След 27-ата седмица в корема ви сякаш има горещо съревнование за място. Печели бебето – органите ви трябва да му направят място. Как става това и как да не чувствате дискомфорт?

Пикочен мехур
Пикочният мехур се пълни доста бързо. Той реагира на бременността още дори когато нямате видимо коремче. Мускулът, който го затваря, се влияе от прогестерона. Този хормон играе особена роля за отпуснатото състояние на маточната мускулатура, която трябва да осигури несмущавания растеж на бебето. За съжаление обаче той циркулира из цялото тяло и пречи на правилното функциониране на мускула, затварящ пикочния мехур. Като се добави и натискът на матката от все повече натежаващия плод, единственото спасение е да тичате и да се доберете навреме до тоалетната.


Какво да правите. При уриниране повдигайте леко корема, за да осигурявате пълното изпразване на пикочния мехур. Въпреки честите позиви пийте достатъчно течности, за да се предпазвате от смущения в кръвообращението.

Сърце
С пълна сила напред – сърцето ви (големият кух мускул) трябва да изпомпва сега около 1 ½ л повече кръв през кръвообращението. По отношение на мястото сърцето е сравнително добре. То лежи защитено дълбоко в гръдния кош и дори към самия край на бременността матката не го достига. Въпреки това може често да получавате сърцебиене и стягане в гърдите. Това се дължи на недостига от време на време на кислород от белия дроб. Сърцето бие в такива случаи по-бързо, за да осигури достатъчно “въздух” за бебето.


Какво да правите. Движението помага на вашата помпа. Особено полезно е през последните седмици да се разхождате с бързи крачки. При сърцебиене полегнете за малко с повдигната горна част на тялото и с поставени нависоко крака. Така плацентата се кръвоснабдява особено добре и сърцето ви може отново да забави темпото.

Стомах
Стомахът е особено уязвим. Той поема много по-малко – след 34-ата седмица, когато бебето наддава всяка седмица около 200 г, стомахът ви успява да приеме едва половината от обичайното количество. Въпреки здравия ви апетит! Този орган е в най-лошата позиция – той е притиснат там, където е най-високата точка на матката. Натискът отдолу причинява по-лесно отваряне на мускула, който затваря стомаха отгоре. Това води до връщане на стомашна киселина в хранопровода и до парене и киселини.
Какво да правите. Хранете се пет пъти на ден, но с малки порции. Така няма да прегладнявате. Особено препоръчителни са крем-супите и зеленчуковите пюрета с добавено сирене. Те засищат, без да причиняват тежест. Срещу киселините повдигайте горната част на тялото през нощта или при дремките през деня. Дъвчете бадеми или други ядки (без фъстъци!), докато станат на каша, и тогава преглъщайте.

Черен дроб
Черният дроб работи силно притиснат. Той е най-важният орган за обмяната на веществата. Извлича от храната това, от което се нуждаете вие и бебето ви, и отстранява вредните вещества. Тъканта му е еластична и при натиск дробът се смалява, като продължава да работи на бързи обороти.
Какво да правите.Облекчете черния си дроб, като консумирате по-малко мазнини. Той са затруднява при преработката на техните големи молекули. Обърнете се към вашия лекар, ако изпитвате силен сърбеж по цялото тяло. Това може да се дължи на притиснатия черен дроб и може да се облекчи с помощта на медикаменти.

Бели дробове
През бременността белите ви дробове са притиснати отдолу и поемат около 25% по-малко въздух, което води до честото ви задъхване. Съвсем към края, след 36-ата седмица, натискът отслабва изведнъж поради спускането на главата на бебето в таза. Хитър ход на природата, който осигурява достатъчно въздух при раждането.
Какво да правите. Опитайте поне при всяко второ вдишване да поемате въздух през носа и да издишвате всичкия въздух през устата. Така осигурявате място за повече свежо попълнение.

Черва
Червата страдат като пикочния мехур от нежеланата за тях атака на прогестерона и... стачкуват. Резултатът обикновено е запек. При все по-голямото стесняване към края на 9-те месеца много бременни изпитват сериозни затруднения. Запекът е особено неприятен, тъй като без друго червата са достатъчно натежали.
Какво да правите. Пийте повече течности, движете се колкото може по-активно, консумирайте храни, богати на баластни вещества. Яжте сушени сини сливи, накиснати във вода, и изпивайте водата, в която са киснали. Няколко хапки кисело зеле също могат да ви помогнат.