Уморена, чувствителна, шантава… Ще се сблъскате с много неща през първите три месеца на бременността. За някои от тях дори не сте и предполагали.

Хронична умора
През бременността.
„От 9-ата до 12-ата седмица бях безкрайно уморена”, казва Жана Стойчева, бременна в 8-ия месец. „Едва работех и накрая шефът ми ме пускаше още по обед да се прибирам у дома, където проспивах целия следобед.” През първите три месеца се формират почти всички важни органи на бебето. Процесите, които настъпват в организма ви, протичат бързо и това често води до хронична умора. Много жени едва се събуждат и имат желание да останат в леглото през целия ден.


Борете се. Адаптирайте начина си на живот към новата ситуация. Вечер лягайте по-рано и не се обвинявайте, ако през почивните дни не ставате от леглото. Хапвайте шоколад, той ще повдигне кръвната ви захар. Не прекалявайте – малко блокче всеки ден.
След раждането. „Чувствах се като зомби през първите няколко седмици след раждането на дъщеря ми. Веднъж ми отне час да стерилизирам помпата за кърма”, споделя Надя Янакиева, майка на 5-месечно момиченце. Хормоните са причина през този период да сте еуфорична. След няколко дни обаче нивото на естрогените пада, а на пролактина се покачва и това е причина за отпадналостта ви. От друга страна, бебето постоянно се събужда и не може да подремнете дори и няколко часа.

Борете се. Правете нещата стъпка по стъпка. Мислете за деня си като за 24-часов маратон. Купете си дискове с нежна музика и ги слушайте, докато бебето спи и вие си почивате. Не се опитвайте да оправите къщата или да готвите, както преди.

Свръхчувствителност
През бременността. „Бях като малка бомба – само някой да се приближеше до мен, и избухвах. Постоянно плачех на телевизионни саги или се карах на съпруга ми”, казва Генка Трифонова, бременна в 5-ия месец. Може да обвинявате бушуващите хормони за постоянно променливото ви настроение. В този период жената се притеснява за многото промени, които настъпват в живота й, и как ще се справя. Понякога тя не е сигурна дали ще пребори чувството за несигурност, което я е обхванало.
Борете се. В такива периоди поговорете с други бъдещи майки. Това ще ви помогне да разберете, че не сте сама. Посещавайте училище за бременни. Там ще срещнете жени със същите проблеми.
След раждането. Лошото настроение и недоволството се връщат със страшна сила след появата на бебето. Това се дължи на хормоните и огромните отговорности, свързани с отглеждането на мъничето.
Борете се. Срещите с други майки или излизането на кафе с приятелки, с които сте се запознали в С „9 месеца” на училище, ще ви помогнат да се разнообразите. Не се затваряйте у дома. Поговорете с партньора си, защото проблемите изглеждат различно за двама ви. Ако той узнае как се чувствате, със сигурност ще ви подкрепи.

Шантавост за двама
През бременността. „Постоянно говорех безсмислици и губех вещите си. Не знаех къде се намирам и веднъж дори забравих адреса си”, припомня си Елена Йорданова, бременна в 9-ия месец. По-високото ниво на естрогените е причина през бременността да сте разсеяна и да не можете да се концентрирате.
Борете се. Трудно е да се справите с хаотичните мисли. Хаосът ще изчезне след раждането. Може де се приспособите по-лесно, ако сте спокойна.
След раждането. Сигурно се чудите кога паметта и концентрацията ви ще се върнат. Те са свързани с нивата на естрогените и на прогестерона.
Борете се. Не се престаравайте. Не изисквайте прекалено много от себе си, защото няма да се справите и ще се чувствате непълноценна. Опитайте се да сте по-организирана. Сложете табло за бележки или ги залепяйте на хладилника. Нека партньорът ви разбере, че имате нужда от подкрепа и трябва да е толерантен към вас.

Огромни гърди
През бременността. „В началото на бременността тичах да се кача на автобуса и гърдите ми подскачаха все едно са две дини. Почувствах се толкова неловко”, разказва Яна Валериева, бременна в 7-ия месец. Увеличаването на гърдите може да е един от първите признаци на бременността. Дори и в този ранен етап организмът ви се подготвя за кърменето.
Борете се. Гърдите ви могат да нараснат значително през бременността. Важно е да носите подходящи сутиени и удобни дрехи. Избягвайте сутиени с подплънки и метални банели, които ги притискат.
След раждането. В момента, в който кърмата потече, гърдите ви ще ви се сторят огромни.
Борете се. Ако в този период гърдите ви болят, може да вземете парацетамол. Консултирайте се с вашия лекар. Обливайте ги с топла вода. Изцеждайте внимателно кърмата. Не допускайте тя да се задържи, за да не получите мастит.

Дебела или бременна
През бременността.
„Знаех, че ще напълнея през бременността, но се надявах да кача само няколко килограма. Изведнъж се появиха сланинки и по бедрата, и по ръцете ми. Ужасявам се”, споделя Юлия Димитрова, бременна в 8-ия месец. В края на първите три месеца ще забележите, че вече нямате талия. Още в този период бедрата ви ще напълнеят, а гърдите ви ще наедреят. Не се притеснявайте – това е нормално и не означава, че ще останете пълна завинаги.
Борете се. Обличайте удобни дрехи и се хранете балансирано. Концентрирайте се върху това, което се развива в матката ви, а не върху силуета. Може да приспособите панталоните си с шнур или да облечете някоя от ризите на половинката си. Най-доброто решение е да си купите дрехи за бременни.
След раждането. „Мислех, че след раждането ще успея да се напъхам в старите си джинси. Разочарованието ми беше огромно, когато установих, че още много килограми трябва да сваля”, споделя Теодора Генова, майка на 3-месечен син. Може да ви отнеме около година, преди да се отървете от излишните килограми.
Борете се. Кърменето ще подпомогне матката да се свие. Шест седмици след раждането може без проблем да правите и упражнения за стягане на корема. Ако сте родили с цезарово сечение, изчакайте, докато лекарят ви разреши. Концентрирайте се върху здравословното хранене.

Д-р Дора Тотева
акушер-гинеколог