След като забременях, реших да спра да пуша, защото бях чела, че е много вредно за бебето. Мои приятелки, които също са бременни и пушат ми казаха, че няма смисъл, защото организмът ми тепърва ще започне да се изчиства от токсините и това може да навреди на бебето. Вярно ли е? Петя Русева, Бургас

Отказването от цигарите е най-доброто, което бременната може да направи. Доказано е, че бебетата на пушачките се раждат с много по-ниско тегло и много по-често страдат от алергии. Организмът ви ще се изчисти много бързо от токсините и това по никакъв начин няма да навреди на бебето. Единственото, за което трябва да внимавате, е да не се притеснявате повече отпреди. Обикновено спирането на цигарите е съпроводено с много стрес и неприятни усещания, които са вредни за бебето. Ако имате подкрепата на близките си или ако потърсите специализирана помощ в кабинетите за отказване от тютюнопушене, няма да има никакви последици. Има програми за отказване от цигарите, предназначени само за бременни.


Внимавайте да не се превърнете в пасивна пушачка. Това също вреди на плода. Избягвайте да седите с приятелките си, когато те пушат, и не ходете в задимени заведения.