Коремът ви постепенно се изявява и все повече привлича вниманието ви. Няколко читателки зададоха въпроси, свързани с корема, на които получиха експертно мнение.

Защо в 8-ия месец моят корем е кръгъл, а на други бременни е заострен?
Кремена Боянова

При дребните жени с малък таз коремът обикновено изпъква напред, тъй като мястото за бебето в таза не е достатъчно. При първескините коремът също расте напред, защото мускулатурата им е по-стегната. Раждалите и по-пълните жени имат по-често кръгъл корем, тъй като мускулите и съединителната им тъкан са по-отпуснати.

Защо пъпът ми е толкова чувствителен?
Адриана Митева

Чувствителният пъп често притеснява бременните. Когато коремът е кръгъл и голям, обикновено пъпът изпъква напред и се изглажда. В миналото, преди въвеждането на ехографа, по това се е познавало, че жената е в 40-ата гестационна седмица. Именно тогава най-често се проявява "изглаждането". При него мускулите, сухожилията и съдовете в областта на пъпа се разтягат и това води до повишаване на чувствителността му.

Нуждае ли се кожата на корема от специални грижи?
Полина Янкова

Кожата и съединителната тъкан са подложени на прекомерно разтягане. Кожните клетки понасят това по-добре, когато са намазани с крем против стрии. Важно е кремът да прониква в кожата чрез пощипване. За целта я повдигайте с два-три намаслени пръста. Ако втривате с длани в кожата на корема крема, матката ще се възбужда и при чувствителни жени може да се стигне до контракции. Мазнината ще се поема още по-добре от кожата, ако след душ покривате намазания корем с топла влажна кърпа.