Единствено от Вас зависи ще успеете ли да се заредите с енергия, която да Ви помогне да сте здрава през идващата зима. Това е изключително важно за бременните, родилките и кърмачките.


Да сте здрава през зимата, означава да имате добър тонус, да преодолявате бързо и леко инфекциите, ако Ви споходят, да не унивате при евентуални неуспехи и стрес, които сигурно от време на време ще Ви съпътстват… Храненето през есента е сериозен фактор, който оказва влияние върху физическото и психичното здраве през зимата. Много важно е да си осигурите и добър сън – поне 8–9 часа. Усетите ли, че се прозявате, отправяйте се към леглото – Вашият Сънчо вече е дошъл. Всеки ден правете гимнастика. Не се подценявайте и не превръщайте неуспехите си в трагедии. Добре е да не забравяте, че те са задължителен спътник в живота – знаете, че след нощта идва денят, а след провал очаквайте победа. Тази житейска философия ще Ви помогне да превъзмогнете комплекса на вечно губеща. В този период е позволено да сте егоцентрич: търсете и осигурявайте най-доброто за себе си – емоции, развлечения, гастрономически глезотии…

Ще Ви предложа някои прости и ясни съвети за храненето през есента. Не пропускайте закуската, обяда и вечерята. Включвайте в менюто си повече плодове и зеленчуци за сметка на месото и на млечните продукти. Яжте чушки, домати и моркови. В тях се съдържат много микроелементи, антистресови субстанции и тонизиращи витамини.
Често консумирайте броколи, бяло, брюкселско и китайско зеле. В тях има витамини С и Е, желязо, калций, цинк. Сокът от зеле предпазва от някои ракови заболявания.

На трапезата Ви е добре да присъстват и бобови растения – зелен фасул, грах. Те са богати на витамин В и по-малко на витамин А, но съдържат и ценния микроелемент кобалт. Консумирайте сурови (салати, марули) или топлинно обработени (спанак, лапад, коприва) листни зеленчуци. Те са отлична храна за Вас, защото ще Ви доставят желязо, витамини и целулоза (враг на запека!).
Не забравяйте чесъна! В него има витамини С и В6, желязо, сяра, калций, който понижава холестерола и предпазва сърцето от болести, стимулира имунната система. На ден са нужни не повече от две-три скилидки. Те могат да са и в ястията – в салата, лютеница, таратор, кьопоолу...
Задължително яжте повече и различни видове плодове – червени, жълти, оранжеви, зелени... Те ще Ви осигурят витамини, антиоксиданти и много плодова захар, жизнено необходима за клетките на организма. Ако сте бременна или родилка, един ден в седмицата може да направите плодова диета – консумирайте един вид плод до два килограма.
Яжте пресен мед – богат източник на витамини В и С, на минерали (магнезий, желязо и мед), флавоноиди (стимулират клетъчното обновяване). Жълтата амброзия ободрява, прогонва стреса, действа противовъзпалително. Подслаждайте всичко с мед, но не прекалявайте – до 3–4 чаени лъжички дневно.
Консумирайте сирена, защото съдържат калий и калций – два минерала, които “подхранват” нервната система и костите.
Яжте само пълнозърнест хляб. В него има бавни захари, които са източник на енергия за мозъка, витамини от група В, предотвратяващи резки спадове в настроението, което често спохожда бременните и родилките.
Поглезете се от време на време и с малко шоколад (20–30 г през ден). Серотонинът в него ще Ви достави енергия и ще Ви развесели.
Сприятелете се със зехтина! Той съдържа олеинова киселина, която участва в метаболизма на холестерола и е сериозна защита срещу мозъчни и сърдечни заболявания. Най-много бодри столетници живеят на остров Крит. 40% от калориите за деня те приемат със зехтина в салатите и ястията.
Консумирайте риба – около 200–250 г през 1–2 дни. През есента тя може и да е по-тлъста (сьомга, тон, скумрия), но в по-малки количества. В нея има мастни киселини с антихолестеролов ефект, фосфор, който засилва паметта, голямо количество витамини В6, В9, В12, които поддържат доброто състояние на психиката, и витамини А и D.
Яжте по-рядко други меса, но само пресни. Помнете: акцентът във Вашето меню да са плодовете и зеленчуците – сурови, варени, печени...

Домашен лекар
Как е сърцето?
В домашни условия сама може да проверите какво е състоянието на сърцето Ви. Измерете пулса си и запишете числото, като го означите с А. За 90 секунди направете 20 навеждания към пода, издишвайте и се изправяйте, като вдишвате. Отчетете пак пулса и отбележете числото с Б. Починете 1 минута и отново измерете пулса, като запишете числото с В. После поставете съответните числа във формулата (А+Б+В–200) : 10 = … и изчислете. Резултат от 0 до 3 показва отлично състояние на сърцето, 3–6 – добро, 6–9 – средно, 9–12 – обезпокоително, над 12 – лошо. Ако “успехът” Ви е 9, обърнете сериозно внимание на здравословното хранене и се движете повече.

Дишай–издишай!
Направете и тест за състоянието на белите дробове. От тях зависи физическата Ви издръжливост, а тя е особено важна през бременността.
Протегнете ръка с изправен лакът напред, като държите запалена свещ или клечка кибрит. Вдишвайте дълбоко през носа и издишвайте през устата, като се стараете да загасите пламъкa. Успеете ли първия път, всичко е наред. Ако загасите пламъка едва след третия път, добре е да се консултирате с пулмолог.