Има четири седмици в началото на бременността, които са от особено значение за успешното развитие на бебето в корема. Неслучайно специалистите ги наричат “четирите златни седмици”. Защо са толкова важни?Пета седмица

В началото на петата седмица кълбото от клетки продължава развитието си в маточното тяло и вече се нарича ембрио*. Голямо е колкото ябълково семенце и в него могат да се разпознаят три клетъчни слоя, от които по-късно се оформят всички тъкани, органи и системи. От най-горния слой се развива т.нар. неврална тръба, в която по-късно се диференцират органите на нервната система – главният и гръбначният мозък и нервите. От средния клетъчен слой се формира началото на сърцето и на кръвоносната система, а от третия – белите дробове, червата и отделителната система.


Още през тази седмица главата на ембриона е ясно различима, на нея дори могат да се забележат две мънички гънки. От тях по-късно ще се оформят ушите на бебето. По това време предшествениците на плацентата – хориалните власинки**, и първообразът на пъпната връв вече функционират и осигуряват на бъдещия плод хранителни вещества и кислород.

Шеста седмица

Въпреки че все още е твърде мъничък – почти колкото царевично зрънце, в началото на шестата седмица ембрионът има сърце, което е разделено на две камери, пулсира сравнително ритмично и работи като помпа. Могат да се забележат зачатъците на черния дроб и на бъбреците. Невралната тръба напълно се затваря. Горните и долните крайници са като малки пъпчици. Апендиксът вече е на мястото си. В края на седмицата ембриото е дълго приблизително 6–7 мм и прилича повече на попова лъжичка, отколкото на човек. На местата, където по-късно се развиват вратът и долната челюст, се появяват малки гънчици. Вече могат да се различат някои "черти на лицето" – ноздрите се закръглят, най-ранните предшественици на очните ябълки и ретината са формирани.Седма седмица

През тази седмица плодът е голям колкото бобено зърно. Ако можете да надникнете в матката си, ще видите, че той е с оформени пропорции на тялото, като най-голямата му част е главата. В лицевата й половина на мястото на бъдещите очи има две тъмни петна, ноздрите са отворени и са се образували малки трапчинки там, където ще са ушите на бебето. Пъпковидните израстъци, които са ръцете и краката на плода, се очертават по-добре и приличат най-вече на малки гребла или перки на риба. Развива се хипофизната жлеза и се появяват първите мускулни влакна. Въпреки че не можете все още да го чуете, сърцето на ембриона бие около 150 пъти в минута – два пъти по-бързо от вашето.
Някъде по средата на тази седмица могат да се регистрират първите движения на ембриона, но вие ще ги усетите доста по-късно – в средата или през втората половина на второто тримесечие на бременността.

Осма седмица

В осмата седмица големината на ембриона е почти два сантиметра и пръстчетата на ръцете и краката са различими. Движенията му приличат по-скоро на къкрещо във вряла вода бобено зърно – затихва, приготвя се за скок и се изхвърля за кратко нагоре. Черният му дроб е сравнително голям, защото засега е основното депо на еритроцити*** – костите все още не са поели тази функция. Това е времето, когато се оформя устата. Кожата на плода е тънка като хартия, вените и мозъчните мехурчета се виждат много ясно през нея.
Вторият месец (8-а гестационна седмица) бележи началото на твърде интензивен растежен период. Ембрионът увеличава размерите си от 5 мм (пета седмица) до 25–30 мм (края на осмата седмица). В периода между осмата и двадесетата седмица "бебето" продължава бързо да нараства и органите, формирани през първите няколко седмици, стават все по-развити, а функцията им – все по-специализирана. Към края на този период зародишът придобива подчертано хуманоиден**** вид и пропорции.
Вече не се съмнявате, че сте бременна – вашето състояние, тестовете и медицинските прегледи потвърждават това категорично.

Nota bene

През първото тримесечие при много жени могат да се появят коликообразни болки, дори леко кървене, които са твърде сериозни усложнения на бременността и изискват незабавна консултация с акушер-гинеколог.
Пълноценното усвояване на приетата храна невинаги е възможно поради обичайните сутрешно гадене и повръщане, причинени от някои хормони на бременността.
Поради притискането на пикочния мехур от нарастващата матка уринирането е през по-кратки интервали и това допълнително води до по-голяма загуба на течности, с което се нарушава водният баланс в организма на бременната жена. Затова пийте повече течности и по-често се къпете.
Време е вашият акушер-гинеколог да поеме наблюдението на бременността ви. Само добрата и пълноценна пренатална***** защита може да осигури максимално благоприятен изход от бременността за вас и за вашето бебе.
Имайте предвид, че през вътреутробното си развитие всеки плод расте и се развива различно. Представихме ви само общата схема как става това.

Д-р Стефка Ангелова
акушер-гинеколог


РЕЧНИК
*Ембрио, ембрион – зародиш в т.нар. "ембрионален период". Това е период от вътреутробното развитие на човека, който обхваща времето от края на четвъртата до края на осмата седмица на бременността. През него се формират основните органи, системи и телесни пропорции на човешкия плод.

**Хориални власинки – власинки, реснички, включени в най-външната "ресничеста" обвивка на зародиша (хорион), която се образува още в края на втората седмица на бременността и от която впоследствие се формират плацентата и околоплодните мембрани.

***Еритроцити – червени кръвни клетки. Съдържат пигмента хемоглобин и имат първостепенно значение в обмяната на кислорода и въглеродния двуокис. Средният им брой при небременни жени е от 3.5 до 5.5 билиона на литър кръв (3.5-5.5х1012/л), а нормалното количество хемоглобин е 120-150 г/л кръв; допустимият "нормален" спад на еритроцитите при бременни е до 3.0х1012/л, а на хемоглобина – до 100 г/л.

****Хуманоиден – човекоподобен, човешки.

*****Пренатален – предродилен период. В по-широк смисъл този период обхваща цялата бременност до започването на родилната дейност.