Терминът наближава, а вие вероятно очаквате с нетърпение да се запознаете с най-сладкото бебе на света – вашето. Едва ли очаквате обаче да се разделите с гъстите си, лъскави коси, за които получавахте толкова много комплименти през 9-те месеца…  

Може би сте чували, че косата става именно гъста и лъскава по време на бременност, нали? Това се оказва съвсем вярно за някои жени и е благодарение на високите нива на хормона естроген, който стимулира растежа на косата. Монетата има и друго лице -- при някои бъдещи майки косата изтънява и започва да опада. Най-силен косопад обаче се появява непосредсвено след бременността.  

Ах, тези хормони

И не стресът, свързан с новороденото, е причината за косопада (дами, не бъдете твърде строги към татковците, първите месеци с бебето са трудни за всички у дома).

По време на бременността хормоните ви се променят драстично. Любопитен факт е, че косопадът, който се дължи на хормоналните промени по време на 9-те месеца, може да не се случи веднага. Вместо това, не се изненадвайте, ако отнеме от два до четири месеца, докато забележите  изтъняване на косата. Подобно състояние обикновено не продължава повече от шест месеца и, за щастие, не води до постоянен косопад.

Какво се случва след раждането?

Непосредствено след раждането на бебето нивата на някои от хормоните ви бързо спадат, включително на естрогена и прогестерона. Тези хормони ще се завърнат (почти напълно) към нормалните си нива в рамките на 24 часа след раждането, въпреки че пролактинът ще остане висок, докато кърмите.

Обемът на кръвта ви също намалява, но спадът му е плавен, като се нормализира няколко седмици след появата на бебето. Така че – черно на бяло – хормоните са основната причина за промените в косата по време на бременност и са ,,виновни‘‘ за косопада след раждане.

По-конкретно… По време на бременността високите нива на естроген предотвратяват обичайния темп на косопад. Обикновено косата ви пада на малки количества, но всеки ден. 

Затова след появата на бебето и спадането на нивата на хормоните, вашата прелестна коса решава, че е време за компенсация, а в резултат налице са сериозно количество косми, които виждате навсякъде в дома ви. Общият обем на загубата на коса вероятно не е по-голям от този, с който сте се разделили през бременността, но просто изглежда така, защото се случва наведнъж.

Колко време ще ви измъчва постпартум косопадът?

Косопадът след раждане може да се появи всеки ден след раждането на бебето и понякога продължава до една година. Обикновено пикът му е около 4-месечната възраст.

Разбира се, има как да повлияете на случващото се, за да се почувствате отново ,,в своята коса‘‘, както и за да бъде тя здрава, жизнена и лъскава:

1. Пропуснете стилизирането. Опитайте да изключите от играта сешоара, пресата и машата за коса, които допълнително изсушават и накъсват косата.

2. Сресвайте косата нежно с широк гребен, не повече от два пъти дневно. Забравете за стегнатите плитки и прически тип ,,гнездо‘‘ (поне временно).

3. Хранете се пълноценно. Включването на разнообразни плодове, зеленчуци и здравословни протеини в диетата ви може да окаже особено влияние и на това как изглежда косата ви.

Малък съвет: храните, които са сред изключително полезните за косата – тъмнозелените листни зеленчуци (заради желязото и витамин С), сладките картофи и морковите (заради бета-каротина), яйцата (заради витамин D) и рибата (заради омега-3 и магнезия).

4. Приемайте редовно витамините си, но само ако са назначени от специалист на база изследвания.

Често се препоръчва да продължите да приемате пренатални витамини и след раждането на бебето, особено ако кърмите.

5. Използвайте подходящ шампоан против косопад. Ние ви препоръчваме нашия фаворит в тази мисия -  стимулиращият шампоан за жени Parusan Защо залагаме доверието си на и в този продукт? Никога не ни е било по-лесно да дадем точен отговор – защото този шампоан съдържа уникална концентрирана формула от висококачествени активни вещества: L-аргинин, биотин, витамин Е и специален екстракт AnaGain. Шампоанът Parusan намалява загубата на коса, стимулира растежа й, подхранва корените на космите, ускорява кръвообращението в скалпа и подпомага преноса на важни хранителни вещества към него.

И така, наслаждавайки се на новия член у дома, не пропускайте с лекота и специално отношение да се погрижите за своята коса – тя дава на всяка жена индивидуален щрих, самочувствие, увереност и усмивки в огледалото.