,,Какво става с косата ми? Капе толкова много, че съвсем скоро ще успея да си изплета пуловер от количеството, което събирам в шепата си…“ Почти всяка жена с обилен косопад си мисли именно подобни неща, наред с други тревожни акценти. Сезонен косопад, дами! Да, той звучи така, както и изглежда – като истински проблем.

Всяка година по същото време

Погледат отблизо: сезонният косопад представлява падане на косата - по-обилно от обичайното, през определени месеци от годината. Ако обикновено човек губи между 100 и 120 косъма дневно, по време на сезонния косопад скоростта и количеството на падане са доста по-мащабни. Може да се достигне дори до 1000 загубени косъма на ден – с други думи – положението е компилация от ,,бързи и яростни‘‘ и емоционалния мюзикъл ,,Коса‘‘.

Без паника, информирайте се

Сблъсквайки се с този проблем, е важно да знаем, че жизненият цикъл на косата е разделен на три фази: анаген, катаген и телоген.

Ето какво се случва на всеки етап:

Анагенна фаза: Косата ви расте около половин см на месец (по-бързо през лятото), отколкото през останалите сезони. Фазата на растеж (анагенната фаза) продължава средно от две до шест години.

Катагенна фаза: След анагенната фаза косата ви навлиза в катагенна фаза, която продължава между 1 и 3 седмици, но приблизително 4 дни. По време на тази фаза кератиноцитите на космената луковица дегенерират и косъмът престава да расте.

Телогенна фаза: Това е фаза на покой, когато косъмът ви се освобождава и пада. След това фоликулът остава неактивен в продължение на три месеца и целият процес се повтаря. Всеки космен фоликул е независим и преминава през цикъла на растеж по различно време.

Но как да си помогнем успешно?

1.Подстригвайте се редовно: Подстригването на всеки четири до осем седмици е важно, за да поддържате здравето на косъма.

2. Къпете се с хладка вода: Въпреки че горещият душ може да е точно това, което търсите, когато температурите вече са едноцифрени, топлата вода отнема влага от косата ви, правейки я чуплива и по-податлива на накъсване.

3. Заложете на ефективна грижа против косопад: Parusan стимулиращ шампоан е концентрат от вещества, които подхранват корените на косата. Намалява косопада и ускорява растежа на косъма. След обстойни клинични изследвания беше доказано, че само след тримесечна употреба, благодарение на удивителния комплекс от активни съставки (L-аргинин, биотин, витамин Е), са налице значително повече фоликули в активната (анагенна) фаза на растеж. 

Тоникът от серията пък е специално създаден за жени, със съдържание на уникална формула от висококачествени активни вещества с изключително добър ефект при косопад, като същевременно подхранва скалпа, стимулира растежа на косата и благоприятства за намаляването на оредяването на косата. Parusan тоник съдържа концентрираните L-аргинин, биотин, витамин Е и специален екстракт AnaGain, които действат за ускоряването на растежа на косата и намаляването на косопада.

Не на последно място всички знаем, че красотата не идва само отвън. Таблетките Parusan оказват благотворен ефект върху регенерацията на косата и укрепването на ноктите и за поддържането на красив външен вид. Съдържат комплекс от витамини, минерали, биотин, метионин и растителни екстракти с благотворно действие върху красивия външен вид на косата, кожата и ноктите.

Вече знаете, че както с всяко нещо в живота, с косопада също трябва се справим, бидейки активни – обичайте себе си, грижете се за косата, скалпа, кожата си, като не забравяйте, че красотата, комфорта и здравето започват да се проявяват отвътре навън.