Често лекарите препоръчват да се отървете от домашните любимци през бременността. Но много бъдещи майки не могат да се откажат от любимите си същества. Проучване на университета във Вирджиния показва, че животните са изключително чувствителни около бременността и усещат, че жената ще има бебе още преди тя самата да е разбрала. Домашните любимци могат да предугадят забременяването още в момента на зачатието. Те не осъзнават, че след 9 месеца къщата ще се оглася от бебешки плач, но усещат промените в настроението, в тялото, в позата и походката, химическите изменения, които настъпват – често пъти дори преди вие да сте ги осъзнали. Котките и кучетата усещат езика на тялото, чрез него вие разговаряте с тях. И те винаги осъзнават промяна и дори започват да се държат странно. Има случаи, когато животното се отнася различно към господарката си още преди тя да разбере че е бременна. Животните живеят според вашия ритъм на живот. А обикновено след като разберете, че сте бременна животът ви се променя. Домашният любимец ще усети, ако не го изведете веднага навън за разходка както е обичаят, или оставате до късно в леглото, а околните се грижат повече за вас.


Много често кучетата се държат много покровителствено с бременните и дори полаган повече грижи за тях. Те пазят толкова много бъдещата майка, че някои от тях дори блокират вратата на стаята, в която спи майката с тялото си и не пускат дори мъжът. Понякога кучетата стоят неотлъчно до стопанките си, отказват да напуснат стаята, в която те спят, ходят прилепени до краката им.

Котките са по-егоистични животни. Ако се почувстват пренебрегнати заради бременността, те могат да се държат агресивно или да правят бели и да ходят до тоалетна на леглото ви или някоя любима блуза.
За да избегнете тези проблеми, най-добре е да продължите да живеете както преди. Що се отнася до грижата за животните, помолете близките си да ви заместя – да извеждат кучето, или да хранят котката рано сутринта. Ако наистина държите на домашния си любимец, добре е да направите програма за отглеждането му преди и след като бебето се появи на бял свят. Помислете кой ще се грижи за него докато сте в болница или през първите дни, когато малкото човече вече ще е вкъщи. Направете всичко възможно, за да докажете на животното, че още го обичате. Бъдете внимателна какви сигнали му изпращате с езика на тялото. Бъдещите майки често поставят ръце на корема си, а за животните това означава – не мога да се занимавам с теб, отдръпни се. От друга страта отворените ръце значат – ела тук, затова добре е често да правите този знак на домашния си любимец.

Ако успеете да запазите добра връзката между вас и животното, то ще стане незаменим приятел. Проучванията показват, че животните подобряват настроението, намаляват депресията и кръвното налягане, помагат ви да живеете по-дълго.