Около всички грижи за новороденото не ви остава време за сладък и най-вече дълъг нощен сън. Опитайте някои техники, за да се преборите с недоспиването и да се насладите на майчинството.

  • Хапвайте често, дори ако си мислите, че сте прекалено заета, за да спрете на едно място. Ако ядете по малко на всеки 3–4 часа, нивото на кръвната ви захар (а с него и енергичността ви) ще се задържа по-високо. За дълготраен прилив на енергия комбинирайте въглехидрати и белтъчини – например хапнете банан с нискомаслено кисело мляко. Избягвайте сладките храни – те осигуряват бърз енергиен приток, но малко по-късно отново ще сте изтощена.
  • Пийте течности. За да функционира правилно, всеки орган в тялото ви се нуждае от вода. Дори при най-лекото обезводняване ще се почувствате уморена. За да се предпазвате, дневно пийте поне 8 чаени чаши течности (вода, сок или мляко). Ако кърмите, вие се нуждаете от 4 допълнителни чаши, за да поддържате отделянето на кърма.
  • Приемайте желязо. Когато има дефицит от него, в мозъка ви постъпва по-малко кислород. Чувствате се изморена и разсеяна. За да предотвратите това и да си осигурявате и други ценни хранителни добавки, в първата година след раждането вземайте мултивитамини за бременни. Консултирайте се с вашия лекар. Яжте червено месо и зелени листни зеленчуци (спанак, лапад, маруля). Не пропускайте сиестата (подремването през деня – бел. ред.). Малко първескини следват съвета да си подремват, когато спи и бебето. В краен случай опитвайте да дремвате поне 20–30 минути. Наскоро шведско проучване установи, че кратката следобедна дрямка помага на хората, които спят едва 4 часа нощем, да са по-бодри и да се справят по-добре със задълженията си. От друга страна, от по-дългата дрямка ще се чувствате изцедена, защото организмът ви ще изпада във фаза на дълбок сън.
  • Поздравете слънцето по пижама. Поемете малко слънчеви лъчи със ставането от леглото. Това е единственият начин наистина да пренастроите биологичния си часовник и да се събудите бързо сутрин. Нахранете бебето на терасата или на двора, ако денят е топъл. Глътката свеж въздух ще ви оживи, докато задухът у дома ще ви изтощи.
  • Спортувайте. Аеробните упражнения ускоряват кръвообращението, активират синтеза на хормони, които стимулират мозъка, и мигновено освежават. И не отнемат чак толкова много време. Само десет минути дневно средно физическо натоварване ще ви ободри и ще оправи настроението ви.