Със сигурност сте чули шегата за това, че като забременеете, ще делите мозъка си с бебето. Дори и да сте изрядна в работата си, колегите ще шушукат, че трудно може да се разчита на вас и че често вземате глупави решения. Напоследък обаче се появяват противоположни теории – през 9-те месеца бъдещите майки поумняват. Къде е истината? Дали губите от съобразителността си, или ставате достойни за членове на Менса, след като разберете, че чакате бебе? Фактите са красноречиви – бременността засяга и главата ви като част от целия ви организъм.


Когато Ирена Венева родила първата си дъщеря, всичко станало за няколко минути. В болницата едва успели да я качат в родилната зала и пропуснали редицата процедури, свързани с регистрацията и тоалета. Ако Ирена е използвала пълния капацитет на мозъка си, тя е щяла да тръгне за здравното заведение преди часове, когато контракциите били през 10 минути. “В случай че се бях вслушала в съветите на майка ми по телефона, която живее на 200 км разстояние, това нямаше да се случи”, спомня си сега Ирена. “Да, бременността може да направи мозъка ти истинска каша!” Изгубени ключове, забравен списък за пазаруване, сол вместо захар в чая – сякаш дяволчето мисли вместо вас.

Мозъкът се свива
“Имам три деца и колкото и да не ми се иска, трябва да призная, че при всяка бременност се повтаряше едно и също. Ставах толкова разсеяна, че понякога се плашех. Можех сутрин да отида до хладилника, да го отворя, да си взема нещо за закуска и докато отида до масата, вече да съм забравила какво искам да ям”, споделя Мария Нинова от Варна. Според някои проучвания през бременността мозъчните клетки се свиват. Дали мозъкът, превърнал се на “каша”, е един от симптомите на майчинството? Австралийски учени са направили 14 различни проучвания върху този проблем. Оказало се е, че бъдещите майки нямат проблеми да запомнят неща, свързани със семейството, включително имена и телефонни номера. Когато обаче се налага да възприемат нова и непозната информация, бременните и новоизлюпените майки просто не можели да се справят. Друга група учени са на мнение, че високите хормонални нива повлияват някои процеси в мозъка, а освен това се отразяват и на двигателните умения на бъдещата майка.

Забраванка
След като вече има и научни доказателства, че през бременността мозъкът на жената става на “желе”, явно това е причина бъдещите майки да забравят толкова. Някои бременни обаче не са съгласни с подобно твърдение. “Повечето от нас знаят, че когато сме прекалено напрегнати в работата, често малките детайли се забравят. И мъжете често пропускат някои подробности, ако са подложени на стрес. Ето защо не могат да се обвиняват за това хормоните”, обяснява Даниела Янева, майка на две деца. От друга страна, има ясни доказателства, че постоянната липса на сън може да повлияе върху концентрацията и паметта. А много бъдещи майки страдат от безсъние. Не е лесно да потънете в страната на Морфей, когато се въртите в леглото с огромния си корем. Същото се отнася и за новоизлюпените майки, които трябва да стават, за да нахранят кърмачето по няколко пъти през нощта. Липсата на сън се отразява на мисловния процес. Когато човек е уморен, концентрацията намалява, а нивото на кръвната захар спада. От друга страна, след появата на бебето майките имат толкова много задължения, че просто не могат да поемат допълнително нова информация. Всичко, което не е свързано по някакъв начин с детето, обикновено остава на заден план.

Къде е умът ми?
Резултатите от някои проучвания обаче са противоречиви. Друго австралийско изследване на 300 бъдещи и настоящи майки показва, че бременността не се отразява по никакъв начин на умствените способности. Дори напротив. Американски учени са доказали, че естрогените, които се произвеждат в голямо количество през бременността, стимулират невроните да нарастват. Какъв е резултатът? По-добро зрение, координация и памет, а в добавка – и засилени инстинкти. Това прави майките много по-ефективни у дома и в работата си, отколкото жените, които нямат деца. Нещо, с което Никол е съгласна: “Откакто забременях, животът ми стана много по-организиран. Запомням нещата по-лесно, справям се с повече задачи…”
Трудно е да се каже къде е истината, когато става въпрос за бременността и майчинството. Дали ще се почувствате като 5-годишно хлапе или истински гений? Каквото и да се случи – не го приемайте твърде навътре, а се наслаждавайте на най-важното – бебето. 

Соня Найденова
психолог

В помощ на ума
Поемете си дъх. Престанете да се юркате, сякаш оцеляването на света зависи от вас. Ако редовно почивате, ще изчистите ума си от всички притеснения и спокойно ще подредите приоритетите си. 
Водете си бележки. Не е нужно да запомняте всичко. Купете си малък симпатичен бележник и в него записвайте онова, което трябва да свършите, или нещата, които често забравяте. Всяка сутрин може да си попълвате списъка “какво трябва да направя”.
Спете повече. Когато сте уморена, концентрацията ви намалява. В случай че е възможно, опитайте да поспивате поне 20 минути. Това ще възвърне концентрацията ви.