Вероятно често оглеждате бременните “колежки” и сравнявате техните кореми със своя. Може би ви притеснява, че вашият е по-голям и по фигура съперничите на Баба Меца... Животът ви ще е по-приятен, ако сте убедена, че коремът ви е най-добрият за вас и за вашето бебе.


Дори термините ви да съвпадат, чиста случайност е, че момичето, което седи до вас в С “9 месеца” на училище, има същата форма на корема като вашата. Жените носят бебето по различен начин в зависимост от своята фигура и ръст, но и в зависимост от конструкцията на таза.


Тазът е различен
Андроиден. Жени с типично мъжка фигура имат дълбок таз и на тях бременността не им личи много – понякога почти до края на 9-те месеца околните трудно разбират, че те са бременни. Особено когато и облеклото им е “маскировъчно”...
Гинекоиден. Това е най-често срещаният тип таз при европейките – кръгъл и плитък като купа. По принцип тези жени са по-закръглени и главата на бебето слиза надолу през 36-ата г.с.

Антропоиден. Високите, добре сложени жени обикновено имат дълъг и широк таз, в който плодът се чувства доста уютно – той не усеща “жилищна криза”. Тези жени носят бебето високо. Обикновено неговата глава не се спуска, докато раждането не започне.

Кое какво е?
Ако желаете, през корема може да се запознаете с някои подробности за бебето си. За да получите достоверна информация, действайте внимателно и нежно. С малко практика заедно с бъдещия татко може да засичате движенията на бебето и да отгатвате коя част на тялото му къде се намира. Най-подходящо е да извършвате това тайнство във водата на ваната (ако имате). Плъзнете ръце по корема си и се опитайте да напипате част от бебето.
Дупето или главата. Загадката е малко трудна, защото те почти са еднакви по големина, но главата е малко по-твърда от дупето.
Гърбът. Ако усетите, че коремът ви е особено твърд, сигурно опипвате гърба на вашето бебе.
Краката. Те също са твърди, но мънички.

Вярно ли е, че...
Полът на бебето може да се разбере от формата на корема на бременната. Всъщност как носите бебето, зависи от конструкцията на вашата фигура и от вашето бебе. Жените, които стават майки за първи път, обикновено имат по-малък, по-стегнат корем, тъй като неговите мускули и мускулите на матката не са се разтягали при предишна бременност. Очакващите за втори или за трети път бебе имат по-отпуснати мускули, затова коремът им се разширява малко повече настрани. По това обаче не може да се гадае какъв ще е полът на бебето... Така че не губете време за догадки, а се доверете на информацията от ехографския преглед дали очаквате син или дъщеря.
Ниска жена + висок мъж = голямо бебе? Това не е правило, тъй като ръстът на бебето се определя от вас и от вашия партньор. Не се безпокойте, ако сте прекалено дребна, а прогнозата е да родите по-едро бебе. Раждането зависи от много фактори (силата на контракциите, активността на матката, подготовката на раждащата и пр.).

Знаете ли, че…
Килограмите, които наддавате през 9-те месеца, са променлива величина. В зависимост от теглото преди бременността и от вашето здраве може да се предположи, че ще качите… между 7 и 16 кг!

Любопитно
 Вашето тегло ще се увеличи повече през първата  бременност, отколкото през следващите.
 През 9-те месеца по-младите жени обикновено натрупват повече килограми, отколкото по-възрастните.
 Бременната, очакваща близнаци или три бебета накуп, наддава повече килограми. Ако носите близнаци, през 24-ата г.с. може да сте наедрели толкова, колкото бременна в 40-ата г.с., която носи един плод.
 Жените, които редовно правят упражнения, обикновено имат по-здрави коремни мускули. Техният корем не се отпуска много.
 Формата на корема се променя в зависимост от начина, по който носите бебето.

Д-р Нина Филипова
акушер-гинеколог


Кое колко тежи

Бебето – около 3.4 кг
Плацентата – 0.68 кг
Околоплодната течност – 0.68 кг
Матката – 0.9 кг
Гърдите – 0.8 кг
Кръвта и другите течности – 2.7 кг
Натрупаните мазнини – 3.4 кг