Бременността е радостен, но и труден период за всяка жена. Месеци, в които тя забравя за себе си, за да събуди любовта си към бебето, което носи. Още от тези първи мигове тя знае, че трябва да се храни внимателно, за да му осигури здраве. То зависи от нейното самосъзнание и отговорност. Как да даде на бебето това здраве чрез храненето си, обяснява диетологът д-р Енджи Касабие. Тя откровено говори и за загубата на близнаците си, като признава, че продължава да се бори с емоционалната болка.
Енджи, говори се, че три месеца преди да забременее, жената трябва да започне да се храни здравословно. Така ли е?
Ако до този момент тя не е имала здравословен режим, пропускала е хранене, приемала е опаковани храни, нужно е да промени това 2-3 месеца преди зачеването и да даде време на организма си да свикне. Важно е да се храни по-редовно, рационално и да приема повече течности. Нужно е да хапва повече плодове и зеленчуци, а готвената храна да е на пара, варена или печена, но така, че в нея да има максимално количество хранителни вещества.
Важно е на организма да не му липсват мазнини, въглехидрати и протеини. Някои жени се притесняват, като чуят думата „мазнини”, мислят, че ще напълнеят от тях, но може да си набавят здравословни мазнини – от авокадото, което е богато на омега-3 мастни киселини, или от зехтина, който е полезен за кожата и храносмилането.
Два-три месеца преди забременяване се препоръчва да се пие фолиева киселина, като тя може да се комбинира с прием на цинк и антиоксиданти. Като хранителна добавка може да се приемат антиоксиданти или да се осигуряват от боровинки, спирулина. Антиоксидантите са полезни и за жените, и за мъжете. Малко хора знаят, че те подсилват спермата, а и оказват положително действие върху кожата.
Спирулината помага при запек, от който се оплакват бременните, но полезна ли е, докато се носи плодът?
Спирулината съдържа сини и зелени водорасли, които са най-добрите антиоксиданти. Тя помага при запек, от който се оплакват жените, но бременната трябва да попита лекаря си кой вид ще е полезен за нея и кой да избягва. Защото не всички се препоръчват по време на 9-те месеца. При нисък хемоглобин запекът става по-изявен. Има ли го, трябва да се пият повече течности.
Може и ли да се яде мед по време на 9-те месеца?
Бременната жена не е болна. Може да се храни с всичко, стига да няма алергии или нейният личен лекар или гинеколог да не я е предупредил, че не трябва да яде нещо определено. Тя може да се движи, да тренира като всяка друга жена, която не е бременна. Това че ще има бебе, не значи, че трябва да се храни за двама. Първите 3 месеца даже не е необходимо да приема повече килокалории. От втория към третия триместър калориите започват да се увеличават с около 300, което съвсем не е много.
Необходимо е бъдещата майка да приема храни, богати на желязо, калций, белтъчини. Да има на масата си сирена, варива, месо, яйца.
Какви храни да избягва?
Важно е да не приема полуфабрикати, чипсове, ядки, които са все пържени. Суровите ядки са полезни и препоръчителни, особено орехите. Да се избягват рибни деликатеси, в които има живак. Те не са полезни при бременност и може да предизвикат спонтанен аборт. Затова да се избягва филе от акула, риба меч, лефер, лаврак. Може да се яде веднъж седмично шаран, скумрия, сом, херинга, риба тон със зелена салата.
Каква е правилната закуска?
Препоръчвам сутрин да се пие топла вода на гладно, след което да се хапне зрял банан, 1–2 фурми и киви. С тези храни храносмилането се улеснява. Бананът предпазва от запек, болка и стягане в стомаха, които приличат на контракции. Добре е тази закуска да се приема всяка сутрин и режимът да се спазва. По избор може да се приемат сушени сливи, кайсии заради полезните фибри. Препоръката ми е бременните да се хранят през два часа, да хапват плод или малко кисело мляко. Да не използват бяла захар и да намалят солта до минимум. Като ядат солени ястия и бял хляб, жените може да задържат по-голямо количество вода. Да не пропуснем, че е полезно да приемат богати на фибри макарони, картофи, ориз, но да не прекаляват с тях.
Два часа след първото похапване може да се приеме закуска – овесени трици с малко чия, прясно мляко (кокосово или кисело) с мед и ядки. Друга подходяща закуска е пълнозърнеста филия с нискомаслено сирене, извара или тънка брускета с авокадо.
Важно е на закуска да се приемат добри мазнини и въглехидрати, за да се подхранва мозъкът. Друго хранително хапване сутрин са яйцата – варени или пържени с малко мазнина.
Кои други храни да се избягват?
Да не се приемат сини сирена и брита. Те не са полезни по време на бременност, а и по принцип, тъй като са калорични. Добре е сиренето да не е солено и високомаслено. По време на бременност е добре да не се пие чай или фреш, в които има джинджифил. Той се препоръчва за по-бързо идване на менструалния цикъл при закъснение. Лютите храни също не са полезни, особено в напреднала бременност, предизвикват рефлукс.
Добре е храната да се приема през два часа като бебетата и да се редува приемът на сладки и солени храни в умерени количества, които са полезни за бебето. В противен случай то ще източи всичко от майка си. Със сигурност от чипс и шоколад бебето няма да се нахрани.
По време на цялата бременност могат да се приемат между 3 и 6 плода дневно освен основната храна. Необходимо е да се пие вода, дори при гадене, но на малки глътки. Препоръчителни са и билковите чайове.
Какво да се яде на обяд?
Може да е готвено ястие с ориз или с картофи, месо или риба със салата. Но е добре през първото тримесечие на бременността порцията да не е повече от 200–250 г. Важно е на обяд и на вечеря да се приемат малко въглехидрати, за да не се стигне до момент, в който организмът да почувства тяхната липса и да има нужда от вредни захари, които да вдигнат нивото на инсулина в кръвта. По принцип при бременните жени има риск от развитие на диабет.
Каква да е следобедната закуска?
Може да се хапне пълнозърнеста бисквита, фурми, ядки. Важно е да се приема това, от което има нужда бебето. Веднъж в седмицата е допустимо да се хапват сладкиши – половин парче кекс, торта, шоколад. Добър избор е черният шоколад със съдържание на какао над 70%. Той е добър антиоксидант.
Каква да е вечерята?
Важно е да се вечеря по-рано. Ако жената огладнее отново, да хапне краставички или друг вид храни, богати на вода. Да избягва късно вечер да приема захари. Вечерята може да е месо със задушени или печени зеленчуци, а ако изпитва глад, да хапне ориз.
Колко килограма е здравословно да се качат по време на бременност?
9–12 кг за цялата бременност с едно дете, с близнаци може да се качат повече килограми.
Какви упражнения да прави бременната?
Всяка жена е различна. Тя трябва да обсъди с лекаря си дали може да прави упражнения и какви. Важно е да не се правят упражнения, които натоварват корема. Полезни са заниманията с йога, но жени, които до този момент не са я практикували, трудно биха свикнали. За тях ще са полезни разходките и всякакви упражнения на открито, които раздвижват кръвта в организма – повдигане на единия и след това на другия крак от прав стоеж, на ръцете, клякания.
Могат ли да се пият медикаменти за разширени вени?
Тези, които имат разширени вени, може да приемат медикаменти, за да не влошат състоянието си.
Ливанската салата табуле също е полезна при бременност, защото съдържа магданоз, нали?
Тя е полезна, да. Традиционно се прави с булгур, накиснат във вода, но аз я обичам с киноа или лимец. Слагам много ситно нарязани магданоз, домати, лук, много зехтин, лимон и малко сол. Не я овкусявам със сос балсамико, а със сос от нар, който е по-гъст и вкусен. Полезен е за хора с висок холестерол и високи триглицериди.
Любима салата ми е тази от лимец, авокадо, белени домати и малко варен нахут, накиснат от предишната вечер, за да не се подува стомахът. Овкусявам я със сос от горчица. Мога да добавя цитрусови плодове – ананас, портокал, също рукола, малко кен (вид зелена салата) и печен патладжан на кубчета. Достатъчно засищаща е и като основно ястие.
Какво се обърка при твоята бременност с близнаците и ги загуби?
До момента се лекувам от това, което се случи. Моята бременност премина много трудно. Заради хормоните бях в лошо настроение, притеснявах се, че съм качила килограми, а се хранех здравословно и нямах основание за това. Не ми се ядеше сладко, спрях и месото, а аз съм негов любител, и това доведе до дефицит на желязо в организма ми. Вземах хапчета за вените, тъй като имам наследствена обремененост. В четвъртия месец получих запек и лекарят ми препоръча да си взема фибри, които се разтварят във вода. Пих ги, от тях получавах спазми, подобни на контракции, не ми помогнаха и ги спрях. По едно време започна много да ме боли коремът. Лекарят ми каза, че няма нищо страшно, ще ми мине, било защото се притеснявам за килограмите.
Една неделя, след като се изкъпах, видях, че на пода има капка розова течност, звъннах веднага на лекаря ми, но той си изключи телефона. Явно си почиваше и не ми върна обаждане. Отидох по спешност в друга болница. Там ми казаха, че трябва да остана в нея, защото има опасност да загубя децата. Едното бебе бе със спукан околоплоден мехур. Не трябваше да се движа въобще. Това се случи към края на петия месец. Останах в болницата месец и половина. Но още като влязох в нея, при мен имаше болна жена и тъй като моята имунна система бе отслабена, се разболях. Бях на системи, на антибиотик. Имаше опасност за живота ми и се наложи да се разделя с бебетата. До момента страдам от този стрес. Получих емоционална болка, но така е било писано. Вярвам, че има причина Господ да подреди нещата така при мен.
Какви съвети ще дадеш на бъдещите майки с близнаци?
Да имат предвид, че хормоните при тях са по-високи и емоциите, които ги връхлитат, може да са по-силни. Аз бях много чувствителна, но това при всеки е различно. Бременната с близнаци трябва да знае, че носи две бебета и да е внимателна двойно повече, за да ги задържи. Да знае, че ако се наложи, може да се случи по-ранно раждане. Необходимо е да се храни здравословно, с неголеми количества храна, а с най-важното за бебетата.
След раждането веднага ли да започне свалянето на килограмите, или да изчака?
Може да започне свалянето на килограмите, стига организмът й да го позволява. Но тогава хормоните са още с високи стойности. Смята се, че след 90-ия ден показателите в организма се връщат в норма и тогава слабеенето е по-лесно.
Tекст: Румяна Смилкова
Снимка: личен архив