В периода между 16-ата и 20-ат гестационна седмица (или в петия лунарен месец) се очаква да усетите за първи път движенията на бебето. При първа бременност това обикновено са случва около 20–ата г.с., а ако вече сте раждали – малко по-рано, между 16-ата и 18-ата г.с.

Въпреки че покачването на теглото през 9-те месеца е строго индивидуално, за нормално се счита до 20-ата г.с. да сте качили не повече от 6 кг. Ако сте качили повечко килограми или по принцип сте с наднормено тегло, препоръчително е да се замислите за включване в спортни програми за бременни – плуване, водна аеробика и др., както и да обърнете сериозно внимание на начина си на хранене. Строги правила за диета по време на бременност не са установени, но е желателно всеки ден да консумирате около 200–400 г пресни зеленчуци и плодове, мляко или млечни продукти, както и поне 4 пъти седмично да хапвате месо и риба.

В този период по програма Майчино здравеопазване ви се полагат стандартни изследвания на кръв и урина, чиято основна цел е да се провери дали не страдате от анемия и дали няма данни за инфекция на пикочните пътища. Макар и повечето бременни да имат увеличено вагинално течение, ако имате допълнителни симптоми, препоръчително е да се изследва  и микробиология. В този период, особено при двуплодна бременност е важно да се прегледа маточната шийка, като най-добре е това да се направи посредством вагинален ултразвук. В случай че се установи скъсяване, лекарят ви може да предложи процедура по налагане на „кесиен” шев на шийката, наречен серклаж.

Ако сте пропуснали срока за ранния скрининг за хромозомни аномалии, сега е моментът да направите т.нар. късен скрининг. На много места по света между 16-ата и 18-ата г.с. бебето задължително подлежи на детайлен ултразвуков преглед, при който се търсят ултразвукови маркери за хромозомни аномалии – къси или липсващи носни костици, удебелена гънка зад врата, ехогенен сърдечен фокус, разширени бъбречни легенчета и др. Ако при този преглед се установят отклонения, ако предшестващият скрининг е показал висок риск от хромозомна аномалия или ако вие или партньорът ви имате генетични дефекти, най-често между 16-ата и 18-ата г.с. се препоръчва провеждането на амниоцентеза – изтегляне на околоплодна течност посредством тънка игла под постоянен ултразвуков контрол. Тази течност съдържа определено количество клетки на плода, които могат да бъдат изследвани за бройни и структурни хромозомни аномалии.

В зависимост от типа анализ, на който се подлагат, резултатите могат да бъдат готови след няколко дни или след три седмици. Процедурата по изтегляне на околоплодна течност е свързана с минимален риск от загуба на бременността (0,5–1%), но е единственият начин за отхвърляне или потвърждаване на хромозомна аномалия и затова се препоръчва при високорискови бременности.