Кисели краставички и сладолед, пилешки хапки, потопени в шоколадов сироп, картофено пюре, покрито с масло и сос табаско и добрата стара почва. Кулинарните желания на бременната могат да бъдат понякога смешни, леко гнусни, или просто странни. Вероятно поне веднъж сте се питали дали има биологична причина, която да обясни защо по време на бременността някои жени намират за апетитно да похапват маслини с малинов конфитюр?

Науката не е посочила движещата сила на този странен апетит, макар да има някои теории. Необичайните желания на бременните са добре известни още от времето на древните гърци. Известният гръцки лекар Соран пише в своя труд „Гинекология”, че има етап от бременността, който включва „апетит за неща, които не са обичайни“. Този апетит се разпростира и върху нехранителни предмети като почва например.  

Въпреки че окончателна причина не е установена, учените са открили, че по време на бременност жените стават донякъде резистентни към хормон, наречен лептин, който е отговорен за намаляване на апетита. Без него рецепторите на апетита в мозъка са свободни да бъдат стимулирани от химически невротрансмитер в мозъка (наречен невропептид Y), който участва в много телесни реакции, като стрес, възбудимост и глад. 

Бременността също така променя чувствителността на жената към миризмите. Повече от 75% от бременните твърдят, че усещанията им за миризма и вкус са били различни в някакъв момент от бременността. Учените предполагат, че когато матката се разширява, невроните наблизо могат да взаимодействат помежду си, причинявайки повишено обоняние и вкус. На свой ред, това повишено чувство може да повлияе на апетита. 

Но въпросът остава – защо почва? Или дори по-странно – защо прах за пране или паста за зъби?

Това желание за нехранителни продукти (хартия, боя, тебешир, дърво и др.) се нарича Синдром на Пика. Някои теории за причините включват връзка с недостиг на желязо или опит на организма да получи липсващи витамини или минерали. Ако откриете, че ядете или искате да ядете подобни вещества, не забравяйте да уведомите лекаря си. Той вероятно ще ви назначи кръвни изследвания, за да провери дали имате достатъчно желязо в кръвта. 

Като цяло, отдаването на апетита от време на време не е вредно. То обаче се превръща в проблем, ако нощните разходки до хладилника станат редовни. Имайте предвид, че жените, които носят едно бебе, се нуждаят само от 300 калории повече на ден, така че се уверете, че гладът не ви тласка над тази граница. Наблягайте на чистата вода, здравословните храни и усмивките! И бъдете спокойни, че така бебето ви получава всичко, от което се нуждае.