Поканени сте на изписване на бебе? Разбира се, не може да се появите в болницата с празни ръце. Хубаво е да поднесете нещо специално, което да остане за спомен на семейството. Например декоративна възглавничка с ръчно изписани данни на новороденото, придружени от красива илюстрация.


Срещнахме се с една млада дама, която има интересен подход към памучните материи, като към платно за рисуване. Тя се казва Габриела Николова, твори върху бебешки дрехи и аксесоари по индивидуална поръчка за различни поводи, а и без поводи. Нещата, които излизат от ръцете й, са толкова красиви, че несъмнено бихте искали и вашето мъниче да си има нещо подобно. Всеки краен продукт е плод на много труд и любов към „естественото” производство.


Кое е това момиче?
Mечтател, непрекъснато предизвикващ себе си. Човек на изкуството, вярващ, че няма ограничения в потенциала на личността. Тя казва: „Хората стигат дотам, докъдето сами си позволят, и за това е безсмислено да си поставят рамки или да се опитват да се вместят в чужди стереотипи за „съвършенство!”. Любопитна е към живота, към това, което може да вземе от него, и вярва, че всичко зависи от самата нея. Стремежите са неизменна част от характера й. Преосмисля и анализира ситуациите, които я връхлитат, за да не губи форма на духа, защото усеща рисуването като фитнес за душата. Да не забравяме, че художниците са надарени с голяма чувствителност и емоционални антени, чрез които чувстват света особено. Сега си представете всички тези прекрасни неща върху една дреха…

„Биберончо”
Габи обича две неща – да рисува и да общува с деца. Те се обединяват в любимото й занимание – „hand made” рисувани бебешки дрехи. Предлагат се в нейния онлайн магазин „Биберончо”. Габриела твърди, че това й доставя енергизиращо удоволствие. Прави го с желание и грижа към детайлите – именно заради това крайният резултат е успешен и дарява радост на притежателя си. „Мога да прекарам часове с четката и малката дрешка. Часове, които отлитат неусетно – като миг. Когато започвам да рисувам върху бебешко боди, нямам търпение да видя финала. Въпреки че илюстрацията и надписът са предварително планувани, всяка дрешка се ражда уникална и аз съм удовлетворена!”. Понякога една поръчка отнема повече време – избор на дизайн според желанието на клиента или пипкави акценти за художественото „произведение”, но средно целият процес продължава около два часа.


Фантазията на ръцете
Като човек, изучавал изкуството и практикувал най-вече приложните му направления, Габи винаги е оценявала ръчния труд. Но едва когато самостоятелно се захваща с „Биберончо”, тази магия напълно я завладява. Механизиран процес не може да произведе продукти с любов и отношение. А съгласете се – това е най-важното, за да имаме нещо неповторимо и уникално! „Рисувам върху всяка дрешка с толкова грижа и старание, сякаш го правя лично за мен”, споделя Габи. За нея бялата дреха е като предизвикателство, което трепетно очаква цветовете да го погалят, да му подарят колоритност и самоличност.
Твори с умиление, а работата я успокоява. „Когато клиентите ми са толкова мънички и прекрасни, няма как да тая в себе си негативни емоции, нали?”, с усмивка заявява младият талант.

За всеки по нещо
Всяка поръчка е различна и уникална. Предимно й поръчват дрешки за специални поводи – рождени дни, Коледа или изписване от родилния дом, като най-често родителите искат да видят името и датата на раждане на бебето. Нещото, което завинаги ще остави следа в семейната им история. Е, все пак първо място заемат забавните рисунки и надписи. „Радвам се, че повечето хора са запазили чувството си за хумор!”, казва Габриела с усмивка.

„Магията” отблизо
Когато уточни с клиентите каква визия желаят за дрехата, Габи очертава върху плата основните неща, за да добие представа относно мащаба на рисунката. После хваща четката, отваря боите и пресъздава въображението си наяве. След като всичко е готово, фиксира боите с ютия и пуска в пералнята (с бебешки прах за пране) дрехата, за да се увери, че рисунката е непоклатима. Любимият момент е, когато получи обратна връзка от получателя на нейния труд – отзивите винаги са позитивни, непринудени и възторжени.

Талант през поколение
Своите умения Габриела е „откраднала” от дядо си. Нито един от родителите й не се занимава с изкуство, но дядо й умеел да рисува. Когато била много малка, той рисувал различни предмети и животни, а тя ги прерисувала. Той често я учел на различни техники и отговарял на всевъзможните й въпроси, свързани с тези им занимания.

Текст: Виржиния Маровска