Чист въздух, всеки ден ябълка, малко нечистотия, бани с различна температура – ето какво предпазва децата от простуди, твърдят специалисти.


Студът пълзи от краката нагоре и докато се огледаш, простудата е напът. Особено бързо тя напада малките, най-вече сега, когато в детските заведения гъмжат всякакви вируси. Това се дължи на детската имунна система. Тя просто трябва да се укрепва още докато е в състояние да се противопостави на нападението на простудните вируси. Затова родителите се стараят да засилват защитата на децата си. Те тъпчат плодове и зеленчуци в детските усти и оставят децата да се катерят сами с шейните по баира, за да се движат повече. И отдават особено значение на достатъчния сън, за да предпазват и себе си.

Въпреки това често кашлицата поваля цяла група в яслите за две седмици. Едва първите са се справили и вече идва нова инфекция. Какво могат родителите да направят допълнително? Вижте какво препоръчват експертите.

Чист въздух и хомеопатия
Напълно нормално е децата да се разболяват от различни инфекции. Десет до дванайсет простудни заболявания годишно с кашлица, хрема и температура са нещо обикновено в детската възраст. Това плаши родителите, но повишената температура е защитна реакция на организма и най-добрата тренировка за имунната система. Това, което можете да направите, е да извеждате детето колкото може по-често на чист въздух. Препоръчителни са два часа на ден, и то при всяко време, но със съответното облекло. Ако детето боледува често и сериозно, може да се приложи терапия, предписана след внимателно изследване от специалист по хомеопатия.

Майчиното мляко укрепва организма
Майчиното мляко изгражда и укрепва имунната система несравнимо. В скандинавските страни се дава и на по-големите деца в семейството майчино мляко с предпазна цел. Това е напълно логично, тъй като майката се бори със същите микроорганизми като децата си, образува антитела и им ги предава чрез кърмата. Така тя произвежда по-бързо от лекаря оптималното лекарство.

Плодове и зеленчуци вместо захар
Много важно е децата отрано да привикват към здравословно хранене. Към него принадлежи и отказът от захар и подсладени напитки. Тук спадат и пълноценната закуска, всекидневната ябълка и пресните зеленчуци. Препоръчително е и даването на чаена лъжичка ленено масло с мюслито за осигуряване на важните ненаситени мастни киселини. И здравата чревна флора е част от имунната система. Една чаена лъжичка гел от алое вера, смесен със сок, стабилизира чревната флора и предпазва от разпространението на вредни микроби.

Малко нечистотия е здравословно
Децата обикновено оздравяват по-бързо от инфекциите от родителите си. Това се дължи на любовта им към природата и прекарването дълго време навън. Допирът до нечистотия невинаги е толкова страшен, колкото си представят някои родители в прекаленото си старание да предпазват детето от всичко навън.

Любов, смях, самостоятелност
Някои деца се развиват изненадващо добре, независимо от утежнените обстоятелства в живота си. Смята се, че това се дължи на един вид духовна съпротивителна сила, която притежават. Тя може да се разглежда като „имунна система на душата”. Важно е наличието на близък, който да укрепва доверието на детето. Добре е и родителите да оставят детето самичко да решава някои проблеми и изисквания, съответни на възрастта му. При това трябва да му се дава възможност и да греши. Също и всички заедно да се смеят – това не само разтоварва, но и засилва връзката с родителите, както и имунната система.

Много витамини
За по-бързото оздравяване се препоръчват мултивитаминни препарати, подходящи за деца. Това помага и на онези, които отказват консумацията на плодове и зеленчуци. Организмът се нуждае от витамини, за да може да образува достатъчно клетки за имунната система. Това напомня на строежа на дом – и най-добрият зидар не може да се справи, ако липсват тухли.

Обливания с хладка вода
Действено средство срещу инфекциите на горните дихателни пътища са водните процедури. Те са подходящи и за бебета, и за малки деца. Можете да положите детето върху гърдите си във ваната и да полеете гърба му с чаша студена вода. След това му се усмихнете и отново се потопете в топлата вода. Децата над една година могат да посещават с родителите сауна, което ги предпазва срещу простуди при спазване на указанията. Кратките интензивни студени дразнения влияят върху функциите на лигавиците. Те не изсъхват така бързо през зимата, с което оказват ефективна съпротива срещу инфекциите.