За да не се нервирате излишно, най-важно е да се подготвите добре за полета. Предлагаме ви полезна информация, която ще ви осигури спокойствие.

Кое място е най-безопасно за бебето?

Въздушните компании в рамките на Европейския съюз предлагат колани, с които детето се закрепва в скута на единия родител. Така то не се нуждае от собствено място, за което да се плаща. Коланите обаче имат съществен недостатък – при аварийно кацане детето може да бъде силно затиснато от теглото на възрастния. За времето след старта някои компании разполагат с бебешки кошчета, които се закачват на специални места на предната стена. Много по-сигурно обаче е да резервирате отделно място за бебето и да вземете в самолета седалката, с която го возите в колата. Доста компании разрешават това, но все пак се информирайте още при резервацията на полета как стои въпросът конкретно за авиокомпанията, с която сте избрали да летите.

От каква възраст детето се нуждае от собствено място?

Поради посочените причини – най-добре от самото начало. По закон – след навършване на две години.

Могат ли предварително да се резервират места за малките?

Да. И най-добре е да го направите заедно с резервацията за полета.

Може ли да се вземе количката при полета?

Обикновено това е възможно. Количката се дава на персонала при качването в кабината.

Имат ли предимство семействата с деца да се качват първи?

Да, пътниците с деца се извикват най-напред при качване. Предимството е, че може спокойно да заемете местата си. Неудобството е, че изчакването на старта е по-дълго. За предпочитане е единият родител да се качи пръв и да подготви всичко, а другият родител да се качи накрая с детето.

Как може детето да се предпази от болки в ушите при излитане и кацане?

Дайте на детето биберон, нещо за пиене или му предложете гърдата да суче. Така налягането в ушите му ще се изравни и ще се предотвратят евентуалните болки.

Какво трябва да се вземе за полета?

Добре е да носите дебели чорапи или някакви терлици на детето, за да може то да се движи в самолета без обувки; шалче и жилетка – в салона често е хладно; диск с приказки или любими детски песнички; капки за нос на основата на солен разтвор, за да се поддържат лигавиците влажни; храна и напитки за детето.

Може ли да се носят бебешко пюре и шише в ръчния багаж?

Да, когато количеството е допустимо.

Има ли на борда специална храна за деца?

При дълги полети се предлага и меню за деца. Все пак най-добре е да носите любимата храна на детето, ако имате тази възможност, както и нещо за похапване за по-голямото дете по време на полета.