Текст: д-р Силвия Стайкова, стоматолог

Родителите на недоносените деца често са учудени, когато детето им има проблеми със зъбите. Проучванията показват, че преждевременно родените деца са с повишен риск за развитие на зъбни проблеми като закъснял пробив, хипоплазия на емайла, промяна в цвета на зъбите, палатинална бразда, също и с възможен повишен риск за нужда от ортодонтско лечение.

Закъснелият зъбен пробив е често срещан проблем при недоносените деца, особено тези, които са били много малки и/или много болни. Изследвания са показали, че това закъснение се причинява най-често от инфекция след раждането, лошо хранене и/или продължителна интубация. Някои вярват, че раждането стимулира зъбния пробив, следователно преждевременното раждане ще промени този процес. Най-често пробивът закъснява с 2 до 6 месеца от нормалния срок за това.

Хипоплазия на емайла означава, че има липса или недостиг на емайл – най-външното покритие на зъбите. Недоносените деца страдат от този проблем четирикратно по-често в сравнение с децата, родени на термин. Левите горни предни зъби по-често имат хипоплазия от десните. Тя може да бъде открита и при постоянни зъби, но при тях проблемите не са толкова тежки. Причини за емайловата хипоплазия са интубация, механична вентилация, както и липса на някои хранителни вещества по време на престоя в неонаталното интензивно отделение. Децата с емайлова хипоплазия са предразположени да развият кариеси на тези зъби, затова се нуждаят от внимателно и правилно почистване на зъбите с четка и паста, както и от редовно посещение и наблюдение от зъболекар.

Промяната в цвета на зъбите се среща най-често при онези недоносени, които са имали високи нива на билирубин. При тях се наблюдава жълто или кафяво оцветяване само на временните зъби, което се дължи на отлагане на билирубин в зъбните структури. Това оцветяване не може да бъде отстранено чрез рутинното четкане на зъбите или чрез почистване от зъболекар и се преодолява едва при смяната на временните с постоянни зъби.

Палатиналната бразда представлява тясна бразда в покрива на устната кухина, наричан още твърдо небце. Основна причина за появата й е интубацията и колкото по-продължителна е тя, толкова вероятността за поява на такава бразда е по-голяма. Като резултат могат да се развият струпване на зъби или тяхното неправилно позициониране, проблеми със сученето, проблеми със слуха и говора.

Необходимостта от ортодонтско лечение може да се дължи не само на преждевременното раждане. В тази насока са провеждани няколко изследвания и зъболекарите продължават да дискутират този въпрос. Някои ортодонти лекуват недоносените деца със струпани зъби и палатинална бразда още в ранна детска възраст. Други смятат, че не може да се определи нуждата от носене на апаратче, докато не поникнат първите постоянни кътници или т.нар. шестгодишници, и не лекуват проблеми, докато размерите на челюстта могат да бъдат измерени.

Понякога може да се появи проблем като липсващи зъби, но все още няма изследвания, които показват връзката им с преждевременното раждане.

Както при много други медицински проблеми, свързани с недоносеност, описаните зъбни проблеми е по-вероятно да се развият при много малки и/или много болни недоносени бебета.

Препоръчително е първият стоматологичен преглед на всяко дете да бъде направен до първия му рожден ден. Ако вашето недоносено дете няма нито един пробил зъб до 1 годинка, потърсете вашия детски зъболекар за съвет кога да бъде насрочено първото посещение. Но не бързайте да се тревожите. Това все още нищо не означава. Дори при напълно доносени деца понякога се наблюдава закъснял пробив на зъбките, но това не е проблем. Важно е обаче специалист да прегледа детето, за да знаете какво можете да очаквате.

Източник: Фондация "Нашите недоносени деца"