Грипната вълна обикновено идва през януари и февруари и бременните жени се притесняват как болестта ще повлияе на плода и какви лекарства да използват. Добрата новина е, че бременността не увеличава податливостта на грип и в общия случай заболяването преминава без никакви усложнения за майката и бъдещото бебе. Бременните обаче се чувстват по-зле заради високите нива на естрогена, които водят до изсушаване на слизестите мембрани и набъбването им. Освен това с напредването на бременността бебето притиска все по-силно диафрагмата, като намалява обема на дробовете и затруднява дишането.
Полезно е да се знае, че човек е заразоносител ден преди да се появят първите симптоми и разпространява вируса 5 до 7 дни. Най-заразен е във втория и третия ден на болестта и в дните, в които температурата е най-висока. Един кихащ и кашлящ болен разпространява секрети в радиус от около метър и половина. Сухият въздух през зимата и липсата на слънце удължават живота на вирусите и това е вероятната причина за сезонността на грипните епидемии.Какви проблеми могат да настъпят за плода?
Вирусите са най-опасни за плода в първия триместър на бременността, когато се изграждат органите и тъканите на бебето. Ако болестта настъпи между 3-ия и 5-ия месец, няма опасност от нарушения в развитието на бебето. Единственият проблем, който може да възникне, е да се наруши работата на плацентата – вирусът уврежда нейната структура и я прави по-пропусклива. През последните седмици на бременността притесненията са свързани с това, че раждането може да започне преждевременно и новороденото да се роди с признаци на вродена вирусна инфекция.

Какви лекарства да изберете
Разбира се, във всички случаи първо трябва да се консултирате с лекар. По правило лекарствата, отпускани без рецепта, са с по-нисък риск за бременните. Ако вдигнете температура над 38 градуса, използвайте парацетамол и не пийте медикаменти, които съдържат аспирин или ибупрофен. Не допускайте високата температура да се задържи дълго – изследванията показват, че това повишава риска от дефекти на невралната тръба при бебето и от малформация на мозъка и гръбнака. Поддържането на температура над 39 градуса през първия триместър може да увеличи риска от спонтанен аборт. Ако настинката е придружена от диария, не вземайте нищо през първите 48 часа и поемайте голямо количество течности. В случай че се наложи лечение, препоръчват се лекарства, които съдържат каолин, пектин и алкалоиди от беладона, тъй като те не се абсорбират от организма и не достигат до бебето. Избягвайте новите антивирусни медикаменти против грип. Повечето от тях не са тествани при бременни. Въздържайте се и от повечето деконгестанти (препарати за отпушване на носа), освен ако не са ви предписани от лекар. От всички естествени методи най-добре действат почивката в легло и приемът на много течности, особено чай с мед – той има мек противовъзпалителен ефект. Внимавайте с билките – някои от тях действат на тонуса на матката. Поддържайте въздуха в стаята влажен, правете гаргара със солена вода или с лайка със сода и парни инхалации.


Ваксина срещу грип – да или не?
Първият въпрос, на който трябва да потърсите отговор, е доколко ваксината е ефективна. Според проучване от 2008 г. ваксината е в 59% от случаите успешна. Според друго изследване, независимо дали ви е поставена ваксина, или не, заболяемостта е еднаква. Все още се спори дали някои съставки са канцерогенни, а други са с неизвестен ефект върху човешкия организъм. Досега обаче няма информация, че противогрипните ваксини причиняват проблеми при бременност и дефекти при новородените. След като прецените ползите и потенциалните рискове, може да вземете решение.

Ново откритие ще промени методите на лечение
Имунният отговор на грип при бременните е по-силен, показва ново изследване на Stanford. Това е изненадващо откритие, което може да обясни повишения риск от усложнения вследствие на грип по време на бременност, а също дава отговор на въпроса защо при бременните грипът протича по-бурно в сравнение с другите здрави възрастни. Досега учените смятаха, че имунният отговор при бременните е по-слаб, за да не се отхвърли плодът. Първото изследване на реакцията на имунните клетки на вируси, включително H1N1, обаче показва друго. Резултатите доказват, че тежкото прекарване на грипа от бременните е вследствие на силна реакция на имунната система, а не на имунен дефицит. Това означава, че третирането на болестта трябва да има за цел да модулира имунния отговор, а не да го засилва, затова не трябва да се ползват препарати, които стимулират имунитета. Природата се е погрижила да неутрализира вируса на грипа възможно най-бързо, тъй като заболяването увеличава риска от преждевременно раждане четири пъти, коментират учените от Stanford.

Златните правила за предпазване от грип
Правило номер едно: мийте ръцете често и продължително – поне 20 секунди. Не докосвайте носа, очите и устата с мръсни ръце. Грижете се за доброто храносмилане – много от факторите, които влияят на имунната система, са свързани с доброто състояние на чревния тракт и наличието на „добри“ бактерии в него. Затова пробиотиците са един от начините да заобиколите грипа. Намалете консумацията на захар – дори в малки количества тя потиска имунната система. Ограничете стреса. Спете между 7 и 9 часа всяка нощ. Грижете се да получавате храни с достатъчно съдържание на витамини С и D, цинк. Наблегнете на месото – говеждо, свинско, морски дарове. Хапвайте също яйца, кисело мляко, пшенични зародиши, броколи, червено зеле, спанак, чушки и домати. Подправяйте храната с чесън, карамфил, канела и кардамон – те имат антивирусно действие. Поддържайте умерена физическа активност – тя засилва кръвообращението.