Проф. д-р Юлия Каменова е една от най-известните жени на 21-ви век в областта на нискоенергийната лазерна терапия и лазерна акупунтура, президент е на Българската академия по лазерна дентална медицина. През 2004 г. получава най-високата награда като специалист по нискоенергийна лазерна терапия от университета в Корал Спрингс, САЩ. Тя е поставила основите на модерната лазерна терапия у нас.Лазерът стимулира растежа на нови структури при децата. Терапията е микроинвазивна, безкръвна и безболезнена. Препоръчва се и за бременни. Рискове за здравето на малките не съществуват.


Лазерната терапия има широко приложение в денталната медицина за възрастни, бременни, бебета и малки деца. Ефикасна е за подготовка на дадено лечение, за обезболяване, постоперативно, за стимулиране на растежа на нови структури, за регенерация и рехабилитация. Предимство е, че е безболезнена и микроинвазивна, обяснява проф. Юлия Каменова от Стоматологичния факултет, София. С лазер се изрязва прецизно болното място и максимално се запазва здравата тъкан. Той има и биостимулиращ ефект. Това е единственият уред, при прилагането на който с отстраняването на патологичната тъкан се стимулира регенерирането и се ускорява заздравяването на раните, и то по-бързо в сравнение с останалите уреди. С лазера се отстранява възможно най-малко тъкан, няма рискове от следоперативни усложнения. Лазерната терапия е енергийна и когато се вкара определено количество енергия в тялото, тя започва да лекува човешкия организъм на всички нива. Лазерното лъчение има силен противовъзпалителен ефект, повишава локалния и общия имунитет.
Лечението с лазерна терапия на бебета е дискусионно, подчертава проф. Каменова и обяснява, че детската възраст от гледна точка на денталната медицина се разделя на няколко групи. Първата е 0 до 3 год., втората – от 3 до 6, следващата е от 6 до 12 год. и има една специфична група от 12 до 15 и до 18 год. Лазерната терапия намира приложение при всяка една от групите.


Лазерната акупунктура стимулира развитието на плода при бъдещи майки
За правилното развитие на плода до 4-ия месец при бременните жени може да се приложи лазерна акупунктура, която стимулира развитието на плода, хармонизира тялото на майката и я подготвя за тежките месеци към края на бременността. Може да се ползва и лазерна магнитна терапия. Кариесите при бременните е по-добре да се лекуват с лазер, защото освен че е безболезнено, той стимулира регенерацията на тъканите. С него селективно се отстранява болната тъкан. Когато се работи с машина и борчета, всичко се изрязва глобално. Методът е микроинвазивен, но основното му предимство е, че се стимулира пулпата – вътрешността на зъба, в която има кръвоносни съдове, нерви, но и млади клетки, от които се образува т.нар. вторичен или склеротичен дентин. Тоест рискът да се увреди пулпата след пломбата, е много малък. Рискът от инфекция също е малък, защото лазерът има 99% бактерициден ефект.

От 0 до 3 год. лазерът се използва за различни цели, но вътре в устата
При тази възрастова група не бива да се прилага контактен метод. Работи се само с червена светлина, която е повърхностна и не навлиза повече от 5 мм в тъканите. Използва се, ако детето има ранички в устата, стоматити, язвени процеси. При работа с тези малки деца специалистът трябва да е много опитен, тъй като при тях предпазните очила не могат добре да се адаптират към лицето им, а единственият риск от лазера е да се увредят очите. Важно е и децата да са спокойни. Иначе други рискове за здравето на детето не съществуват. В тази възраст може да се използва лазерна магнитотерапия. С т.нар. комбинирани сонди с магнитна глава се правят пасажи, облъчване на гръбчето и крачетата на бебетата за изграждане на добра костна система и за хармонично развитие на мускулите им. Лазерната магнитотерапия може да се отрази много добре на развитието на детето, но отново подчертавам, специалистът трябва да е с опит. Важен момент е точната доза. Съветвам майките, които решат да използват тази услуга, да изискват сертификат от лекарите, за да са сигурни, че са добре подготвени, казва проф. Каменова. При деца на тази възраст винаги се прилага половин доза.

0т 3 до 6 год. помага за развитието на челюстите и зародишите на постоянните зъби
Отново се прилага вътре в устата, като червената светлина се използва за венците – за да не ги сърбят, да нямат възпаление. За челюстите може да се приложи инфрачервена светлина, както и магнитна глава по лицето за правилно развитие на челюстите. В тази възраст е важно как ще се развият зародишите на постоянните зъби, как ще поникнат и как ще се получат съотношенията между горните и долните челюсти, т.е. могат да се предотвратят някои ортодонтски аномалии.
Над 7 години лазерът намира приложение във всичките си аспекти. До 14 год. се използва половин доза, а след това – нормална доза. Лазерна акупунктура не се прилага под 7-годишна възраст, когато не е завършено развитието на централната нервна система. Тя е ефикасна при ортодонтски аномалии, при ектодермална дисплазия – когато децата нямат коса или зъби. Помага и при проблеми с минерализацията на зъбите, когато емайлът е мек. Това състояние може да се подобри с лазерна акупунктура.

Юздичките се премахват с диоден или високоенергиен лазер
При някои деца има френулуми – лигавични връзки на долната и горната челюст с венеца, популярни като юздички. Понякога тези връзки са разположени почти до зъбите и са много дебели, пречат на развитието на челюстите, а от друга страна – и на подреждането на зъбите. Възможно е езичната връзка (юздичка) да предизвика смущения в говора и да спре развитието на долната челюст. Затова родителите трябва да водят децата си на контролни прегледи. Една неправилно развита юздичка може да причини недоразвитие на някоя от челюстите и евентуална ортодонтска аномалия. Тук идва въпросът кога може да се изрежат юздичките, но това трябва да се прецени от специалист. Спорно е дали трябва да стане по-рано, или да се изчака. Самата операция може да се направи с диоден и с високоенергиен лазер. Добре е да се започне с диоден лазер, който е по-безкръвен и има видимост на полето, съветва проф. Каменова. Ако юздичките са много дебели, се ползва високоенергиен лазер.

Текст: Феодорина Ляскова