За
Поддръжник на инициативата бъдещите бащи да преустановят употребата на алкохол, докато партньорките им са бременни, привежда следните аргументи:


По-безопасно е бъдещият татко да не пие по време на бременността. Известно е, че повечето жени са склонни да не употребяват алкохол през бременността, ако партньорът им също не пие.

Представете си, че мъжът ви тежи 150 кг и трябва да намали теглото си, за да се предпази от проблеми със сърцето. В такъв случай едва ли бихте му предложили огромна порция пържено пиле и шише кола. Вие бихте искали да го подкрепяте, да избягвате съблазните с храната и да се храните двамата здравословно, за да помогнете за спасяване на живота му. Затова е важно партньорите да преустановят също и употребата на алкохол по време на бременността. Ако жените не пият сами, за тях е по-лесно да откажат напитката, за да осигурят на бебето си най-добър старт в живота.
Спирането на алкохола по време на бременността е единственият начин да се избегне феталният алкохолен синдром – нарушение на развитието на плода, което трае през целия живот. Защо трябва да рискувате, когато можете заедно да забравите за шишето?


Против
Баща на едногодишно дете твърди:
Жените са изложени на редица предизвикателства по време на бременността – умора, сутрешно гадене, болки в гърба и отекли крака. Задачата на всеки партньор е да подкрепя жена си през това време и той го прави… с помощта на алкохола. Ако това му се забрани, може да се наруши деликатното равновесие, което спазва партньорът на бременната.
Въпреки че осъзнава логиката на противниците на пиенето, този баща смята, че една напитка не трябва да нарушава доброто настроение на масата само защото партньорката не бива да прави компания на мъжа в това. Къде е границата на ограниченията, пита този мъж. Трябва ли мъжете да не си позволяват едно малко питие, докато приготвят месото за печене на скара, или да не посягат към свежо сирене, което е забранено на бременната. Но нали това ще се отрази на атмосферата на масата, която трябва да бъде възможно най-миролюбива и приятна!
От друга страна, много жени загубват желанието си за глътка алкохол по време на бременността, така че жертвата на партньора без друго би била безсмислена, твърди противникът на ползата от отказването на партньора от пиенето.