Текст: Драгомира Иванова
„Разширените вени са не само козметичен проблем. При напреднала бременност могат да доведат до усложнения, които са опасни за живота на майката и на плода“, казва д-р Анастас Анастасов, съдов хирург в Клиниката по съдова хирургия и ангиология към Националната кардиологична болница и Медицински център „Панацея”, член на Европейското дружество по съдова хирургия. За да сте сигурни в правилния план на лечение, задължително се консултирайте със съдов хирург или ангиолог. В случай на проблем трябва да ви се направи доплерово изследване, при което с помощта на ултразвук се изследва проходимостта на дълбоките вени. Това е от значение и за избора на еластични чорапи и чорапогащници, които е добре да се използват още от началото на бременността.


„При развитие на болестта може да се наруши храненето на кожата и подкожната тъкан, да се появи кафява пигментация, а след време да възникнат и трудно зарастващи рани“, предупреждава д-р Атанасов и уточнява, че разширените вени може да нараснат значително през бременността, което пък увеличава риска от развитие на тромбофлебит (дълбока венозна тромбоза) в периода около раждането. Лекарят съветва да се избягват терапевтични методи и апаратни терапии по време на бременността.

„Не се препоръчва медикаментозно и склерозиращо лечение. Добре е това да става преди зачеването или между две поредни бременности.
Основна причина за разширените вени при бъдещите майки са хормоналните промени. Тонусът на дълбоките вени се понижава, клапите не могат да работят добре, кръвта се връща, а вените се разширяват. В последните месеци на износването плодът притиска вените в малкия таз, което създава проблеми. Едва шест месеца след раждането вените на част от майките се възстановяват. Нарастващата матка притиска кръвоносните съдове и кръвообращението в долната половина на тялото е затруднено. Това води до недостатъчност на венозните клапи, а кръвта се застоява в долните крайници, което прави вените силно изразени и забележими. Появяват се отоци, тежест, болки и нощни крампи.

Не само стоенето прав е неблагоприятно за венозното кръвообращение. Хората, които с часове седят зад бюро и не се движат, също са с повишен риск.” Докторът съветва да не прекарвате цялата бременност в офиса пред компютъра, а в случай на проблем да излезете по-рано в отпуск по майчинство или да ставате на всеки час за разходка. Добре е още бъдещите майки да правят по 5–10 минути гимнастика, щом се приберат у дома, а вечер да обливат краката си с хладка вода. Това облекчава и тонизира съдовете, казва специалистът и припомня, че затлъстяването също е рисков фактор.

Съвети
- Избирайте еластични чорапи и компресивни превръзки с помощта на съдов хирург. Важно е да са съобразени със състоянието на конкретния пациент, за да са с точната дължина и стягане.
- Избягвайте дългото стоене в изправено положение и продължителното ходене.
- При спаднал свод и болки в стъпалата носете ортопедични подложки и обувки с ток между 3 и 5 см.
- Не използвайте горещи вани. Обливайте по-често краката с хладка вода.
- При първа възможност вдигайте краката нависоко, така че стъпалата да са на 10 см над нивото на сърцето.
- При продължително пътуване с кола правете почивки на всеки 1–2 часа и се раздвижвайте.
- Не носете стегнати дрехи.

Дънов съветва: дишайте!
В своята „Книга за здравето“ учителят Петър Дънов съветва при проблеми с вените по-често да се правят упражнения за дълбоко дишане, да се яде по един лимон на ден и да се масажират краката. Правилната посока на масажа е от стъпалата нагоре до коленете. Добре се отразява и гимнастиката с бавно повдигане на пръстите на краката и обратно, последвана от хладка баня на прасците и стъпалата.
Включвайте в менюто си храни с високо съдържание на фибри, както и боб, ленено семе, пресни плодове и зеленчуци, ръжен хляб, боровинки, кромид лук, магданоз, билкови чайове. Имайте предвид, че захарта, брашното, лютото, алкохолът и тютюнът действат изключително зле на организма и на разширените вени.

Ходете боси
Това е най-добрият природен масаж и е полезно при варикозата. Вените на краката не успяват да върнат кръвта обратно към сърцето, а ходенето боси вкъщи помага при свободното движение на стъпалата и пръстите. Така се подобрява циркулацията на кръвта в краката. Освен това в стъпалото са разположени 72 хиляди нервни окончания, чувствителни като тези на пръстите на ръцете. На квадратен сантиметър в него има повече механични и топлинни рецептори от други участъци в кожата. Когато сме без обувки, активността на тези рецептори се повишава, „събуждат се" хиляди биологично активни точки. Всяка от тях е свързана с един или друг вътрешен орган и активизира работата му. Чувствителните точки на краката излъчват импулси в цялото тяло и успокояват стреса. Високите токчета изместват центъра на тежестта и натоварват гръбнака, който според йогите е нашата антена към космоса. Оттук идват главоболието и болките в гърба.

Добре е да знаете…
Практикуването на йога подобрява кръвообращението на бъдещата майка в цялото й тяло, включително и в плацентата. Премахва разширените вени, отоците в глезените, болките в гърба и кръста.