Причината за трудното забременяване на жената доста често е у мъжа и се дължи на влошени показатели на спермата му, намалено количество и слаба подвижност на сперматозоидите. Освен здравословното състояние, върху оплодителната способност на бъдещите татковци влияят възрастта и храната, която консумират.

Бъдещи татковци, ако сте планирали създаване на наследник, обърнете внимание какво ядете. Най-напред се откажете от мазната и тежка храна, и то още сега. И още по-добре, ако го направите завинаги. Известно е, че мъжете, страдащи от затлъстяване, по-често се оплакват от импотентност и имат по-ниски показатели в спермограмата си, отколкото тези, които са с нормално тегло. Данни от медицински изследвания сочат, че качеството на спермата им се влошава при увеличена консумация на мазна белтъчна храна, дори и да са със стройна фигура и без проблеми с теглото.

Отдавна е известно, че излишните тлъстини в организма повишават нивото на женския хормон естроген. Неслучайно пухкавите и закръглени мъже се отличават с по-женствени черти на лицето и тънък глас. Според редица проучвания пискливият глас при мъжете доста често издава проблеми с потентността, така че, господа, добре е да изключите от менюто си мазните кашкавали и сирена, сладкишите, сладоледа, чийзбургерите, които понижават нивото на тестостерона и водят до затлъстяване. Тези два фактора влияят зле както на потентността, така и на качеството на спермата.
Освен това учените смятат, че оплодителната способност на мъжете неотклонно намалява от поколение на поколение поради замърсяването на околната среда, влошеното качество на храната, динамичния начин на живот, зачестилите заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система.


Ако показателите на спермата на 20-годишен здрав мъж се приемат за 100%, то на 40 години те падат съответно на 70% подвижност на сперматозоидите, 50% съдържание на нормални сперматозоиди и 50% жизнеспособност. С това се обясняват 3/4 от случаите на безплодие при мъжете около 50 години. Според учените плодовитостта им може да се съхрани и да остане на постоянно ниво до 60 и повече години. Но ние живеем неразумно и рано или късно понасяме последствията от това.

От древността е известно, че на плодовитостта на мъжете положително влияе редовната консумация на плодове и зеленчуци с високо съдържание на аскорбинова и фолиева киселина.

Витамин С непосредствено влияе върху производството на сперма. Недостигът му при опитни животни е довел до рязко намаляване на спермата и до частична атрофия на тестисите им. А когато в организма им постъпва редовно витамин С в достатъчно количество, спермата им става активна и жизнеспособна.

В САЩ е проведено изследване на голяма група мъже. Резултатите от спермограмата им не са давали надежда за естествено оплождане на жените им. В продължение на 2 месеца доброволците са приемали по 1000 мг витамин С дневно, като след това отново им е направена спермограма. Данните показали, че количеството на сперматозоидите се е увеличило почти с 60%, активността им – с 30%, а процентът на аномалните сперматозоиди е намалял. В същото време се е увеличил и броят на забременелите съпруги на доброволците. Разбира се, 1000 мг витамин С е висока доза за тези, които страдат от гастрит или язва на стомаха. Учените са доказали, че и доза само 200 мг има положителен ефект, но трябва да се приема по-дълго време. Да се определи точната доза индивидуално за всеки мъж, е невъзможно, но се предполага, че е достатъчно 3–4 месеца да се приема постоянно витамин С по 200 мг или 2 месеца по 1000 мг от тези, които искат да стават бащи.
Специалистите по хранене препоръчват бъдещите татковци да консумират по 3 портокала дневно, като всеки от тях доставя по около 70 мг аскорбинова киселина. При това не бива да се забравя, че за пушачите тази доза трябва да се удвои, тъй като тютюневият дим елиминира почти 1/3 от витамин С в организма. Ако мъжът има и други проблеми, например простатит, те трябва да се лекуват паралелно с приема на витамините.

Прекаляване с бира, вино и силни алкохолни напитки не се препоръчва на мъжете, които се интересуват от показателите на спермата си. Затова, господа, балансирайте менюто си и няма да ви се наложи да търсите помощта на лекарите.

Растения афродизиаци

Кратка информация за някои от най-популярните растения, усилващи сексуалното желание, ще ви бъде от полза.

Гинко билоба
Това невероятно растение е известно със способността си да въздейства благоприятно на паметта, но е по-малко известно като афродизиак. Действа отпускащо на стените на кръвоносните съдове, увеличава циркулацията на кръвта и стимулира ерекцията. Изследванията показват, че при мъжете с отслабнала потентност подобряване настъпва след 6–8 седмици редовна употреба, а след 6 месеца при половината пациенти се наблюдава пълно възстановяване на потентността.

Жълт кантарион
Освен че е известен като „женска билка“, жълтият кантарион се използва и като лек за добро настроение и средство, стимулиращо сексуалната активност на хора в състояние на стрес и депресия. Понижената сексуална активност е показател за ранен или среден стадий на депресия. Билката се препоръчва на всички, които са загубили желанието си за секс поради физическа преумора, стрес, лошо настроение.

Женшен
Женшенът се използва в азиатските страни повече от 7000 години. Действа като стимулатор, зарежда с физическа и умствена енергия, подобрява концентрацията. Растението помага на организма да се приспособи по-бързо към неблагоприятните условия на околната среда, да се възстанови при умствена и физическа преумора. Нормализира хормоналния баланс, стимулира процесите на метаболизма и увеличава притока на кръв към гениталиите.
Препоръчва се при отсъствие на сексуално желание поради стрес, преумора или нарушено ниво на хормоните. При високо кръвно налягане е добре да се консултирате с лекар.

Текст: Драгомира Иванова