Сигурно си задавате въпроса защо всички около вас гледат бременния ви корем с нескрито любопитство? И защо ли той като магнит привлича веднага да го докосват?


Истинска атракция е този корем с бебе вътре в него! Огромен, твърд, кръгъл като топка. Човек просто не може да откъсне поглед от него. Ама дали като е толкова голям, може всеки момент да се пръсне?!

Бременните, по-точно коремите им, наистина са впечатляващи гледки. Колкото по-голяма е тази топка, толкова по-дълго ти се иска да я гледаш. Днешните бременни улесняват зяпачите, обличайки тесни тишъртки, къси полички, половинки бански в басейна и т.н. Няма спор – днес да си бременна, е секси.
Но какво точно впечатлява околните? На първо място цялостният облик, който се дължи на особеното излъчване на бременните. В този период от живота си повечето жени са в хармония със себе си и с тялото си и това ги прави особено женствени и очарователни.

Очарованието е още по-силно обосновано от гледна точка на еволюционната биология. Става въпрос за размножаване, за плодовитост, за мъже и жени.
Известно е, че открай време човекът разделя света на две категории – мъжка и женска. Той постоянно търси другия пол. Всичко, което виждаме, несъзнателно се сортира по този принцип. Всичко, което е предимно грубовато, се причислява към мъжката категория, всичко нежно и закръглено – към женската. Макар да звучи малко едностранчиво, това определя мислите, чувствата и действията на двата пола.
В съответствие с тази еволюционна теория бременната е символ на женствеността. Тя привлича, пленява и разнежва околните. Така може да се обясни и другият феномен – човешката потребност да се докосва коремът с бебето, независимо дали бъдещата майка е позната, или не.
Проучвания показват, че при култури като нашата, в които телесният контакт не е широко разпространена практика, докосванията при емоционална възбуда се увеличават. Например по време на празници – Коледа или Нова година, хората стават много по-емоционални и дават израз на топлите си чувства с повече прегръдки и необичайна близост. Подобно е поведението им и в присъствието на бременна. Тя разнежва сърцата и събужда най-нежни чувства. В такива случаи на човек му се иска да протегне ръка, с което може би по-скоро желае да докосне не толкова жената, колкото бебето в корема й. Това е затрогването от новия живот и чудото на сътворението, към което като че ли всеки има желание да е съпричастен.
Въпреки че става въпрос за най-светли помисли и желания, не е приемливо бременната да се докосва без разрешение. Знае се, че жените в това положение са по-раними от всякога. Като правило не им е приятно коремът им да бъде опипван от чужди ръце, както и да се коментира увеличението на теглото им.
Усложняващо обстоятелство е, че във времето на фейсбук, туитър и други социални „сдружения” коремът на бременната, както почти всичко в живота, става обществено достояние. Жените обменят помежду си информация за бременността си, качват снимки с голите си коремчета, дискутират с… 955 приятели въпросите за нарасналия си бюст, отеклите си крака и хемороидите, свързани с новото им състояние. Тази откровеност заблуждава, че в ежедневния живот бременната излага всичко от себе си на показ. В миналите времена бъдещите майки са били доста по-сдържани и дискретни и вероятно е можело да се очаква, че ще бъдат приемани от околните с по-голямо уважение. Днес обаче се налага бременните да бъдат по-внимателни и да не привличат безкритично почитатели на изявения си корем. Не е невъзпитано, ако признават, че не им е приятно коремът им да е атракция за всеки, който мине покрай тях…