Всяка бъдеща майка се нуждае от повишен прием на омега-3 мастни киселини, тъй като те са особено важни за развитието на бебето в утробата. Доказано е, че влияят благотворно на бебешкия мозък, като помагат за правилното изграждане на мозъчните структури и на зрителната система. При децата, чиито майки са приемали оптимално количество омега-3 мастни киселини през 9-те месеца, се наблюдават особено добри когнитивни и моторни умения, както и ускорено речево развитие. Има научни доказателства, които сочат, че омега-3 мастните киселини намаляват риска от преждевременно раждане и предпазват от състояние на пред- и следродилна депресия.


Тези толкова полезни мазнини не могат да се самообразуват от човешкия организъм, а трябва да се набавят чрез храната. За да си доставите нужното количество омега 3-мастни киселини, два пъти седмично включвайте в менюто си риба (по 200 г). Особено богати на полезните мазнини са морските риби – сардината, сьомгата, скумрията и др. Забравете обаче рибата от консерва и избягвайте да похапвате големи количества филе от акула, риба тон или риба меч. Колкото по-голяма е рибата, толкова по-дълго е живяла, вследствие на което в нея са натрупани по-големи количества живак. Пъстървата например, която е речна риба, може и да не е чак толкова богата на омега-3 мастни киселини, но пък няма опасност в нея да се съдържа много живак.

По формата на орехите може се познае, че са същински еликсир за мозъка – както на бъдещата майка, така и на растящия мъник в утробата. Други храни, богати на омега 3-мастни киселини, са соята и лененото олио. За предпочитане обаче е да избирате биосоя – гаранция, че в нея няма ГМО организми.

Противоречиви мнения за рибеното масло
Заради богатото му съдържание на есециални мастни киселини някои бременни вземат рибено масло под формата на хранителна добавка. Наред с вече споменатите достойнства на рибата, международен екип от учени е установил, че рибеното масло, приемано през 9-те месеца, действа превантивно срещу бъдещо развитие на наднормено тегло при детето. Научен екип от Мюнхенския технически университет обаче опровергава твърдението на своите колеги. Учените са наблюдавали 208 майки, разделени в две групи. В първата група жените са приемали рибено масло през бременността, а в другата група – не. Когато техните деца станали на 1 година, учените са установили, че сред децата на майките, които са приемали рибено масло през бременността, има също толкова закръглени или слаби момичета и момчета, колкото и сред децата на жените, които не са вземали въпросната добавка през 9-те месеца.


При приема на високи дози полезният ефект на рибеното масло може да се обърне в негативна посока поради високото съдържание на витамини А и D, които не бива да се предозират през 9-те месеца. Ето защо вземайте рибено масло само след консултация със специалист и под лекарски контрол.