Раждането вече е минало и трудностите са зад гърба ви. Започва нелекото приключение, наречено майчинство. С изненада и с известна доза разочарование обаче ще установите, че вече не сте същата. Тялото ви не е така стегнато като преди 9-те месеца, косата ви капе, а кожата ви е загубила от свежестта си. Време е да обърнете внимание и на себе си.

Ако не можете да се познаете в огледалото, не се стряскайте. През бременността се изчерпват минералните запаси на организма и резултатите са различни проблеми и неразположения. Добър вариант са Шуслеровите соли, които възстановяват нарушения баланс и подпомагат естествените процеси на регенерация.

Тялото ми е различно
Когато се приберете вкъщи от болницата и пробвате да облечете дрехите си отпреди бременността, едва ли ще влезете в тях. Любимите ви джинси вече са история. Не се отчайвайте! С постоянство и повече дисциплина след няколко месеца можете отново да възвърнете предишната си фигура.

Кожата иска да „пие”
След раждането тъмната линия по корема и другите петна по кожата ще избледнеят. Но кърменето може да направи кожата ви по-суха. Бъдете внимателна – прекалената сухота може да е симптом за екзема или псориазис. Не сменяйте безразборно използваните досега шампоани и сапуни. Втривайте витамин Е в сухите участъци на кожата и пийте много течности. Създайте си още един навик – сутрин си разтваряйте в топла вода 5 таблетки от Шуслерова сол № 8 натриев хлорид. Тя не само ще хидратира кожата, но и ще улесни образуването на кърмата, защото разпределя течностите в организма.

Гърдите ми ще се пръснат
Към третия ден след раждането гърдите ви се пълнят с кърма и се втвърдяват. Ако млякото не се изцежда докрай, те стават твърди и болезнени. Това може да причини запушване на млечните жлези и дори поява на мастит. Ако забележите червени петна по гърдите или телесната ви температура се повиши, незабавно се консултирайте с лекаря си. И веднага започнете приема на соли № 8 и № 3 по таблетка на всеки час до подобрение.
Важно е да знаете, че е добре да кърмите бебето и от двете гърди. Под душа или във ваната внимателно масажирайте твърдите участъци по посока към зърното.

Коремът ми е като торба
Матката ви ще се свие приблизително 10 дни след раждането, но кожата ще е отпусната, докато не се тонизират коремните мускули. Две денонощия след раждането при допир не би трябвало да усещате болка, ако сте родили по естествен път. За удобство носете свободни дрехи, без колани в талията. Започнете да правите леки упражнения за тазовото дъно и за стягане на коремните мускули. Кожата има нужда и от Шуслерови соли № 1 и № 11, които е добре да се приемат поне три месеца след раждането.

Къде е косата ми?
Бременността е направила косата ви гъста и бляскава, но след раждането тя вече е различна. След появата на бебето вашата грива със сигурност ще оредее. Следете колко коса пада – ако се появи петно на оплешивяване, консултирайте се с дерматолог. За да облекчите оредяването и изтощението на косата си, подсилвайте я с подхранващи маски и си направете нова, по-къса прическа.

Защо ме боли?
Усещането за болка, причинено от свиването на матката, може да е умерено след първо раждане или по-силно след следващо. Болката продължава няколко дни, но може да бъде облекчена и с болкоуспокояващи лекарства. Ако две денонощия след раждането болките продължават, уведомете вашия акушер-гинеколог.

Сбогом на хемороидите?
Хормоналните промени и напрежението върху тазовото дъно по време на раждането са причина за появата на неприятните хемороиди. Напъните при запек допълнително влошават състоянието. Добрата новина е, че няколко дни след раждането вероятно хемороидите ще изчезнат.
Ето какво може да направите, за да облекчите болките – завийте замразени грахови зърна в хавлиена кесия и поставете върху болното място. Вашият лекар може да ви предпише и подходящ мехлем. За да преодолеете запека, консумирайте много плодове и зеленчуци. Ако е нужно, вземете и слабително средство, но след консултация с лекар. Ако си направите коктейл от всички споменати соли – № 1, № 3, № 8, № 11, ще атакувате всички тези проблеми едновременно и по-бързо ще възвърнете формата си. При това напълно безопасно и за вас, и за бебето. Коктейлът се приготвя, като разтворите по 5 таблетки от всяка сол в 500 мл вода и пиете от течността на малки глътки през целия ден.