Обикновената хрема често съпътства живота на малките деца. Въпреки това при появата й родителите се страхуват от нейните последствия, предприемат „домашно“ лечение или търсят помощ от специалист. Къде е границата и има ли край това начало? На всички важни въпроси по темата ни отговори д-р Станислав Йорданов, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, асистент в Катедра УНГ болести при Медицински университет, София. Бъдете здрави и приятно четене!

Острите инфекции на горните дихателни пътища са сред най-честите заболявания в бебешка и детска възраст. Защо?

Периодът на ранната детска възраст е период на „имунологично училище". Това ще рече, че несъвършената имунна система на детето се учи да разпознава и елиминира патогенните микроорганизми, които причиняват проблема. Те навлизат в тялото обикновено през лигавицата на горните дихателни пътища, като предизвикват хрема. Когато имунната система на детето се „обучи" да разпознава причинителите на инфекции на горните дихателни пътища, тя ги елиминира бързо, дори още преди да са предизвикали заболяване. Този период настъпва по различно време при отделните деца. Така че хремата е постоянен спътник в ранната детска възраст и родителите по-скоро трябва да свикнат с това, отколкото да търсят съвършеното лекарство.

Какво е синуит?

Синуитът, известен още като синузит, представлява възпаление на околоносните кухини. По принцип всяка една хрема протича с възпаление на лигавиците и на носа, и на синусите. Тоест може да говорим за риносинуит. Това, което възприемаме като синуит обаче, е усложненото възпаление на синусите. То настъпва, когато отворите на синусите към носната кухина се запушат и се наруши техният дренаж. Това води до натрупване на възпалителен секрет в тях, главоболие, тежест, обща симптоматика – висока температура, отпадналост и др. При най-малките деца повечето околоносни кухини не са развити и при тях най-честата форма на синуит е т.нар. етмоидит. Той представлява възпаление на етмоидалните синуси, разположени в дълбочина между очните орбити.

Причини за възникване на синуитите

Причините могат да бъдат много, но най-честата си остава хремата. Както вече споменах, от решаващо значение е нарушеният дренаж, който настъпва при запушване на синусните отвори. За това могат да допринасят редица други проблеми, като алергии, изкривена носна преграда, полипи и др. В по-късен етап друга честа причина за синуит са кариозните горни зъби, както и стоматологичните интервенции върху тях.

Кои са признаците на синуит?

Клиничните симптоми на синуита се припокриват до голяма степен с тези на хремата, но към диагнозата синуит ни насочват допълнителни оплаквания като тежест, главоболие, отпадналост, висока температура. Не бива да забравяме, че не е задължително да са налице всички тези оплаквания. Все пак, ако вашето дете казва, че го боли главата, отпаднало е на фона на една хрема, уместно е да го консултирате с лекар. Много важен белег за настъпващо усложнение, особено при малките деца, е появата на оток на горния клепач и ъгъла между окото и носа. Ако това настъпи при налична инфекция на горните дихателни пътища, непременно потърсете УНГ специалист. При по-големите деца и възрастните може да има болка и в областта на горните зъби. При възпаление на задната група синуси болката може да се усеща дори в слепоочията и тила.

Жълтият секрет от детското носле – за какво алармира?

Всяка една остра хрема протича през няколко етапа, като секретът от воднист преминава в по-гъст, жълтеникав, намалява и постепенно настъпва оздравяване. Така че само наличието на жълтеникав секрет в носа не е повод за безпокойство, особено ако детето няма други оплаквания. В някои случаи, когато секретът е лимоненожълт и лепкав, може да е признак на стафилококова инфекция. На нея трябва да се обърне повече внимание при новородените. При тях като цяло проблемът с хремата е най-сериозен, тъй като дишането им е предимно през носа и дори баналната хрема причинява сериозен проблем, включително и с храненето на кърмачето.

Когато цветът на секрета е зелен – опасно ли е?

Зеленият секрет определено е признак на бактериална инфекция, но при липса на други оплаквания не изпадайте в паника. Дали да употребявате антибиотични капки за нос и системни антибиотици, оставете да прецени вашият лекар. Това невинаги е задължително.

Какви са методите за диагностика при децата?

Основните методи за диагностика си остават клиничният преглед и образните изследвания. Дали ще се прави рентгенова снимка, зависи от много неща. Аз лично рядко прибягвам до нея, защото, съгласете се, хремите са постоянен спътник на вашето малко дете и излишните рентгенови изследвания са крайно неуместни. Дори и при съмнение за синуит резултатът от рентгеновото изследване не променя терапията, затова снимката е задължителна само при наличие на усложнение, но може да се наложи и при диагностичен проблем. В някои случаи може да се извърши и ултразвукова диагностика. Може би тук е мястото да отбележа ролята на микробиологичното изследване на носен и гърлен секрет. Искам дълбоко да подчертая, че стерилен нос и стерилно гърло няма и не се опитвайте да ги направите такива, защото опитът ви е обречен на неуспех. Често попадам на случаи, в които на децата се вземат секрети за изследване и се тъпчат непрестанно с антибиотици. Защо това е крайно неуместно? Да предположим, че сме взели на детето носен секрет, изолирали сме някакъв причинител и го лекуваме с антибиотик според антибиограмата. Какво се случва, след като спрем антибиотика? Много скоро, в рамките на дни, детето се колонизира от същия или някой друг микроорганизъм. Какво правим след това? Секрет – антибиотик, секрет – антибиотик. Докога? Няма как да осигурим стерилна среда за нашето дете. Трябва да подпомагаме развитието на имунитета, да закаляваме детето и да лекуваме с антибиотик само когато това е необходимо.

Тютюневият дим

Той е изключително вреден за вашето дете като цяло, не само за синуита. Да държите детето си в такава среда, е, меко казано, безотговорно.

Лечение

Лечението на синуита може да бъде само медикаментозно или съчетано с оперативна интервенция. По-голямата част от острите синуити подлежат успешно на консервативно лечение. Пункцията и операцията се налагат в случаи на усложнение или неповлияване от лекарствената терапия. Хирургичното лечение се налага значително по-често при хроничните синуити.

Какви са последствията, ако острият синуит не се лекува правилно?

Голяма част от инфекциите на горните дихателни пътища, включително и синуитът, имат склонност да се самоограничават, т.е. да преминават без лечение. Разбира се, като казвам това, не искам да ме разбирате, че да не се лекувате, е правилно. Липсата на адекватна терапия на синуита, макар и рядко, може да доведе до сериозни усложнения, като инфекции на окото и околоочното съдържимо, вътречерепни усложнения, някои от които могат да са сериозни.

Превенция

Основната превенция е избягване на контакт с болни от остри респираторни инфекции, правилно лечение на хремата, подходящо зимно облекло, лечение на алергиите и не забравяйте за зъбите. Все по-често се наблюдават млади момчета и момичета, добре облечени, но с катастрофално състояние на зъбите. Те не са само козметичен проблем, но могат да причинят усложнения, например синуит.

 

Разговора проведе Виржиния Николова