Всички сме виждали дечица с надигнати яркочервени възелчета по лицето, нали? Тези кожни изменения са една от честите причини за консултация както от дерматолози, така и от педиатри и неонатолози през първите месеци след раждането. Дали тези образувания оставят след себе си завинаги козметични дефекти, има ли лечение и известна ли е причината за появата им, ще научим от опитния дерматолог доц. д-р Жана Казанджиева, д.м., която е специалист по дерматология и венерология, член е на ръководството на Българското дерматологично дружество и председател на секцията по дерматоалергология в него. Специалист е в Клиниката по дерматология и венерология в УМБАЛ „Александровска”. Има над 200 публикации и е изнесла голям брой лекции в чужбина на престижни симпозиуми и конгреси.

Да определим вида на опасността

Хемангиомите са доброкачествени съдови тумори (най-често срещаните от съдовите тумори). Между 3 и 10% от децата след раждането са с диагностицирани хемангиоми. Този процент изглежда малък, но се замислете, че се отнася за всички новородени, което моментално променя тази заблуда. Дълго време диагнозата „хемангиом” се използваше като универсално понятие за всички видове съдови тумори. Днес се знае, че хемангиомите са само една малка част от доброкачествените съдови новообразувания и се отличават от останалите доброкачествени тумори по бързия си растеж и промяна в цвета.

Началото

След раждането обикновено по кожата на детето не се забелязва нищо или има само малко розово петънце, което в рамките на месец започва да потъмнява, става тъмночервено и нараства по големина, като може да достигне размерите на череша или дори на малка ябълка. Тогава родителите започват да се тревожат, търсят помощ, четат форумите, питат лекарите. В тази ситуация се очертават няколко проблема. Първият, разбира се, е в поставянето на точна диагноза, защото, както споменах, детските хемангиоми не са единственото съдово заболяване. Бих искала да дам един практически съвет на родителите – снимайте съдовото образувание в момента, в който го забележите. За нас лекарите е важно да видим всеки един етап от развитието на това туморче – така може да отговорим дали се касае за вроден хемангиом, детски хемангиом или съвсем различна съдова аномалия, както и да назначим съответни изследвания, ако са необходими. При поставена диагноза хемангиом, най-често родителите питат за причините. Родителите се тревожат дали има наследственост, случило ли се е нещо по време на бременността и т.н. Засега знаем само някои от факторите, които благоприятстват появата на хемангиомите: недоносени деца, ниско тегло при раждане, по-възрастни майки, хормонално лечение по време на бременността, многоплодна бременност. Всички тези и вероятно още много други причини могат да задействат определен съдов растежен фактор, който води до разрастване на кръвоносните съдове в кожата и поява на хемангиоми.

Какво правим при установена диагноза

Търсим специализирано звено. Хората, които отговаряме на тези критерии, сме дерматолози, педиатри, съдови хирурзи, кардиолози. Ние сме малко, работим в екип и ако се налага, се свързваме по между си в зависимост от сложността на случая и необходимостта от лечение. Благодарение на Националната пациентска организация, на журналистите, на отзивите във форумите нашите имена са достъпни. Независимо при кой колега попадне пациентът, ще бъде установена връзка и с друг специалист от екипа за преценка и адекватно лечение. Естествено, ако хемангиомът е малък, той претърпява спонтанно обратно развитие – просто трябва да се изчака. Нека родителите се консултират с добър лекар, специалист в тази област, за да се успокоят. В рамките на няколко години малките хемангиоми се развиват спонтанно обратно или може да се лекуват локално.

Решението

Сериозният проблем възниква ако хемангиомите започнат некотролируемо и много бързо да нарастват. В този случай родителите моментално трябва да се свържат със специалист, за да се предприеме необходимото лечение. В САЩ и Европа единственото одобрено от лекарствените агенции FDA и EMA лечение е със сиропа Hemangiol. Условието е терапията да започне между 5-тата седмица и 5-ия месец от раждането. За огромно съжаление, на българския пазар това лекарство липсва и не се финансира и от НЗОК. Нашата цел, към която всички специалисти се стремим е децата с хемангиоми да имат свободен достъп до лекарството. Засега това не е възможно и алтернативите за семействата с такъв проблем са две. Първата е сиропът да се закупи от чужбина (Румъния е най-близката опция, а във Франция е най-ниската цена). Вторият вариант е да се приготви сироп с прахчета Propranolol (разтвор, който се приготвя на момента). Този метод наподобява оригиналното лечение, но е необходимо разтворът да бъде изписан от опитен лекар, като дозата зависи от теглото на детето и съответно рецептата трябва често да се променя, тъй като бебетата растат бързо. Всички тези условия поставят нас, лекарите, в ситуация на повишена отговорност и всяко дете, което приема сироп с пропранол или оригиналния препарат, трябва да бъде под лекарски контрол. Кога се налага лечение? Адекватно лечение се налага, ако хемангиомът е около очите или ушите (затруднява се отварянето на окото, детето не чува добре), засегнати са ларинксът, устата, половите органи, гънките и разбира се, ако хемангиомът е голям по размер (обхваща половината лице или голяма част от ръката), както и при симптоматични хемангиоми на черния дроб. В определени случаи при много големи тумори може да се наложи и хирургична намеса.

Разговора проведе Виржиния Николова