Едва ли ще намерим дори две майки, чиито възгледи и методи за отглеждането и възпитанието на децата им напълно да съвпадат, но има една отличителна черта на всички родители, по която можем да ги оприличим. Още преди раждането на мъничетата ние всички искаме най-доброто за тях във всяко едно отношение и сме способни да дадем всичко по силите си, за да го получат.


За щастие, днес вече изобилието от алтернативи в отглеждането на децата е доста голямо. След като вече са преминали първите няколко месеца от раждането на бебето и няколко важни стъпки в храненето и отглеждането му, стигаме до момента, в който то вече е достатъчно голямо, за да го запишем в детска кухня (ДК), и пред нас отново се изправят безброй възможности, от които да изберем. В следващите няколко реда ще се опитаме да дадем основни насоки и съвети в това как да направим най-правилния и добър избор на подходящата ДК.

На първо място трябва да решим дали да се спрем на общинска или частна ДК – естествено, ако съществуват и двете.

Общински

Като предимства на общинските ДК можем да изтъкнем факта, че те имат дългогодишен опит в тази област, контролират се от Общината и обикновено са сравнително удобно позиционирани в населеното място, в което се намират. От друга страна, контролът и правилата, които им се налагат от страна на местната власт, ги правят доста ограничени по отношение на грамажите на порциона, продуктите, които се използват в ястията, разнообразието на менютата, избора на по-добри доставчици и липсата на всякаква гъвкавост на пазара.

Частни

Частните ДК (ЧДК) подлежат на ежемесечни проверки от БАБХ, отговарят на най-модерните европейски изисквания и се ръководят от утвърдените от закона мониторингови системи и стандарти за безопасност на храните, хигиената, труда и здравето на персонала. Предимствата на ЧДК са много – разнообразие на продуктите, възможност непрекъснато да се избират или да се заменят доставчиците с цел поддържане на най-високо качество както на входящите продукти, така и на готовите ястия, няма ограничение на грамажите на порциите, които се предлагат, както и на начините, по които се комбинират. Стандартното детско дневно меню включва три ястия – супа, основно и десерт, но винаги може да се избере и алтернативна комбинация. Пунктовете обикновено са много на брой и са разположени на удобни места, а и почти всички ЧДК разполагат с доставка до вкъщи, което е незаменимо удобство в зимните месеци. Като цяло тяхната гъвкавост, инициативност и степента им на отвореност към свободния пазар са неограничени.
Все пак и при избора на ЧДК изниква въпросът коя е най-добрата, на която да се спрем? Единият начин е да пробваме няколко различни, докато намерим тази, която смятаме за най-добра. Ако все пак не искаме да превръщаме малчуганите в опитни зайчета, ние сме ви подготвили няколко основни съвета, които могат да послужат за отправна точка.
1. Разгледайте подробно менютата – кухните с добра практика използват пресни и сезонни плодове и зеленчуци в ястията си. Избягвайте кухни, които използват полуготови или замразени продукти (напр. кроасани, шоколад, конфитюри или плодови кисели млека и нишестета), защото те самите не могат да гарантират съдържанието, написано на етикетите на въпросните продукти.
2. Бъдете внимателни с кухни, които използват АМ в приготвянето на ястията си. АМ е продукт с изключително кратък срок на годност – 1 или 2 часа след непосредственото му приготвяне и не може да се готви или да се разтваря при температура над 50–60 градуса, защото, освен че се унищожава всичко полезно в него, започва обратен процес, при който всички бактерии, витамини и минерали, с които е обогатено, започват да се видоизменят и стават потенциално опасни за здравето на детето.
3. Бъдете предпазливи по отношение на сухото мляко и яйчения прах – това са два продукта, които определено имат своите предимства, но и известни недостатъци. Срокът им на годност е много дълъг и няма опасност от натравяне. Казват, че се получават чрез изсушаване и всичките им полезни свойства се запазват, но напоследък все повече се набляга на факта, че при самия процес на превръщане на прясното мляко и яйцата в прах съдържащият се в тях холестерол се окислява, а окисленият холестерол е най-опасната форма на холестерола. Освен това в производствената технология на въпросните продукти за деконтаминацията (обеззаразяването) им се прилага радиационно облъчване в размер до 7.5 kGy, който се смята за допустим, но все пак не е зле да имаме едно наум.
4. Последната препоръка е да се спираме на местни кухни или на кухни, които са в най-близките възможни населени места, за да сме сигурни, че храната е приготвена в деня на консумацията. Ако храната, която поднасяме, е от предния или от по-предния ден, хранителните й качества и свойства са сведени до минимум, тъй като пътят до клиента е много дълъг и осеян с доста процедури по нейното производство и съхранение.
В заключение можем да кажем, че каквата и кухня да изберем и както и да подредим критериите си, в крайна сметка малчуганите са тези, които най-добре показват какво им харесва.

Текст: Венелина Владова