Редовното намазване с крем след раждането може да предпази от невродермит.

Майка разказва, че още от петия месец синът й се драскал по лицето от силен сърбеж. Памучните ръкавици не подобряват положението и скоро двамата са в кабинета на лекаря, който установява, че бебето има много суха кожа и е предразположено към невродермит.

Около 20 на всеки 100 малки деца страдат от невродермит. Сухата възпалена кожа сърби силно, а малките не могат да потискат сърбежа. Често се стига до разкървавяне на кожата, която става лесна мишена за вируси и бактерии, възпалява се и сърбежът става още по-силен. Истински дяволски кръг, който има последствия не само за здравето на малкото – бебе, което не се чувства добре в кожата си, спи лошо, стресирано е и е нервно. Когато кожата не е здрава, целият организъм страда.

Кожата на бебето има същия строеж като при възрастните, но слоевете са по-тънки и недостатъчно развити. Роговите клетки са споени от рогови масти (липиди), които при бебетата още не са достатъчно активни и не са здраво съединени. През цепнатините между тях кожата губи значително повече влага, отколкото кожата на възрастните, изсъхва и става грапава.

Без липидите на детската кожа липсва още една важна защита. При възрастните горният слой на кожата е покрит с тънък водно-маслен филм, който поради киселинността си пречи на достъпа на болестотворните микроорганизми. Този слой не е достатъчно развит при бебетата.

С правилни грижи родителите могат да подкрепят защитните функции на кожата. Научни изследвания са доказали, че редовното намазване на кожата с крем от раждането засилва кожната бариера. По този начин в много случаи може да не се стигне до невродермит. Противно на някои мнения, че мазането пречи на кожата да развие защитните си функции, специалистите настояват родителите да не оставят детската кожа без специални грижи.

Правилното намазване с крем изисква:

  1. Редовно прилагане. При нормална кожа бебето може да се намазва 2–3 пъти седмично след баня. Ако то има суха кожа или родителите страдат от невродермит, мазането на цялото тяло трябва да се прилага ежедневно.
  2. Избор на продукта. Избират се продукти, подходящи за кожата на бебето. Идеални са серии без синтетични оцветители, ароматизатори и консерванти. Сезонът също има значение: през зимата се избират по-мазни кремове, през лятото – кремове с овлажняващ ефект. Препоръчва се кремът първо да се изпробва на малка площ за евентуални странични ефекти.
  3. Количество. Да се използва количество, което може да проникне в кожата. Излишното количество може да причини обрив.

Какво е важно при миене и къпане

  1. Температурата. Идеалната температура на водата е между 37 и 37.5 градуса. По-високата температура изсушава допълнително кожата.
  2. Продължителността. За кърмачетата са достатъчни  5 до 10 минути. По-големите деца могат да си поиграят по-дълго във водата.
  3. Почистването. Сапунът не е подходящ, той уврежда без друго недостатъчния защитен слой на кожата. Най-добре е да се използват миещи вещества с рН 5.5. При кърмачетата е достатъчно миенето само с чиста вода.
  4. Намазването. Най-важната част от грижите, която изисква редовно прилагане.

Това помага срещу сърбежа

При повечето деца симптомите се появяват след третия месец. Важно е намазването с мазни кремове сутрин и вечер. Децата да не се обличат със синтетични и вълнени дрешки. Да се отстраняват етикетите от панталоните и блузите. При силен сърбеж могат да се прилагат хладки компреси или охладени в хладилник кремове. Вниманието на детето да се отвлича с приказки и разходки на чист въздух. Да се покаже на детето как може да облекчи сърбежа с натиск или почукване, без да предизвиква разчесване до кръв.