Казвам се Петър Дамянов и съм от Бургас. „Завършил“ съм образованието си по остеопатия в Санкт Петербург. Думата „завършил” е в кавички, защото процесът на обучение е безкраен. В Института по остеопатична медицина „Владимир Андриянов“ имах възможността да се обучавам при едни от най-добрите остеопати, както и от най-добрите преподаватели в Русия и Европа. Получих диплома и от Френския институт по остеопатия. Практически съм първият българин, завършил остеопатия в Русия. Сега в Санкт Петербург се обучава моят приятел и колега Йордан Ангелов от Пазарджик, който е много амбициозен и перспективен. Желанието ни е да допринесем за развитието в България на медицинския метод остеопатия и така да помогнем на повече хора да живеят здрави и щастливи.

Тази дума все по-често се среща в нашето ежедневие. Тя назовава медицински метод за диагностика и лечение на човешкото тяло. При този метод лекарят остеопат благодарение на добрите си познания по анатомия и високата чувствителност на ръцете си оценява състоянието на тъканите, долавя техния ритъм на движение и това му дава възможност да постави диагноза, да подтикне организма на пациента към самооздравяване.

При болка ние инстинктивно поставяме ръцете си на проблемното място или се опитваме да помогнем на близкия човек, като го прегърнем или докоснем. От дълбока древност съществуват множество методи за мануално лечение.

Основател на остеопатичния метод е американският лекар Андрю Тейлър Стил. Той разглежда човешкото тяло като единно цяло, като механизъм, в който всички органи работят в хармония. През 1892 г. в американския град Кърксвил открива първия институт по остеопатична медицина. В Европа ученик на Стил – Джон Мартин Литълджон, през 1918 г. създава Британския институт по остеопатия.

Как може да помогне за нормалното протичане на бременността

Всеки жив организъм, за да съществува, е необходимо той самият да се движи или в него да се извършват движения. При човека това са движенията на тъкани, органи, течности. Лекарят остеопат оценява състоянието на фасции, мускули, връзки, позицията на костите една спрямо друга, работата на вътрешните органи.

В периода на бременност организмът на жената претърпява сериозни изменения. Той вече се състои не от едно, а от две тела. Настъпват хормонални промени. Вътрешните органи изменят своето първоначално положение. Матката се разтяга дотолкова, че от зоната на таза достига до гръдния кош. Тя измества всички вътрешни органи. За да осигурят нормалното развитие и живот на двете тела, вътрешните органи работят в натоварен режим. С около 40% се увеличава количеството кръв, което сърцето изпомпва за едно денонощие. С толкова се увеличава и натоварването на бъбреците и черния дроб. Учестява се дишането, разширяват се гръдният кош и тазът.

Ролята на остеопата

За да се развие и роди здраво бебе, е необходимо първо майката да е в добро състояние. Към правилното хранене, физическите упражнения и медицинските изследвания трябва да добавим и преглед при лекар остеопат. Какво ще извърши той?

Ще открие зоните на напрежение и конфликт. Ще настрои по деликатен начин цялата съвкупност от системи да работят хармонично.

Всеки орган се прикрепва в тялото с множество връзки. При травми, сраствания, възпаления, изкривявания на гръбначния стълб, продължително стоене в неудобна поза и много други причини някои от връзките се напрягат, завъртат органа и той няма възможност да функционира нормално. Например при неправилна позиция на матката не може или трудно се забременява, стига се до невъзможност да се задържи плодът, до невъзможност бебето след седмия месец да се обърне.

Друг много важен орган е диафрагмата между гръдния кош и коремната кухина. Към нея са захванати почти всички вътрешни органи. Тя и тазовата диафрагма работят като помпа и регулират движението на течностите. Важни фактои за правилното протичане на родовия процес са еластичността и подвижността на тъканите в областта на таза. При напрежение няма достатъчно разкритие и оттам се стига до разкъсвания или раждане чрез операция.

На всичко това лекарят остеопат може да повлияе така, че да се чувствате комфортно по време на бременността, да родите здраво дете, да се възстановите бързо и да се наслаждавате на всеки миг с вашите близки.

В България вече има няколко специалисти по остеопатично лечение, учили в европейски институти.