Текст: Антоанета Баева

Паническото разстройство по време на бременност се лекува с билки, психотерапия, релаксация и много внимание от близките!

Ужас, страх, липса на въздух, изтръпване, световъртеж... само тези, които са го преживeли, знаят колко е мъчително. Често се случва внезапно, без никаква видима причина, но след това тези епизоди започват да се повтарят и да предизвикват още страх и стрес от очакването пак да се случи. А диагноза се поставя трудно, защото симптомите наподобяват оплакванията при много различни заболявания. И след множество изследвания, прегледи и консултации с различни специалисти – кардиолози, ендокринолози и невролози, накрая се оказва, че това е паническа атака – едно от най-често срещаните психични разстройства, свързани със стреса и патологичната тревожност.

Отключващ момент за паник атаките може да бъде генерална промяна в личния живот, например бременност и раждане на дете. В този нов за жената период възникват много въпроси, страхове, притеснения и несигурност, които причиняват тревожност. Пристъпите могат да доведат до силен физически и психичен стрес, което да повлияе дори на развитието на плода, а по-късно да възпрепятства пълноценните грижи за бебето. Особено важно в тази ситуация е да се познават симптомите и начините на лечение. Това ще даде възможност на бъдещата майка да се справи навреме с кризите, преди те да са се превърнали в хронично състояние, което би попречило на пълноценното родителство.

Симптоми

Най-характерните симптоми на паническото разстройство са внезапните епизоди на интензивно вътрешно напрежение, съпроводени със соматични оплаквания, продължаващи обикновено 20–30 минути до час. Първата атака често е съвсем неочаквана, след психично напрежение или емоционална травма. Често тя настъпва на фона на пълно здраве и трудно може да се свърже с конкретно преживяване.

Основните симптоми са нарастващо чувство за безпокойство и страх от смърт – мозъчен или сърдечен удар. Неуспешните опити за справяне със състоянието допълнително увеличават безпокойството. Соматичните симптоми включват задух, ускорен пулс, субективно преживяване за тежко сърцебиене, болка в сърдечната област, световъртеж, треперене на ръцете или цялото тяло, изпотяване, гадене, изтръпвания. Други симптоми са вцепеняване, стегнатост на мускулни групи, загуба на апетит, пресъхване на устата, смяна на настроението, събуждане нощем и безсъние, трудно концентриране, постоянно чувство на гняв и болезнена неудовлетвореност, стегнатост и болка в тила.

След първите атаки започва тревожно очакване на нова и това вече е хроничната фаза на разстройството. Така наречената агорафобия включва ограничаване на социалната активност, избягване на ситуации или места, където човек остава сам и не би могъл да получи незабавна помощ, излизане само с близък човек.

Много характерен симптом е изчезването на тревожността в ситуация, в която човекът се чувства сигурен.

Причини

Макар да няма точна класификация на причините за паническото разстройство, все пак могат да се формулират фактори, които водят до подобен проблем. Това са генетично предразположение; преживяване на стрес; внезапно спиране на медикаменти при сърдечни заболявания и астма; заболявания на щитовидната жлеза, депресия, нарушен баланс на някои биохимични процеси в централната нервна система – дефицит на серотонин и норадреналин.

Очакването на бебе е стресиращо състояние, натоварено с колебания и страхове дали жената ще може да се справи с бъдещите отговорности. Това напрежение може да предизвика тревожност и епизоди на панически атаки.

Хормоналните колебания са най-често сочената причина за паническото разстройство по време на бременност. Много вероятно е жените, които са имали в миналото подобен проблем, да са по-податливи към него, когато са бременни.

Лечение

Лечението на паническото разстройство е базирано на съчетаване на подходяща медикаментозна терапия и психотерапия.

Медикаментите, които се използват, са няколко групи антидепресанти и бензодиазепини, които овладяват проявите на атаки, но някои предизвикват зависимост при продължително прилагане и странични ефекти.

Много важна част от лечението е овладяването на напрежението от очакване на предстояща атака с психотерапия. За специалистите има два съществени момента в работата: преодоляване на тревожните мисли, които отключват панически атаки, и преодоляване на страха от местата, които се свързват с кризите. Тези симптоми могат да се овладеят с поведенчески техники на постепенно увеличаващо се подлагане на ситуации, провокиращи тревожност, като така се повишават прагът на чувствителността и умението за справяне със стресогенни стимули.

Съществуват и терапевтични техники на дишане, медитация, релакс чрез елементарни упражнения. Необходима е също себерефлексия с улавяне на негативните мисли в зародиш и неутрализирането им.

Сред билките, прилагани като съпътстваща терапия, успешни са запарките и чайовете с лайка, валериана, пасифлора, жълт кантарион и кава кава. Препоръчва се също билката страшниче, подходяща при нервни и страхови състояния. Класика в това отношение са чайовете от екзотичната кава кава (Piper Methysticum). Друг вариант на лечението с билки е известната билкова композиция Демир бозан – съчетанието от котешка стъпка, глог, хвощ, спиреа, царевична коса и великденче.

С хомеопатия също ефикасно се повлияват психоатаките. Най-често използваните препарати са игнация; гелсемиум, аконит; аргентум нитрикум.

Капките на Бах подпомагат оздравителните процеси с есенции. Препоръчваните варианти са скална роза, дива джанка, трепетлика, мимулус, гарвански лук, бял конски кестен.

По време на бременност към лечението на паническото разстройство не може да се подходи с обичайните антидепресанти или бензодиазепини. Подходящи са психотерапията, както и обграждането на бременната с внимание и подкрепа от близкото обкръжение.

Преминете през всички редовни прегледи, което ще ви успокои, че вие и плодът сте здрави и че бременността напредва безпроблемно.

Уверете се, че разбирате естеството на пристъпите на паника, което ще ви помогне сами да контролирате положението.

Има много упражнения за релаксация, които може да ви помогнат. Дълбокото дишане, прогресивната мускулна релаксация и визуализацията са няколко техники, които са много ефективни.

Обградете се с близки хора, с които може да разговаряте за притесненията си и от които да получите адекватна утеха и помощ.

Счита се, че в 70 до 90% от случаите на паническо разстройство може да се постигне излекуване или поне силно ограничаване на негативните прояви на проблема. Лечението е продължително и изисква не само прилагане на терапии, но и убеденост и самостоятелна работа върху себе си.