Хремата, кашлицата, болките в гърлото принадлежат към есента, както  ноемврийската мъгла. Какво помага срещу тях, разказват аптекар, педиатър и баба с много внуци.

Аптекарят

Това помага срещу простудата

Малките запушени нослета се нуждаят от капки за нос, особено нощно време. Освен това за лигавиците помага влажният въздух, той ги прави по-устойчиви. Овлажняването на въздуха в детската стая облекчава дишането на малките. Етеричните масла, капнати върху дрехите, отпушват носа, ако са разрешени за бебета и малки деца.

Болките в гърлото са особено неприятни за малките, тъй като децата под четири години не трябва да смучат таблетки. Важно е да пият повече течности – някои предпочитат топли, други студени напитки, разрешени са и двата вида.

При болки в ушите се препоръчват капки за нос, които продухват ушите. Освен това добре действат лучени торбички. Счуква се лук, увива се в кърпа, затопля се в микровълнова печка и се закрепва с лента на челото. Това отнема налягането върху ушите.

Срещу кашлицата помагат разтривките с етерични масла, които са подходящи и за най-малките. Сиропите за кашлица помагат за втечняване на секретите. Бебето с кашлица трябва незабавно да се прегледа от педиатър.

Повишената температура в началото е полезна за стимулиране на имунната система. Срещу температурата помагат парацетамол и ибупрофен, особено второто средство действа срещу възпалението.

Педиатърът

Това предпазва

Простудата идва от студеното, но това не значи да се завираме в стаите, където се трупат вирусите.

Въпреки това трябва де се излиза навън. Добре облечените деца по този начин стимулират имунната система.

Това също помага

Правилното хранене и достатъчният сън укрепват съпротивителните сили. Особено важна е хигиената. Ръцете трябва да се мият често и да се бършат с отделни кърпи, да се използват кърпички за еднократна употреба при кихане и кашляне.

За съжаление, няма вълшебно средство срещу болестотворните микроорганизми. След тридневна простуда с кашлица и повишена температура децата трябва да се консултират с лекар. И всеки път, когато родителите са неспокойни. А при бебетата не трябва да се изчаква в никакъв случай.

Бабата

Гушкане на канапето

Това, от което се нуждаят родителите на простиналите деца, за съжаление, не може да се предпише с рецепта. Нужно е търпение – простудите се нуждаят от време. Пет дни трае хремата, пет дни се нуждае от лечение – това невинаги се харесва на родителите. Трябва обаче да се знае, че вирусните инфекции имат смисъл – те са тренировка за детската имунна система. За щастие, инфекциите по-скоро са досадни, отколкото опасни.

Какво помага винаги

Детето се оставя на легло и му се помага да спи колкото може повече. Преоблича се, когато е изпотено. Дават му се достатъчно течности. Не е толкова важно да се дава храна, апетитът му ще се появи от само себе си. При висока температура помагат влажните компреси на прасците. Междувременно помагат гушкането, четенето на приказки и пиенето на чай.

Вълшебните компреси на баба

Компресът се състои от вътрешен слой, среден по-широк слой и външен слой. Двата вътрешни слоя са от памучен плат, външният може да е вълнен.

Течността при температура може да е чай или вода. Кърпите се навиват без гънки между коляното и глезена, течността е хладка.

При кашлица помагат лапи с извара, положени на гърдите, като върху кожата остава само вътрешният слой на кърпата.

При гърлобол се прилага лучен компрес, като лукът се смачква и се поставя вътре в компреса. Използва се при болки в гърлото и температура.

Картофен компрес се прилага при болки в гърлото без температура. Използват се прясно сварени картофи, обелват се и смачкани, се поставят във вътрешния слой на компреса. Винаги се изпробва температурата на картофите на гърба на ръката.

Върху влажния вътрешен слой на компреса се навива по-големият среден слой и отгоре се поставя външният слой плат.