Всички жени искат да изглеждат добре, да се чувстват комфортно в тялото си и да харесват това, което виждат в огледалото. Бременността и раждането не са причина този стремеж да се промени, напротив – те са повод и предизвикателство за нови успехи в различни измерения. „Здрав дух, здраво тяло“ е максимата, която ще последваме днес със

Здравка Младенова, създател и управител на дамски фитнес клуб Fit&Fabulous, както и лицензиран Зумба инструктор. Ето какво научихме по темата…

Здравка, бременна си в 7-ия месец и въпреки това все още спортуваш и дори обучаваш други жени. Как ти се отразяват тренировките?

Чувствам се много добре. Физическата активност, умерена, разбира се, и съобразена със състоянието ми в момента, ме зарежда с много тонус и енергия и ме поддържа във форма. А ежедневният контакт с всички мотивирани и редовно трениращи дами, които срещам на работното си място, допринася за много положителни емоции и добро настроение.

Ти си част от екипа на Fit&Fabulous. Разкажи ни повече за програмата и самите упражнения.

Фитнес концепцията на дамски фитнес клуб Fit&Fabulous позволява едновременно съчетание на кардио активност и тренировка за подсилване на всички основни групи мускули, при което се постига двоен ефект: намаляване на теглото и укрепване на мускулите. Тренировката включва всички основни компоненти, разпределени в 30 минути: загряване, работа за мускулна сила, кардио активност и разтягане. Независимо дали искат да отслабнат, да се стегнат, или просто да бъдат във форма, кръгът от уреди на Fit&Fabulous работи с еднаква ефективност за всяка дама, без значение от нейната възраст и степен на физическа подготовка.

Лекарите какво казват по въпроса?

Моят лекар напълно одобрява и дори препоръчва ежедневната физическа активност, ако не са установени медицински проблеми. Независимо дали ще бъде разходка сред природата, лека фитнес тренировка, танци, йога или плуване, важното е да се вслушваме в тялото си и да практикуваме това, което ни кара да се чувстваме добре.

До каква степен вашата програма е подходяща за бременни жени?

Програмата на Fit&Fabulous позволява на всяка жена да тренира със собствената си сила, като тонизира мускулатурата си с хидравлични уреди, и сама да определя степента на натоварване, без да използва допълнителни тежести. В същото време всяка тренировка се провежда под наблюдението на фитнес инструктор, което я прави напълно подходяща за бременни дами.

Предполагам, че е необходим и определен режим на хранене. Какъв е твоят режим през бременността?

Аз лично не спазвам определен режим на хранене, но се старая да се храня балансирано и разнообразно, за да приемам основните хранителни елементи, необходими на организма ми през периода на бременността. Наблягам на богати на протеини храни като месото, яйцата, рибата и млечните продукти, на храни, съдържащи желязо, както и на плодове и зеленчуци, малко ядки и пълнозърнести храни. Не се лишавам и от любимия си шоколад и малки сладки изкушения от време на време, но разбира се, внимавам с количествата, за да не трупам излишни килограми.

Как преминава един твой ден?

Събуждам се свежа и отпочинала, все още спя добре, особено когато съм имала по-активен ден. Задължително закусвам и се старая да се храня редовно през целия ден. Поне три пъти седмично правя йога. Винаги, когато имам възможност, предпочитам да ходя пеш, вместо да използвам градски транспорт или да шофирам. Правя и леки тренировки във Fit&Fabulous. Имам щастието да работя в много забавна и приятна атмосфера с прекрасни хора и през по-голямата част от деня да съм в движение, което ме поддържа в добра форма. А когато съм по-свободна, посещавам училището за бъдещи родители на списание „9 месеца”, от което получавам много ценни съвети и насоки за бъдещата си роля на майка.

Кога предстои голямото събитие?

Очаквам с нетърпение срещата си с малкото бебче след по-малко от 3 месеца.

По какъв начин ще родиш – нормално или със секцио?

Ако не се наложи, поради медицински причини ще бъде секцио, но предпочитам нормално раждане заради по-бързото възстановяване и възвръщане на физическта форма.

Спортът е твоят начин на живот. Все повече се говори за подготовка за забременяване – упражнения, хранене и т.н. От първо лице – какви са позитивите?

Като човек, който е свидетел на огромната промяна в жените, когато започнат да спортуват редовно, променят хранителните си навици и се отърсват от стреса в ежедневието си, смея да твърдя, че умерената физическа активност и здравословното хранене трябва да бъдат неизменна част от живота на всяка дама. И ако бъдещите родители нямат установени здравословни проблеми, забременяването ще се случи бързо и самата бременност ще премине много лесно и приятно.

Българските жени обичат ли да спортуват? Достатъчно ли  се грижат за себе си?

Опитът, срещите и контактите ми с толкова различни жени показват, че българските жени обичат да спортуват и да се грижат за себе си, но са постоянни и мотивирани само когато намерят най-подходящия и интересен за тях спорт и подкрепа.

Какъв е твоят съвет към бъдещите майки?

Да бъдат най-вече спокойни, да се наслаждават на бременността си и да се вслушват в тялото си, което най-добре им показва от какво имат нужда.

 

 

Разговора проведе Даниела Граховска