Дали трябва да спрете да кърмите от днес за утре? По-добре е да не го правите, защото кърменето е много повече от практично и здравословно. Добре е мама и бебето да се нагодят съвсем индивидуално към новото хранене. Вижте съветите на опитна акушерка.

Световна анкета дава следните резултати: 87% от майките кърмят заради здравословните ползи за бебето, а 89% – защото смятат, че кърменето е най-добрият метод за хранене на бебето.

София е почти на 9 месеца, когато интересът й към чинията на мама се пробужда. Тя слага любопитно спагети в устата си и пляска с ръце от радост при вида на банан. Дори пюретата изведнъж стават по-интересни за нея. Гърдите на мама обаче започват да й пречат да гледа към света наоколо. Майка й забелязва, че малката почти няма интерес към сученето. Тогава мама решава, че е време да прекрати кърменето, което до този момент я е правело щастлива. От друга страна, мама е искала да се почувства по-свободна и след три седмици престава да кърми.

Правилният момент

Трудно е да се определи кога е точният момент за отбиване на бебето. Специалистите препоръчват бебетата да се кърмят през първите шест месеца и да не се започва захранването преди петия месец. Въпреки това те се въздържат от твърди указания за отбиване, тъй като смятат, че то е твърде индивидуално и зависи от двама души – майката и бебето.

Преди всичко майката трябва да е подготвена за отбиването на бебето. Това не трябва да зависи от мнението на близки и познати. Жената не трябва да има угризения, ако преустанови кърменето след втория месец, както и не трябва да се оправдава, ако продължава да кърми двегодишното си дете. Важното е какво прави доволни майката и детето.

Колко продължава кърменето

В Германия около осем от десет деца получават кърма. Около една четвърт от майките отбиват бебето в рамките на първото тримесечие. Всяка трета майка кърми до шестия месец детето си. Почти 30% продължават да кърмят през второто полугодие, а всяка десета майка кърми и след първата година. Повечето жени, които участват в допитването, преустановяват кърменето поради недостиг на кърма. Наред с притеснението, че детето е недохранено, отбиването може да се дължи на възпаление на гърдите и на застой на млякото в каналите.

Стъпка по стъпка

Когато иска да прекъсне кърменето, майката може да приложи различни методи. Може да преустанови продукцията на кърма със специални медикаменти или да слага по-рядко бебето на гърда. По този начин бебето по-лесно свиква с отбиването. Ако бебето е под пет месеца, кърменията постепенно се заместват с храна от шише. Това зависи от количеството кърма. Отбиването се получава най-добре през деня, вечерното и нощното кърмене се запазват най-дълго. Постепенното отвикване от гърдата се планира обикновено в рамките на четири седмици. От втората година на бебето може да се дава краве мляко от чашка. Застрашените от алергия бебета получават специално мляко до захранването.

Пюре вместо мляко

Най-добре отбиването се получава с въвеждането на допълнителното хранене. Постепенно отделните кърмения се заместват с пюре. Ако бебето иска да суче нощем, може да получава вместо гърда шише с мляко. Стартът на захранването е между петия и началото на седмия месец. Отначало бебето ще поема само няколко лъжички и ще засища глада си на гърдата. Колкото повече допълнителна храна приема малкото, толкова по-малко кърма ще суче. Така организмът самостоятелно ще редуцира количеството на кърмата. Ако гърдите са напрегнати, помага охлаждането им. Изпомпването не е особено ефективно, защото стимулира образуването на кърма.

Детето се учи да се отказва от гърдата

Сбогуването с гърдата е не само преустройство на организма, но и емоционално предизвикателство. Акушерката предупреждава, че отбиването е един вид процес на отделяне на малкото от майка му. Повече гушкане може да смекчи раздялата, но не и да успокои гузната съвест на майката. Някои бебета се нуждаят от по-дълъг период на отбиване, който те сами определят, както е при по-малката сестричка на София.

Сбогом на гърдата, добре дошло, шише!

Много кърмачета отказват отначало да пият от шише, това може да трае няколко дни. Помага, ако отначало таткото дава шишето, докато бебето не се отделя от мамината гърда. Добре е биберонът на шишето отначало само да се допира до устните на бебето, а да не му се дава директно в устата. Няколко капки кърма върху биберона също помагат, както и кърпичка, която мирише като мама – така бебето по-лесно ще привикне към шишето.