Страхът от неизвестното е загнезден вътре в нас. А бременността е невероятно и в същото време непознато и плашещо начало на един нов живот. Страхуваме се от бъдещето, което ни очаква, а в същото време то е извън нашия контрол. Чувстваме се виновни от това, че се страхуваме, а това води до още по-голяма тревожност и страх. Всъщност страхът от неизвестното няма нищо общо с реалността, но е напълно нормална човешка емоция – още повече за бъдещите родители.

От невробиологична гледна точка subcortically subserved реакцията (страхът) е отговор не на „генерираната", а на „подразбиращата се" несигурност, дори при отсъствие на заплаха. От чисто физиологична гледна точка възможността ни да реагираме на стрес, е жизненоважна и е генетично заложена. Това обяснява и факта, че нетърпимостта към несигурността не е състояние, придобито по време на жизнения цикъл, а е вродено качество на всички живи организми. Включително и на хората!

  • Прекалено съм стресирана и това може да увреди бебето.

Ако вземем под внимание бурните хормонални промени, особено в началото на бременността, физическото изтощение от сутрешното повръщане, реорганизацията в работния ритъм, която най-вероятно трябва да направите, постоянните и безкрайни съвети от родителите и не се почувствате изтощена и стресирана, значи нещо не е наред. Но да се стресирате от стреса, всъщност е безполезно. Повечето изследвания показват, че периодичният „банален“ стрес, на който тялото ви постепенно свиква, има минимално въздействие върху плода. Поставете факта, че сте закъснели за работа или че няма вечеря, в графата „ежедневен проблем“ и се усмихнете. Разбира се, в случаите, когато става въпрос за тежки стресови преживявания, предизвикани от загуба на близък човек или други сериозни проблеми, непременно трябва да потърсите помощ, и то веднага. Ако обаче си знаете че сте „притесняващ” се човек, намерете начин да разтоварвате напрежението ежедневно: лягайте малко по-рано, четете книга, гледайте филм или просто накарайте една от бъдещите баби да приготви вечерята.

  • Раждането ще бъде много тежко, дълго и болезнено.

Преди приятелки, колежки и роднини да ви поведат за пореден път по пътя на този „болезнен ужас“, ви предизвиквам да спрете за момент и да си отговорите на един простичък въпрос: колко ще ви заболи вашият палец, ако се пореже приятелката ви? Защото раждането е точно това: уникално, неповторимо и само ваше усещане и няма как някой друг да ви разкаже за вашето раждане! Ако ви е страх от непознатото, от болката, тогава потърсете съвет. Обсъдете с вашата акушерка или лекар и задавайте въпроси дотогава, докато си изградите своя собствена представа за това как ще изглежда вашето раждане. Страхът няма да изчезне, той е част от нашия инстинкт за самосъхранение, но ако успеете да разберете от какво най-вече ви е страх и успеете да намерите достоверна информация, ще видите, че всъщност не е толкова страшно.

  • Сексът никога няма да бъде същият.

Преди или след раждането може да ви е трудно да си представите, че промените в меките тъкани на влагалището, предизвикани по време на раждането, са обратими. Истината е, че просто трябва да дадете на тялото си малко време за възстановяване и либидото ще се върне отново. Повече от 70% от жените споделят, че приблизително 6 месеца след раждането тялото им се възстановява почти напълно. След преминаването на първоначалната чувствителност и несигурност и след възстановяването на еластичността на мускулите на тазовото дъно нуждата от сексуална интимност се завръща. Много нови майки споделят, че намират сексуалния си живот след раждането по-вълнуващ и по-удовлетворяващ отпреди. Както всичко останало, свързано с интимния ни живот обаче, никой не може да гарантира колко време ще отнеме вашето възстановяване – така че не бързайте. Едно е сигурно – сексът преди или след раждането е такъв, какъвто вие решите.

  • Никога няма да си върна старата фигура.

Мога да ви уверя, че всяка бъдеща майка поне веднъж се е изправяла с ужас пред огледалото. Не помага и фактът, че повечето „известни“ майки или си остават непроменени по време на бременността, или възвръщат формата си почти веднага. Истината е, че статистически 14 до 20 процента от жените не успяват да „стопят“ целия запас от натрупаните по време на бременността килограми. Ето няколко съвета: опитайте се да не качвате повече от 12–14 кг през бременността; кърмете – така ще изразходвате стотици калории на ден; започнете разходки и леки упражнения. И един изпитан работещ съвет: дремвайте, когато ви се доспи през деня – всяко денонощие ви трябват поне 8 часа сън.

  • Искам да бъда най-добрата майка – ами ако не мога?

С години се учим да говорим, после още толкова, за да се научим да пишем; минават години в университета или на работа, за да придобием професионална квалификация, и въпреки всичко, когато започваме нова работа, се чувстваме несигурни. Тогава защо очаквате и изисквате от себе си да бъдете професионални родители от първия ден? На тази тема са изписани стотици книги. В професионалната и личната си кариера съм изчела десетки, а как се чувствах по време и на двете си бременности – ужасена, притеснена и отчаяна. Дали прегръщах дъщеря си по цял ден, или оставях сина си да плаче, докато сам реши да спре, нямаше значение – и в двата случая се страхувах, че прекалявам. Не пропилявайте ценно време в страхове. Способността ви да обичате и давате любов е тази, която ще ви подсказва най-правилното решение за определената ситуация. Ако инстинктът ви подсказва, че правите грешка, най-вероятно е така! За вашето дете вие сте най-добрата майка на света.

Много често приятели и пациенти решават, че понеже съм акушерка (вече може да се каже – през по-голямата част от моя живот), аз не се страхувам. Истината обаче е, че се страхувам! Дори повече от тях, защото даже и да се скрия зад затворените си очи, въображението ми не ми оставя много скривалища. Всички се страхуваме по различен начин и по различни причини. Фактът, че ще бъдете родители, е много основателна причина, но... Има много начини да се справите със страха и неувереността – говорете за това, което ви плаши; потърсете достоверни отговори на объркващите въпроси; не се опитвайте да избягате от това, което ви ужасява, и най-важното – не се старайте да бъдете перфектни заради това какво очакват хората от вас!

Вие ще бъдете най-добрите родители такива, каквито сте!

Tекст: Гергана Николова, акушерка, магистър. Клиничен риск-мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust, Лондон, почетен член на Кралския акушерски съюз.