Желанието да бъдем родители, е генетично заложено във всички от нас, независимо от нашата национална, социална и културна принадлежност. В даден момент от нашия живот много от нас си задават въпроса дали има подходяща възраст да посрещнем нов член в семейството.

В тази статия ще обърнем внимание на различните отговори, които може да дадем на този класически и деликатен въпрос.

Защо трябва да имаме деца?

Задавали ли сте си някога въпроса защо хората създават деца и защо семейството е в основата на интимните отношения? Защо се влюбваме и в резултат от тази любов имаме желание да създадем поколение с човека до нас?

Отговорът е много прост. Продължението на човешкия род е една от главните цели на нашия живот и това поведение ни е генетично заложено. Човешкият вид ще спре да съществува, ако не се раждат деца. Колкото и неромантично да звучи, репродукцията е една от главните причини вие да се влюбите, като подсъзнателно изберете партньор, който ще ви достави нужния генетичен багаж, за да създадете здраво и хубаво поколение. Репродукцията е в основата на привличането между мъжа и жената. Тук нещата никога не стават случайно.

На колко години хората се влюбват?

Клиничната ми практика ме подтиква да твърдя, че любовта идва много рано. Ако ви помоля да върнете времето назад и да си спомните кога за първи път изпитахте привличане, ще се уверите, че възрастта ви е била много крехка. Работила съм с пациенти, които са описвали първите си любовни трепети на седем, осем или десет години. На този етап интимните отношения все още са платонически и олицетворяват например тайно да харесваме най-хубавото момче в класа и да му пишем послания, които да пазим за себе си. Юношеството е периодът, в който влюбването започва да се изразява на физическо ниво с появата на интимните и сексуалните отношения. В зряла възраст те прерастват в желание за създаване на семейство и поколение.

Кога е най-добрият период за създаване на бебе?

Можем да дадем много отговори на този въпрос в зависимост от гледната точка, въз основа на която го дискутираме.

  • Биология

От чисто биологична и физиологична гледна точка в момента, в който жената има месечен цикъл, който й позволява за забременее, тя е готова да бъде майка. Медицинските статистики и проучвания показват, че колкото по-млада е една жена, толкова по-благоприятно е тя да роди дете. Природата в този случай е в хармония с нея. Друг е въпросът, че възрастта, начинът на мислене и социалното й положение може потенциално да й създадат някои затруднения. Тук е редно да споменем психологичните и социалните аспекти, които играят роля в родителството.

  • Психология

От психологична и социална гледна точка една жена е по-сигурна в себе си, когато има висше образование, изградени социални контакти и професия. Тя знае какво иска от живота. По-независима е и има по-богат личен и житейски опит. Юношеството е преходен период, който символизира преминаването на детето във възрастен човек. С други думи, тийнейджърът е нито дете, нито зрял човек. В този ред на мисли той няма все още изградена личностна и ценностна система, не знае какво иска от живота и в какво се състоят интимните и любовните отношения между мъжа и жената. Той се търси като личност и тепърва започва да опознава нуждите и функциите на своето тяло, което претърпява масивни хормонални промени. Вследствие на тези хормонални промени юношата често променя своето мнение и емоции, може да прояви агресия или да провокира хората около него. Това е защото той е полудете, което иска да бъде възрастен.

  • История

Тук е интересно да се подчертае, че в сравнение с миналите десетилетия, когато децата порастваха по-бързо, днес възрастовата граница се увеличава все повече и повече. Днес на 20 години е все още нормално да бъдеш тийнейджър. В началото на миналия век хората на 20 години понякога имаха 2 или 3 деца. Това се дължеше на социално-историческия контекст, в който се раждаха и живееха нашите прародители. Той винаги налага норма, която подсъзнателно подтиква хората да се развиват по определен начин. Например миналият век беше маркиран от Първата и Втората световна война. Повечето млади мъже трябваше да отидат да защитят страната си, а жените да се грижат за децата и възрастните. Не всички завършваха висше образование по простата причина, че беше по-важно да се бият за страната си и да се грижат за близките си. Браковете на 17-, 18- и 20-годишна възраст бяха нормални, а хората на 17 години вече бяха в групата на възрастните. Днес нещата са различни. Няма войни. Младите искат да се забавляват, да учат и да имат кариера. Създават семейства по-късно и се чувстват възрастни по-късно.

Тези различни перспективи показват, че няма идеален момент за създаване на поколение. Всяка възраст има своите положителни и отрицателни аспекти. Ако жената е млада и тялото й се намира в най-благоприятния период за зачеване, може би финансовите й възможности ще са по-малки и ще е ненапълно личностно развита. Ако жената е на възраст между 35 и 40 години, с изградена кариера, ценностна система и културни интереси, тя може би ще изпита трудности от биологична гледна точка.

Майчинството и родителството са сложни и относителни процеси, които винаги са съпроводени с многобройни радости и трудности. Важното тук е да приемате събитията и ситуациите такива, каквито са, без да се обвинявате или съжалявате за поетия път. Идеално положение никога няма. Животът е наниз от предизвикателства, които ви дават възможност да научавате различни уроци и да опознавате себе си. Не се съдете за допуснати грешки или пропуснати възможности. Осъждането е най-големият враг на човека, защото му отнема възможността да се развие и да погледне на себе си по различен начин.

Вярвайте в себе си и запомнете, че всеки има право да бъде щастлив.