Текст: Яна Данаилова

Честите флуктуации в температурите в различните дни, големите амплитудиди между дневните и нощните температури, все по-късият ден и зачестяващите дъждовни дни, по-малкото излагане на слънце и оттам по-ниските нива на витамин D са свързани с отслабване на съпротивителните сили на тялото и уязвимост на имунната система. Като прибавим към картината на колоритния преходен сезон и края на летните ваканции, отпуски и завръщането на работа, детска ясла, градина и училище, резонно е да се замислим как да подпомогнем тялото и чрез превантивни мерки да повишим неговата резистентност към вируси и инфекции и по време на предстоящата зима

Да си помогнем сами

Начинът ни на хранене и консумацията на правилни храни може да спомогнат за укрепването на имунната система както на вас, така и на вашето дете, като по този начин ще станете по-устойчиви на настинки и грип.

Когато функционира правилно, нашата имунна система е предназначена да се бори с болестите и да блокира заразата от бактерии и вируси. Ако позволим или допуснем отслабване на защитните ни сили, по всяко време ние и децата ни ще бъдем по-уязвими и податливи на настинка, грип или някое по-сериозно заболяване.

Нека поговорим за нашите деца, тъй като, за разлика от нас, тяхната имунна система все още не е зряла и това ги прави по-уязвими в преходните сезони. Заобиколени сме от вируси и микроби в нашето ежедневие, но това не бива да ни тревожи, защото именно тази експозиция всъщност укрепва имунната система на детето ни. Има обаче и други ключови моменти, които можем да приложим, за да дадем на нашите деца тласък, от който се нуждаят, за да се борят с инфекциите.

Ето и моите съвети за подобряване на имунната система на детето ви:

Омега-3 мастните киселини имат огромни ползи за човешкото здраве и моят съвет е да ги потърсим в растителните източници като ленено олио, арганово олио, наричано още мароканско течно злато, орехи, конопено семе, пекани, лешници, ленено семе, авокадо, чия, някои зелени листни зеленчуци, брюкселско зеле и др. Редица изследвания потвърждават, че наред с многоборойните си ползи за здравето омега-3 мастните киселини имат и силни антивъзпалителни функции и могат да бъдат от полза и в борбата с инфекциите при децата. Важно е да отбележим, че следва да бъдем особено внимателни при консумацията на ядките от децата под петгодишна възраст. Те не трябва да ядат цели ядки поради риска да не ги погълнат правилно и да се задавят. За деца под една година ядките носят риск от алергии, така че е добре да заложим на маслата и авокадото и постепенно да включваме в менюто на детето по-малко алергизиращите семена. На бебета на възраст над шест месеца, ако нямат алергия, могат да се дадат ядки, но се уверете, че са фино смлени. Ако искате здрави малчугани с румени бузки, позволете на малките да се наслаждават на цветовете на дъгата в храната.

Цветовете на здравето

  • Червените плодове и зеленчуци съдържат в изобилие желязо и фитохимикали като ликопен и антоцианини, които помагат на организма в борбата с много болести. Есента също е обагрена в червено – доматът и червените чушки са отличен избор!
  • Оранжевите пък съдържат витамин С, фитохимикали и каротиноиди, магнезий и калций. Те са мощни антиоксиданти, подсилват имунната система. Златото определено е цветът на есента – тиква, морков, сладък картоф, райска ябълка….
  • Сините и лилавите плодове и зеленчуци съдържат високи нива на антоцианини, едни от най-мощните антиоксиданти, защитаващи ни от редица болести. Откриваме ги в боровинките, къпините, патладжана, гроздето, касиса.
  • Зелените плодове и зеленчуци са богати не само на хлорофил, но и на фибри, фолиева киселина, лутеин, зеаксантин, калций, бета-каротин и витамин С. Моят личен съвет е зеленолистните растения да присъстват ежедневно на вашата трапеза! Те, освен че са богати на витамини, съдържат в изобилие жизненоважни минерали и имат силно алкализиращо действие, което укрепва здравето и стимулира имунната ни система, като ни прави устойчиви на болестотворни бактерии. Кои зелени плодове ни предлага есента – тиквички, грозде, чушки, зеле, круши, ябълки, зелен фасул.

Накратко

Независимо от цвета си, всички фитонутриенти имат имуностимулиращи свойства и спомагат на организма да създаде повече бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите. Стремете се да предлагате на детето си по пет порции плодове и зеленчуци на ден, разбира се, най- вече пресни сезонни. Зеленчуците включвайте към основните хранения, а плодовете предлагайте като междинни закуски.

Не само храната е важна

Освен храната, имуностимулиращо действие имат и движението и активната почивка. Приучете детето си да спортува ежедневно и увеличете времето му на сън. Известно е, че лишаването от сън може да направи децата по-податливи на болести, тъй като намаляват своите естествени защитни сили, които помагат на имунната система да се бори с инфекциите. Количеството сън, от което децата се нуждаят, зависи от тяхната възраст. Като общо правило, новородените се нуждаят от 18 часа сън на ден, малките деца – до 13 часа, а децата на възраст от три до дванадесет години – до 12 часа на ден.

Вместо обобщение…

Здравословното хранене е преди всичко хранене с разнообразни храни и не се концентрира върху конкретна „магическа суперхрана". Знаем, че няма универсална храна, която да осигури на тялото ни всички жизненоважни хранителни вещества. Така че не забравяйте да предлагате на децата си изобилие от пълноценни източници на протеини и комплексни въглехидрати в допълнение към плодовете и зеленчуците, споменати по-горе. Няма специфична храна, която да предпази децата ви от настинка или грип, но все пак можете да се уверите, че диетата им е оптимизирана, питателна и разнообразна, което е от съществено значение за развитието и поддържането на здрава и силна имунна система.