Teкст: Даниела Сечкова, ароматерапевт

Страхът от появата на стрии е един от големите страхове на жената по време на бременността и не само. Те се появяват при 90% от жените, докато са бременни, при подрастващите поради интензивния растеж, както и при рязко качване или спад в теглото. Тези червени или лилави линии с времето стават бели или сребристи. Местата, които са най-уязвими за появата на стрии, са гърдите, бедрата, дупето, коремът и горната част на ръцете. Затова първият съвет, който бих дала на бъдещите майки, е да мажат не само областта на стомаха, но и цялото тяло.

Има етерични масла, които са ефективни за превенция и подобряване на еластичността и стягане на кожата дори при появили се вече стрии. Това, което е важно да знаете обаче, е, че етеричните масла задължително се разреждат преди употреба. Не се нанасят директно върху кожата. И когато говорим за стрии и етерични масла, вторият ми съвет е внимателно да изберете базовото масло, с което ще разредите етеричните масла. То също е толкова важно, колкото и етеричното масло или блендът (смес от масла), който сте избрали.

Кои БАЗОВИ масла са най-добри за превенция на появата на стрии?

  1. Арганово масло – клинични проучвания са установили, че то може да повиши еластичността на кожата, като по този начин намалява риска от появата на стрии. Можете спокойно да го включите в ежедневния си ритуал за прекрасна кожа.
  2. Бадемово масло – омекотява и повишава тонуса на кожата, намалява сърбежа вследствие на разтягането на кожата и има данни, че може да предотврати появата на нови стрии и да намали видимостта на вече появилите се.
  3. Масло от шипки – проучване на действието на маслото от шипки установява, че то намалява значително размера и тежестта на стриите при бременни жени, които вече са имали стрии. Също така е много по-ефективно, отколкото плацебото за превенция на появата на нови стрии. Това се дължи на способността му да стимулира кератиноцитите и производството на колаген.

Други чудесни базови масла, които също можете да ползвате, са масло от авокадо, кокосово масло, какаово масло, масло от гроздови семки, масло от ший, жожоба. Можете да използвате и алое гел, ако сте бременна през лятото и искате повече свежест през деня.

Кои ЕТЕРИЧНИ масла са най-добри за превенция на появата на стрии?

  1. Гераниум (Geranium) – маслото на еластичната и здрава кожа. Това е едно от любимите ми масла, защото наистина прави чудеса с кожата, не само със стриите, белезите или бръчките. Препоръчвам го и за превенция и намаляване риска от епизиотомия при нормално раждане.
  2. Лавандула (Lavender) – маслото на красотата, познато от древността до днес. Лечебните свойства на лавандулата са преоткрити при инцидент в лаборатория, при който Роберт Гатфосе (френски химик) изгаря ръката си. Раните били инфектирани и започнала гангрена. Той ги третирал с етерично масло от лавандула. Гатфосе бил изумен колко бързо се възстановила ръката му, а от изгарянето останали незначителни следи. Лавандулата е изключително масло! Много често казвам, че това е маслото на майките и бебетата. Не само защото е чудесно при стрии, екземи, дерматити, белези, рани, ожулвания и други кожни проблеми, но и успокоява отлично. Лавандулата ще ви помогне да спите добре, да сте по-спокойни, а освен това има и лек обезболяващ ефект. Вече се влюбихте, нали?
  3. Цитруси – див портокал, мандарина, грейпфрут, лимон, бергамот, освен че ухаят невероятно, подпомагат регенерацията на кожата, поддържат я свежа и еластична. Избягвайте цитрусовите масла, ако ще излагате кожата на слънце, или изчакайте минимум 12 ч.

И така, време е за няколко страхотни рецепти!

СКРАБ за превенция със сурова захар и масло от кокос и ший

100 г сурова кокосова или фина тръстикова захар

50 г кокосово масло

1 с.л. масло от ший/арган

½ ч.л. витамин Е

5 капки лавандула

3 капки лимон/гераниум

Смесете всички съставки заедно в малка купа. Може да затоплите леко на слаб котлон, за да се смесят добре. Съхранявайте в стъклен буркан с плътен капак. Масажирайте засегнатите области 2–3 пъти седмично. Пазете от топлина, пряка слънчева светлина и деца.

ЛЕСЕН крем против стрии

100 мл масло от ший/кокос или микс от арган, бадемово масло и масло от шипки

10 капки лавандула

5 капки гераниум

Смесете заедно всички съставки в стъклен буркан с плътен капак. Нанасяйте вечер преди лягане. Пазете от топлина, пряка слънчева светлина и деца.

БОГАТ крем против стрии

70 мл кокосово масло

30 мл бадемово масло

15 мл арган/масло от ший

15 мл масло от шипки

10 мл витамин Е

10 капки лавандула

10 капки гераниум

10 капки мандарина/цитруси (изключите ги през лятото)

Преди да използвате етеричните масла по време на бременност, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи в този период, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение по време на бременността ви и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар.

Препоръчвам ви да използвате само етерични масла, сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми аз използвам маслата на dōTERRA.