Посланикът на конкурса за детско творчество „Моето семейство” и водеща на прогнозата за времето по bTV – Станислава Цалова, споделя с нас любопитни подробности относно интересите на двете си деца, как ги насърчава и защо децата трябва да развиват своите таланти. Ето какво разказа тя пред нашия екип.

Станислава, Вие сте посланик на Националния конкурс за детско творчество „Моето семейство“ – защо приехте тази покана?

Чувала съм, че най-полезното упражнение за децата е да запълнят празния лист със съдържание. В този конкурс малките деца могат да правят това рисувайки, големите описвайки уникалните си мисли и чувства. Щастлива съм, че с инициативи като тази можем да мотивираме децата да се забавляват още повече, докато правят това ценно упражнение – да развиват въображението си. За мен темата е много близка. Моите деца творят много и с удоволствие ще се включат в този конкурс. Надявам се с времето да почувстват, че положеният труд дава резултати.

Защо все повече деца стоят предимно пред телевизорите и таблетите?

За мен темата за телефоните и таблетите е от голямо значение. От една страна, това е светът, в който живеем, и децата трябва да знаят как да се възползват от предимствата на технологиите и да се пазят от проблемите, които могат да възникнат. От друга – дългото взиране в монитора е един от онези проблеми, на които като родители трябва да обръщаме внимание. Важно е да се говори с децата, за да не прекаляват. Необходим е известен режим. Моите наблюдения са, че ако децата гледат повече от 20 минути телевизия, след това нямат настроение за игра. Опитвам се да им пускам образователни програми на различни езици, за да им бъде интересно, но и полезно. Когато бабите им си купиха смартфони, помолихме децата да им обяснят как да работят с тях. С гордост показаха колко много знаят.

Вие сте майка на две деца – как ги насърчавате да изразяват себе си и своите интереси, поощрявате ли ги?

Светли и Тото много обичат да творят. Щастлива съм, когато ми показват произведенията си, и им купувам материали, за да използват въображението си на воля. Не съм толкова щастлива, докато почиствам по време на самия процес, но без тази част също не може. Спомням си, съпругът ми Данчо беше в ужас, когато видя сина ни да рисува с четка и крем по огледалото в коридора. За мен това не беше проблем, защото е творчество без опасности, само после трябва да се чисти. Мисля, че децата трябва да бъдат поощрявани и мотивира ни във всяка една област, за да растат уверени и инициативни. За да се види резултатът от възпитанието, трябва да минат доста години.

Какво бихте казали на онези родители, които все още се колебаят дали децата им да вземат участие в конкурса?

Този конкурс е една посока, една светеща лампичка за родителите, че е добре да учат децата от малки да бъдат активни и сами да търсят изява. А това, дали ще успеят да изпратят произведенията навреме и да участват в конкурса, за мен не е най-важното. Подобно на репортерската ми рубрика по bTV „Кой инвестира в бъдещето?“, чрез която се стремя да представям различните възможности за развитие пред младите хора и да популяризирам стипендиите и меценатите у нас. Идеята на тази рубрика не се изразява толкова в това младежите да се възползват от всяка една от стипендиите, а по-скоро целта е да се види, че съществуват много възможности и младите трябва да търсят, да участват и да искат да успяват. Идеята да се организира конкурс за творчество и за по-малки деца за мен е много хубава. Така още от ранна възраст те ще се учат да бъдат активни и любопитни.

Разговора проведе Виржиния Николова