За вашето бебе не е от особено значение дали целият квартал ще разбере, че семейството отбелязва неговия първи рожден ден. Малкото ще бъде щастливо сред близките до сърчицето му хора навсякъде. Да, съвсем приемливо е обстановката да не бъде твърде претенциозна. Ако това означава да поканите бабите и дядовците на пица – защо пък не?

Когато се подготвяте за „заветния“ първи рожден ден, напишете „спокоен“ сценарий. Съгласете се, че ежедневието на повечето родители е достатъчно напрегнато и е излишно сами да си причинявате още стрес.

Помислете и за бюджета, запитайте се дали в действителност е необходимо да има червен килим, фанфари, музика и торта на три етажа?

Разбира се, балоните са подходящо решение, защото са много интересни за децата, могат да бъдат в различни цветове, а и не са прекалено скъпа инвестиция. В този ред на мисли не можем да кажем същото за декоративната украса, предназначена за масите. Запазете тази опция не за първия рожден ден, а за първата – надяваме се и единствена – сватба на своето дете.

Фотостена за снимки и професионален фотограф? Хм, истина е, че хубавите фотографии топлят душата на всички роднини. Вярно е, че са скъп спомен, без срок на годност. Всъщност обаче би било по-разумно да се доверите на смартфона си и да включите в действие въображението си. Един поглед към социалните мрежи е напълно достатъчен за доказателство и вдъхновение.

Не се чувствайте задължени да поканите конкретни хора от неудобство. Това преди всичко е вашият семеен празник, а в центъра е рожбата ви. Свободата да реализирате тържество, което не отговаря на чуждите очаквания, е ваше притежание. Не сте на състезание за най-бляскава галавечеря. Бъдете спокойни, усилията ви ще се увенчаят с успех, когато видите сладката усмивка, изписана на детското лице.

Предстоят още много рождени дни, които ще ви мотивират да бъдете все по-изобретателни и дейни.

Ето някои лични впечатления от други родители:

Не ми допада суетата около бебешките рождени дни. Когато моето дете навършваше една година, се обадих на сестра ми и двете организирахме чуден купон. Купихме картонени шапки, балони и свирки. Запазихме маса в един уютен ресторант. Предварително уточнихме менюто и нямаше нищо излишно. Бяхме в тесен семеен кръг и много се забавлявахме!

Нина Емилова, Пловдив

Кому са нужни пищни тържества за първия рожден ден?

За празника на нашите близнаци поканихме приятели у дома. Съпругът ми сготви вкусна храна, имаше червено вино, а децата бяха в еуфория, защото получиха красиви подаръци.

Дарина Митева, София

Първият рожден ден на сина ни Борис беше през лятото. За изненада на всички роднини, ние избрахме да отбележим този важен ден в Борисовата градина. Отидохме сутринта, настанихме се на една пейка с беседка и наредихме храната, която бяхме приготвили вкъщи. Украсихме с балони и voilà – хубаво време, природа и вкусотийки!

Ели Иванова, София

 

Знам как се чувствате, когато настъпи моментът за първия рожден ден, особено ако имате само едно дете. Разбира се, нормално е да преживявате тези трепетни мигове твърде емоционално, но нека не изключваме и разума от уравнението. Когато детето е съвсем мъничко, то се нуждае предимно от внимание и любов. Повярвайте ми – рожденият ден, организиран в стил „мини сватба“, няма да остави следа в сърчицето на рожбата ви. Дори да не сте финансово ограничени, моят съвет е да не изпадате в крайности по отношение на украсата, гостите и менюто. Насладете се на момента и спестявайте за времето, когато искате или не, празникът трябва да завърши с фойерверки.

Ралица Миланова, Сандански

Преди първия рожден ден на дъщеря ми непрестанно се ровех за идеи в интернет. Мои приятелки ми даваха насоки за всичко – от моя тоалет, прическа и дори лак за нокти до дрехите на малката и цвета на балоните.

В един момент се изплаших, осъзнах, че всички познати очакват празник, който да отговаря на техните лични представи. Със съпруга ми поговорихме и решихме да поканим само роднини. Не съжалявам, защото бях изключително спокойна и успях да се нарадвам на всички хубави моменти.

Деси Кирилова, Хасково

Вярно е, че всеки родител желае най-доброто за своите деца. И ние сме такива родители – отдадени, отговорни и правим всичко в името на семейството. Имаме близнаци и когато първият им рожден ден наближи, наистина всички у дома се вълнувахме изключително много. Въпреки това успяхме да реагираме съвсем уравновесено и организирахме празник, който беше и весел, и хубав, и нищо не липсваше! Отидохме в детски център с роднини и две приятелски семейства. Имахме предварително меню. Украсата бе семпла, храната почти като домашна, а обстановката лежерна и приятна. Говорихме си дълго, децата се разхождаха насам-натам (с тях се занимаваше аниматор). Направихме си снимки с гостите. А за финал се насладихме на домашната торта, която майка ми беше приготвила.

Лилияна Иванова, Благоевград

Имам три деца. Добре знам какво е да се вълнуваш за първия рожден ден. Когато предстоеше да отбележим първата годинка на най-голямата ми дъщеря, аз бях във вихъра си. Поръчах торта от най-скъпата сладкарница, определено изглеждаше като произведение на изкуството. Запазих места в италиански ресторант, поканих 30 души, наех фирма за украсата и осигурих професионален фотограф. Да, сметката беше солена, а моите нерви опънати, защото през цялото време се притеснявах дали всичко е наред, дали гостите са доволни, дали дъщеря ми пак ще се разплаче и така… Всъщност и на мен това ми беше за първи и последен път, с другите две деца бяхме далеч по-скромни.

Ивайла Грозева, София