Благотворителната кампания „Деца даряват живот на деца“ , както наскоро обявихме, е част от Националния конкурс за детско творчество „Моето семейство“. Ще бъде дарена животоспасяваща апаратура (инфузионни помпи и компресорни инхалатори) на отделението в помощ на недоносените на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом". Благодарим на партньорите, които подкрепиха стремежа ни да помогнем на недоносените бебета.

За предизвикателствата от първата глътка въздух

Екипът на „9 месеца“ вярва, че всички деца заслужават равен старт за живот. Най-малките по тегло са твърде нежни и специалистите се грижат за тях изключително внимателно. Знаете ли колко често се раждат недоносени бебета? За България честотата е 10–11%, която е средната и за Европа. За Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом" е 20% поради концентрацията на раждания при рискови бременности от цялата страна. Проф. д-р Боряна Слънчева сподели, че Клиниката е много добре оборудвана, но и много натоварена. Това е причината за бързата амортизация на неонаталната апаратура, а тя трябва да се подновява с нова, съвременна.

Да твориш добрини

Радваме се, че много родители насърчиха наследниците си да се включат в конкурса „Моето семейство“. Понякога е нужен кураж, за да покажеш умения, да дадеш свобода на въображението, да представиш произведението си пред жури, но получихме великолепни творби и разбрахме –  темата е докоснала децата. Не се питаме защо, всичко е ясно – семейството заема специално място в сърцата им. И не само… Когато талантът е обвързан с кауза и оставя частица от себе си в името на нечие друго щастие, личността и характерът на притежателя на този талант се изграждат. Не е ли това съвършеният пример, който можем да дадем на децата на България? Най-докосващите произведения ще бъдат публикувани в красиво издание с твърди корици през декември 2019 г.