Текст: д-р Мария Русинова, специалист по „Хранене и диететика”, директор на Банката за майчина кърма

 banka

Когато имаме нужда от помощ или искаме да направим добро, хубаво е да знаем към кого да се обърнем. С тази цел в Банката за майчина кърма съвместно с Алианс на българските акушерки е открит кабинет за кърмене. Той работи от около 3 месеца и на място се дават съвети и консултации на кърмещи майки, които се нуждаят от подкрепа за постигане на успешно и продължително кърмене. Помагаме на кърмещите майки да сложат правилно бебето на гърдата – правилната поза и доброто засукване са водещ фактор за успешно кърмене. Разговаряме за режима на кърмачето, достатъчна ли е кърмата, как трябва да се храни майката. В готовност сме да помагаме и при захранване на бебетата.

Според изследване, проведено неотдавна, много малка част от майките на кърмачета са се консултирали с лекар или акушерка, преди да спрат да кърмят. Важно е да се знае, че съществуват и могат да бъдат приложени адекватни мерки за поддържане на лактацията. Това се случва чрез подкрепа и обучение на майките в прилагане на добрите практики за успешно кърмене, които ние осъществяваме в кабинета.

Освен съвети за успешно кърмене, в кабинета може да се получи информация относно правилното изцеждане и съхранение на майчиното мляко.

Дарения

В процеса на нашата работа освен от постоянните дарителки, в Банката за майчина кърма започнахме да приемаме и кърма от еднократни донорки – жени, които имат събрана замразена кърма, бебето не се нуждае от нея и ни я предоставят. Те също преминават през необходимите изследвания за дарителки.

Дали една жена е подходяща за дарителка, се определя след подробен разговор с лекар от Банката за кърма, оценка на здравословното състояние на

майката и след извършване на редица лабораторни изследвания (за хепатит, СПИН, сифилис и др.). Дарителките трябва да са здрави жени, които не употребяват алкохол, цигари и лекарства, да живеят при добри битови условия, с добра лична хигиена, да не са им правени кръвопреливане, пиърсинг и татуировки през последните 12 месеца.

Съхранение

Много важно условие е кърмата да е събирана и съхранявана правилно, така че да бъде безопасна както за бебетата на дарителките, така и за тези, които ще я получат от Банката за кърма.

Има правила за помпите за изцеждане на кърма, които майките трябва да знаят. Помпите се изваряват или стерилизират преди всяко ползване, не се изваждат от стерилизатора и не се подсушават, преди да се използват. Много важно е според модела на помпата тя да бъде разглобена, така че да се почистят и стерилизират добре всички нейни части. Ръцете и гърдите също трябва да са добре измити. Изцедената кърма се прехвърля в стерилен съд и ако се предвижда продължително съхранение, се замразява веднага. Така изцедена, кърмата може да се съхранява във фризер в продължение на 3 месеца при температура не по-малко от –18°С, ако не е изследвана и пастьоризирана. По време на изцеждането е добре да няма работещ климатик и отворени прозорци, за да се избегне попадането на спороносни микроорганизми в кърмата.

Майчината кърма е добра хранителна среда , в която микробите се размножават много бързо, затова при боравенето с нея трябва стриктно да се съблюдават строги хигиенни мерки. Също така е необходимо кърмата да претърпи обработка чрез пастьоризация при специфични условия: 62,5°С за 30 мин. Този метод фактически унищожава патогенната флора на кърмата, позволява да се постигне микробиологична безопасност и да се запазят хранителните качества и биологичните й свойства.

Безопасност

За да е безопасна за здравето на бебетата, които приемат донорска кърма, тя трябва допълнтелно да се изследва биохимично и микробиологично.

Микробиологичното изследване се прави преди и след пастьоризация и включва: общ брой микроорганизми, Стафилококус ауреус, бета-хемолитичен стрептокок, Ешерихия коли, колиформи, спороносни микроорганизми, микроскопични гъбички и дрожди и други.

Биохимичното изследване включва показателите на майчината кърма – съдържание на белтъци, масти, лактоза и сухо вещество. Прави се също физико-химично изследване на киселинен градус, рН. Всички тези изследвания се реализират в лабораториите на Банката за майчина кърма.

Трябва да се подчертае, че вземането на чужда кърма без предварителни изследвания крие редица рискове от заразяване на децата със заболявания, предавани чрез кърмата – хепатит, СПИН, сифилис, цитомегаловирус, херпес симплекс, рубеола, хранителни токсикоинфекции, туберкулоза и др.

Дарителките на майчина кърма са крайно недостатъчно. Това е проблем, с който се сблъскваме често – търсещите и нуждаещите се от кърма са повече от даряващите. Имаме нужда от повече кърма, така че да можем да задоволим потребностите на многото нуждаещи се деца – недоносени новородени, бебета с алергия към белтъка на кравето мляко, деца на майки с различни заболявания, които по медицински причини не могат да кърмят.

Повече информация може да се получи на нашия сайт bankazamaichinakarma.free.bg, както и на имейл:bmkbg@abv.bg