Няма друг период в живота на човека, през който организмът да расте и да се развива така интензивно, както през първата година. За този период бебето утроява теглото си при раждане, а ръстът се увеличава с около 25 см. Много важно условие при храненето на кърмачето е да се съобразявате с възможностите на храносмилателната му система. Не е достатъчно само да знаете колко да изяжда, а как да приготвяте храната за съответната възраст. Ако я давате в неподходяща форма, може да се стигне до частично недохранване или до стомашно-чревно разстройство.


Друго важно условие за правилното хранене на кърмачето е да му се създаде режим. Интервалите между отделните хранения се определят от възрастта на бебето, от начина на хранене – естествено или със заместител на майчината кърма, и от вида на приеманата храна (мляко, каша или пюре). При храненето на детето трябва да знаете отговора на следните въпроси: с какво да го храните, колко да е храната и кога да го храните

Храненето в кърмаческата възраст е естествено (с майчино мляко), смесено (когато майчиното мляко е недостатъчно и се дава допълнително заместител на кърмата) и изцяло със заместител на кърмата.
Майчината кърма е най-пълноценната храна за бебето. Тя обаче не е еднаква по състав и по количество през различните периоди. През първите дни след раждането се отделя оскъдно количество коластра, която по състав и вид много се отличава от постоянното мляко. Тя съдържа повече белтъчини и соли, но е по-бедна на мазнини и въглехидрати, поради което е лесносмилаема. Коластрата е богата на защитни фактори. Това я прави най-ценната храна в този период, когато детето приема едва няколко милилитра течност. След 3-ия ден се образува т.нар. преходна кърма, а зрялата се появява след 14-ия ден. Съставът на тази кърма и особено мастното й съдържание непрекъснато се променят в зависимост от часа на кърмене, от хранителните навици на майката, продължителността на кърмене, възрастта на детето.

Добре е да знаете, че
няма лоша или рядка кърма

За да имате мляко, трябва да сте убедена в предимствата му и да положите всички усилия за производството му. В първата една-две седмици, когато детето се адаптира към извънутробния начин на живот, а вие – към рожбата си, кърменето е по-трудно от храненето със заместител на майчиното мляко. Но след този кратък период актът на кърмене е най-хубавото нещо в кърмаческия период. Бебето чувства невероятна сигурност, топлота и ласка до вашата гърда. Ето защо, ако не го отстраните, то може да остане там с часове. Кърменето обаче не бива да трае по-дълго от 10 до 40 минути. Времето се определя от чувството за ситост и от силата на сучене. В първите дни поставяйте кърмачето на всяка гърда за 5–7 минути, за да стимулирате рефлекса на отделяне на мляко и да предотвратите застоя му. Повечето бебета сучат около 5 минути от едната гърда. Когато забележите, че силата на сучене намалява, оставете бебето да се оригне. Това става, като го държите с корем, опрян на вашите гърди, и го потупвате леко по гърба. След като се оригне, процесът се повтаря – отново сучене, а след това оригване. После сложете бебето и на другата гърда, докато не престане да суче. Периодът между кърменията варира от 2 до 5 часа.
Не събуждайте бебето за хранене. Здравото кърмаче се събужда, когато е гладно. То не бива да се слага на гърдата по-рано от 1 ½ ч. след последното кърмене, тъй като стомахчето му още не се е изпразнило. Не винаги детето плаче от глад. Ако е хранено скоро, вероятно има друга причина – нужна му е нежност, скучае, уморено е, има колики… След известно време според плача ще започнете да отгатвате неговите желания. През този период е важно да не се отчайвате, а да проявявате търпение. След няколко седмици детето само установява ритъма си на хранене и заплаква 2 ½ до 4 часа след нахранване. Препоръчителният интервал между кърменията е 3 часа.
За да се образува достатъчно количество и богато по състав мляко, приемайте дневно допълнително 600–800 ккал (при близнаци 1300 ккал) и пийте около 2 литра течности. Много важни са и почивката и спокойствието. Неприятностите, стресът и преумората влияят отрицателно върху образуването на мляко.
В първите дни храненето със заместител на кърма е по-лесно. То става по твърда схема, по часовник. Но и кърмачетата не винаги са еднакво гладни. Веднъж приемат повече, а друг път – по-малко храна. Хранените със заместител на кърма по-често се прехранват, защото сучат по-лесно от шишето и могат да приемат по-голямо количество и когато вече не са гладни и жадни.
Истинските проблеми идват по-късно Съществуват рискове от намалена устойчивост към инфекции, бактериално замърсяване на храната при неправилното й приготвяне и съхраняването й в неподходящи съдове. Често се срещат и хранителна алергия и други алергични заболявания.
Към смесено хранене се прибягва, когато майката няма достатъчно кърма. Детето се храни с кърма и с неин заместител. Смесеното хранене става по два начина: или към всяко кърмене се дава добавка от друго мляко, или едно, две или повече кърмения се заместват изцяло със заместител.
Важно правило при смесеното хранене е добавката да се дава винаги с лъжичка, а не с биберон
Храненето с биберон води до преждевременно отбиване, което е крайно нежелателно.
С какво ще храните или дохранвате детето, е въпрос, който ще обсъдите с вашия педиатър. Особено внимателни трябва да сте, ако в семейството ви има алергии. В такъв случай може да се започне и с хипоалергенно мляко. Какво количество да изяжда бебето, също се определя от възрастта и от килограмите му. До 10-ия ден необходимата еднократна доза постепенно стига до 60–70 мл, а в края на първия месец – 100 мл. Порцията за едно хранене е: 100 + М х 10 мл, където М е възрастта в месеци. На едно кърмене кърмаче на три месеца трябва да изсуче около 130 мл. След навършване на първия месец между храненията се дава 30 мл плодов сок С него се внасят ценни соли и витамини. В началото най-подходящи са сокът от моркови или от ябълки. Той се дава винаги прясно приготвен. Започва се от 1 чаена лъжичка дневно и постепенно се стига до цялото количество.

Соковете
Спазвайте педантична чистота при приготвянето на сока! Измивайте плодовете с вода и сапун. Замърсените с пръст моркови мийте с четка и сапун, след което ги попарете с вряла вода. Не оставяйте плодовете или зеленчуците да киснат във водата, за да не се извличат от тях водноразтворимите хранителни вещества (витамини, минерални соли, захари и др.). Изцеждането да става в стъклен, порцеланов или в емайлиран съд. Не употребявайте метални съдове, тъй като те окисляват съдържанието в тях и разрушават витамин С.
Сока може да приготвяте и със сокоизстисквачка, която при всяка употреба измивайте и попарвайте с вода. Желателно е плодовите и зеленчуковите сокове, които давате на кърмачето, да са смесени. Смесвайте сока от 2–3 и повече плодове. По този начин ще допълните неговия витаминен състав и ще подобрите вкусовите му качества. Ябълковият сок е беден на витамин С, но е богат на минерални соли и не бива да се пренебрегва.
Сокът от ябълки и моркови има запичащо действие, а сокът от домати – слабително. Сока от ябълки може да съчетавате със сок от грозде или със сок от ягоди, череши, малини. Добра комбинация е и сокът от череши и ягоди, моркови и грозде.
Приготвянето на смесени сокове не е трудно. Двата или трите сока, които искате да смесите, приготвяйте поотделно. След това в зависимост от витаминното съдържание ги смесете в равно или в различно съотношение.

Първият сок – от моркови (ябълки)
Настържете с рендето (за предпочитане пластмасово) 200 г моркови (1 ябълка), предварително добре измити. Прецедете или изстискайте сока през марля в изварен съд. От 200 г пресни моркови се получава около 100 мл сок.