Майчината кърма съдържа всичко нужно за оптималното развитие на кърмачето: въглехидрати, масти, белтъчини, минерални соли и витамини. Коктейлът от тези вещества не само го храни, но му осигурява и здраве. Кърмените деца боледуват по-малко от хранените със заместител на майчината кърма. Това е известно отдавна. Преди разликата се е измервала с неколкократно по-високата смъртност сред некърмените бебета. Днес тя се доказва със значително по-големия брой заболявания и по-високите разходи за здравеопазване при тях.
Ползата от майчиното мляко не се ограничава само през първата година от живота на детето. Многогодишни проучвания доказват по-голяма устойчивост към заболявания на кърмените деца и в по-късна възраст.

... и порция ваксина
Лечебното действие на кърмата се дължи на вещества, които никоя индустрия не може да възпроизведе. Това са имунни тела, образували се в майчиния организъм вследствие на преболедуване от различни инфекции. Те превръщат всяка глътка майчино мляко в своеобразна ваксина например срещу варицела, морбили, рубеола или някое друго инфекциозно заболяване, което някога майката е прекарала. Нейните имунни тела са защитна бариера при кърмачето – те го предпазват от болестотворни агенти или ограничават тяхното разпространение в организма му. Още в утробата на майката бебето получава първата порция имунни тела, която му осигурява защита през първите месеци от живота му независимо дали е кърмено, или не. Кърмените бебета се снабдяват с още една бариера срещу болестите – имунните вещества в майчиното мляко. Особено богата на защитни тела е коластрата, която се образува в първите дни преди същинската кърма.
Повечето новородени имат щастието да започнат живота си под закрилата на коластрата, тъй като около 90% от родилките имат желание да кърмят. Жалко е, че след напускане на родилното отделение по една или друга причина ентусиазмът на голяма част от тях се изпарява...

Големите предимства
Защитните функции на кърмата се проявяват най-напред в червата на детето. Още първите капки коластра стимулират чревната перисталтика и подпомагат по-бързото отделяне на мекониума. Това са първите изпражнения на новороденото, с които се изхвърлят и продукти от обмяната на веществата, чието по-продължително задържане в организма увеличава риска от жълтеница.
В ранната кърмаческа възраст лигавицата на червата е недостатъчно зряла и имунната защита на бебето още е непълноценна. Неколкомесечното кърмене предпазва в няколко посоки:

 • Ценни белтъчини от майчиното мляко преминават през чревната стена в организма на бебето и там разгръщат защитните си имунни функции.
 • Антитела осигуряват защитата на чревната лигавица срещу алергизиращи белтъци (напр. протеини от краве мляко).
 • Спира се образуването на имуноглобулин, който има алергизиращо действие.
  Всичко това се отразява на здравето на детето в бъдеще.
  Кърменето осигурява и механична защита срещу болестни причинители. Кърмените деца се разболяват по-рядко от инфекции на горните дихателни пътища, бронхит или пневмония – заболявания, предавани по въздушно-капков път. За това допринася и защитният филм, който млякото образува върху лигавицата на носоглътката при всяко оригване на бебето.
  Сученето изисква много повече усилия, отколкото пиенето от шише, поради което челюстната мускулатура при кърмените бебета е много силна. Това подпомага широкото отваряне на Евстахиевата тръба (съединителния канал между ухото и носа) при гълтане, при което средното ухо "се проветрява" добре и рискът от възпалението му е значително по-нисък.
  Майчината кърма е най-добрата и най-здравословната храна за бебето. Тя го предпазва дотогава, докато пасивната защита се замени от зрялата, активна и укрепнала чрез имунизации имунна система на детето.

  За висококачествена кърма

 • Пийте много течности, най-малко 2–3 л дневно.
 • Яжте здравословна и разнообразна храна.
 • Избягвайте едностранните хранителни режими като вегетарианския.
 • Пийте най-много 2–3 чаши кафе или чай на ден.
 • Не пушете! Никотинът прави детето неспокойно, намалява продукцията на мляко, потиска жлезите, които произвеждат имунни тела.
 • Ограничете (а още по-добре напълно изключете!) алкохола! Всекидневната му консумация се отразява неблагоприятно на развитието на мозъка на бебето.
 • При фамилно предразположение към алергии избягвайте алергизиращи храни като краве мляко, яйца, риба, цитрусови плодове, соя и фъстъци.
 • Консултирайте се с лекар за евентуалния прием на медикаменти, също и на противозачатъчни средства.

  Знаете ли, че...
  След 3-месечно кърмене рискът от хронични възпалителни заболявания на червата намалява наполовина.
  При кърмене повече от 13 седмици опасността от диарии намалява с 40–50%. Ако те все пак се появят, протичат по-леко.
  След 3–4-месечно кърмене честотата на инфекциите на пикочните пътища до 6-годишна възраст намалява с 40%.
  При деца, кърмени повече от 3 месеца, рискът от целиакия (тежко разстройство на храносмилането и развитието) намалява със 75%. Майчиното мляко понижава значително риска от алергични заболявания – през първите шест месеца при изцяло кърмените той е двойно по-нисък, отколкото при хранените през първата година със заместител на майчината кърма.