Природата има уникални механизми, по които се грижи за живота. Неин чудесен подарък е и първата храна на новороденото...

Само един напръстник от коластрата е достатъчен да засити бебето и да го защити от бактерии.Девет месеца бебето живее на топло и сигурно в корема на мама – там се чувства защитено и уютно. То не познава глада, защото постоянно получава всичко, което му е необходимо от майката.

Раждането обаче е преломен момент. Излизайки на белия свят, новороденото настръхва от хладния въздух, сблъсква се с различни звуци и... огладнява. То започва да се храни не от плацентата, а от майчината гърда. Веднага след извиждането на плацентата нивото на пролактина в организма на майката се покачва. Щом бебето се появи на бял свят, кърмата вече е на път.


Много млади майки обаче се притесняват дали бебето им получава достатъчно храна, след като количеството на коластрата е толкова оскъдно. Не трябва ли да му се дават допълнително течности? Дали това изобщо е истинска кърма? Не се притеснявайте – природата е свършила отлично работата си.

За глада и чудната коластра

През първите 4–5 дни здравото новородено притежава запас от мазнини и течности и то не гладува, докато се появи същинската кърма.

Коластрата, или предкърмата, е истинска енергия! Тя съдържа по-малко мазнини и захар от същинската кърма, но точно поради това е особено подходяща за недостатъчно зрелия стомашно-чревен тракт на новороденото. Златистожълтият цвят на коластрата е вследствие на съдържащия се в нея бета-каротин, който през първите дни помага за адаптирането на детето към околния свят.

Защита срещу болести
Чудният еликсир – коластрата, осигурява на новороденото защита срещу болестотворните микроорганизми. Установено е, че в един кубичен милилитър от нея се съдържат над 10 000 активни клетки.  унищожават вируси, бактерии и други болестни причинители, атакуващи бебето. Предкърмата съдържа и имуноглобулини, които укрепват имунната система на организма. Така природата осигурява на новороденото истинско вълшебно средство за защита срещу невидими атаки.

Първите изпражнения
Малкото количество предварителна кърма раздвижва храносмилането на новороденото и то започва лесно да отделя първото чревно съдържимо, наречено мекониум. То е зеленикаво-черно и съдържа отлюспени кожни клетки и отпаднали от тялото на бебето косъмчета, които то е погълнало заедно с околоплодната течност.

Магията на близостта
В тази първа седмица от живота на бебето идилията между него и майката продължава извън утробата. Новороденото е привлечено от аромата на кърмата и търси упорито източника на храната. Отваря малката си уста широко и без бавене започва да суче от топлата гръд на мама. Тези неповторими мигове на близост правят щастливи както вас, така и бебето ви. Вие изпитвате неописуемо спокойствие и удовлетвореност. Закриляте и храните новороденото с храната на живота!

„9 месеца”

В един кубичен милилитър коластра се съдържат над 10 000 активни клетки.