Времето за кърмене е отредено не само, за да бъде бебето сито. Това време ви дава възможност


да се опознаете и заобичате.
Все повече лекари и специалисти съветват младите майки да кърмят бебето си поне до шестмесечна възраст. Кърменето предпазва бебето от инфекции и намалява риска от по-нататъшни евентуални заболявания като диабет, астма, затлъстяване и др.

Кърменето е полезно и за майките, тъй като благодарение на него матката контрахира и възвръща по-бързо състоянието си отпреди бременността, а вагиналното кървене спира по-бързо. При кърмилите жени рискът от заболяване от рак на гърдата или на яйчниците е по-малък. Не на последно място кърменето сближава по неповторим начин майката и бебето.
Майчиното мляко е единствената храна, която напълно отговаря на потребностите на новороденото. То съдържа антитела, които предпазват бебето от инфекции и болести. Протеините в майчиното мляко се усвояват много по-лесно от бебето, отколкото протеините, съдържащи се в адаптираните млека и кравето мляко. Същото важи и за съдържащите се в него калций и желязо. Майчиното мляко се преработва лесно, стерилно е и има необходимата температура.

През първите дни млякото все още „идва“ и не трябва да се безпокоите, че бебето не получава достатъчно. Количеството на вашето мляко през първите дни напълно отговаря на потребностите на детето, които все още са минимални – стомахчето на бебето просто не е в състояние да се справи с по-голямо количество храна. Затова малкото коластра, която произвеждат майчините гърди, му е напълно достатъчна. Не забравяйте, че коластрата е специална храна, която е особено важна за вашето бебе. Тя е ранното мляко, произведено през първите два до пет дни, преди да се появи кърмата. Докато бебето свиква с живота извън утробата, коластрата посреща много точно нуждите му. Всеки път, когато суче, то получава коластра колкото чаена лъжичка – точното количество за неговото малко стомахче и недоразвитите му бъбреци.
Коластрата изглежда различно от по-късното мляко. Тя е по-гъста и по-лепкава. Понякога е златиста, поради което я наричат и „течно злато“. Нейният състав е различен от състава на кърмата – има високо съдържание на протеини, минерали, натрий, калий, витамини А и Е и каротеноиди. Коластрата съдържа всичките съществени 10 аминокиселини, важни за изграждането на защита за бебешкия организъм.
На втория-третия ден след раждането гърдите започват да синтезират различно по вид и състав мляко, т.нар. „зряло мляко“, което е в по-голямо количество и изглежда по-рядко и по-светло на цвят. То е великолепно за вашето бебе и идеално съответства на непрекъснато променящите му се нужди.
През първите дни обикновено детето се храни неритмично: или непрекъснато се опитва да суче, или засмуква гърдата само няколко пъти в денонощието. Това също не трябва да ви безпокои. След по-малко от месец с бебето вече ще имате определен хранителен режим. Много важно е то да засуче добре още от самото начало. Има няколко признака, по които може да разберете дали това е така:
 Бебето е поело в устата си не само зърното, но и по-голяма част от ареолата.
 Устата на бебето е широко отворена, а устничките му са извити леко навън.
 Брадичката и нослето му се допират леко до гърдата ви.
 Бебето суче ритмично и дълбоко с кратки паузи.
 Чувате го да преглъща редовно.
 Зърната ви са добре след първите няколко кърмения.

Бебето получава достатъчно мляко, когато:
 суче силно, бавно и постоянно;
 виждате ясно, че преглъща;
 може да плаче силно и е активно;
 погледът му е буден и ясен;
 пускайки гърдата, изглежда спокойно и доволно;
 усещате гърдите си по-меки след кърмене;
 бебето расте и се развива добре – от раждането до третия месец нормалното нарастване на теглото при кърмените бебета е от 120 до 240 грама на седмица;  
 има най-малко по 6 мокри пелени на всеки 24 часа в зависимост от възрастта на бебето;
 има от 2 до 5 изхождания по голяма нужда на всеки 24 часа през първите 6 седмици, по-големите бебета могат да имат и повече изхождания.

Запомнете – кърменето не трябва да боли! Ако усещате гърдите си болезнени след първите няколко дни, значи бебето ви не суче правилно, а следователно – и недостатъчно ефективно. Може да пробвате да смените позата при кърмене. Много важно е да се научите да поставяте бебето си правилно на гърдата. Това, което помага на една майка и бебето й, може да не помогне на друга, така че фокусирайте вниманието си върху намирането на най-удобната поза за вас и за вашето бебе.

Из "Хранене на бебета и малки деца"
Издателска къща "Колхида"