Кърменето е най-естественият и здравословен начин на хранене на новороденото. За съжаление много майки се отказват от него – вижда им се трудно, неприятно, намират достатъчно причини, за да оправдаят пред себе си и пред околните отказа си от кърмене.


Всъщност и майката, и бебето трябва да се научат на кърмене. Бебето притежава вродени рефлекси, които му гарантират, че умее да суче – задачата му е да се научи да засмуква правилно и равномерно гърдата на мама.

Произвеждането на кърма се гарантира от физиологичните и хормоналните промени в организма на жената през бременността и след раждането. Задачата на майката обаче е доста по-сложна – да стимулира и да поддържа лактацията.

За да се осъществи това, кърмачката има нужда от достатъчно добра мотивация. На пазара вече има много различни заместители на майчината кърма, което до голяма степен улеснява вземането на решение за отказ от кърмене.


Добре е да знаете, че белтъците в майчината кърма са много по-лесноусвоими от белтъците в кравето мляко. Освен това в кравето мляко има голямо количество от белтъка бета-лактоглобулин, който дори и при силно разреждане действа върху детския организъм като силен алерген.
Известно е, че кърмените бебета са по-здрави от некърмените. Причината се крие в съдържащите се в кърмата антиинфекциозни фактори (имуноглобулини, лизозим, интерферон и други), които компенсират физиологичния имунен недостиг при новороденото.

Майчиното мляко има и антиалергични свойства не само защото белтъците му не се възприемат като чужди, но и защото имунните тела в него могат да блокират попадналите в детския организъм чужди белтъци. В кърмата се съдържат и фактори, улесняващи съзряването на лигавицата на храносмилателната система на бебето.

Разбира се, не на последно място е и психологичният ефект от кърменето. По време на този процес се създава силна връзка между майката и детето. Установено е, че кърменето има положителен ефект и при оформянето на бъдещото поведение на малкия човек.
Непосредственият контакт се отразява благоприятно върху морфологичното и функционалното развитие на нервната система, върху способностите за общуване с връстниците по-късно.

При кърмените деца се наблюдават значително по-малко невротични прояви и улеснена социална адаптация. Не е без значение и фактът, че след раждането кърмещата жена се възстановява много по-бързо от некърмещата. Майчиното мляко е стерилно, винаги е с оптимална температура и е "под ръка".
Природата е дала на жената възможността и способността да произвежда и да отделя кърма, а майката трябва само да поддържа и да стимулира процеса. Количеството и качеството на кърмата се променят във времето според нуждите на бебето.

Обикновено в първите 3–7 дни след раждането започва отделянето на коластра. Тя е оскъдна, но по своя състав представлява "сгъстена" кърма, много по-богата на белтъци от зрялото мляко. Вашето нежно новородено се нуждае от тази скъпоценна течност. Дайте му я! Постепенно коластрата преминава в преходно и зряло мляко.
Ето няколко практични съвета:

  • Започнете подготовката на гърдите за кърмене още преди раждането – около 35–36-ата гестационна седмица.
  • В първите дни след раждането хранете бебето последователно и от двете гърди. След хранене изцеждайте и двете гърди. Това да продължава не повече от 2–3 дни, след което количеството произведена кърма се увеличава и спокойно може да храните бебето само от едната гърда. При всяко хранене редувайте гърдите и задължително доизцеждайте неизсуканото мляко. Изцеждането стимулира произвеждането на кърма.
  • Преди хранене задължително измивайте с топла вода и сапун гърдата, от която ще кърмите. Изцедете с ръка първите капки кърма и след това подайте гърдата на бебето. След като приключите с кърменето, задължително изцедете гърдата, от която сте кърмили, подсушете я и нанесете възстановявящ крем върху гръдното зърно.
  • Докато кърмите, заемайте удобна поза за гърба и ръката, върху която е бебето. За целта може да използвате възглавници.
  • Поставяйте бебето върху ръката си така, че устата му да е на височината на гръдното Ви зърно. Извийте тялото си, за да улесните бебето.
    Кърменето е изтощителен процес. Добре е наблизо до Вас да има вода и нещо сладко. След като приключите с кърменето на бебето, изплаквайте устата на бебето с преварена вода. Това е профилактика срещу т.нар. "млечница". Кърмете в спокойна и уютна атмосфера. Тихата музика ще е приятна и за Вас, и за Вашето бебче.