Отдавна е известно, че кърмата повишава имунитета, защитава срещу алергии и осигурява здраве на бебето. То расте бързо, като растежът му е не само увеличаване на размерите. Той включва и развитие на физическите, емоционалните и интелектуалните способности на детето до пълния му потенциал. Установено е, че майчиното мляко увеличава хранителната си стойност с продължителността на кърменето. Педиатрите смятат, че за да осигурят всички предимства за бебето си, майките трябва да го кърмят една година и повече.
Израелски учени измерват хранителната стойност на кърмата. Те сравняват жени, които са кърмили по-дълго от година, с кърмили не повече от 6 месеца и установяват, че мастите и калориите в майчиното мляко с времето се увеличават. Съдържанието на мазнини в млякото на майките, кърмили повече от година, е 11%, а на другите – 7%. Все още не е ясно как влияе това върху здравето на децата. Д-р Дрор Мандел от Медицинския център в Тел Авив смята, че след първата година хранителната стойност на кърмата може да започне да намалява.Знаете ли, че...

Коластрата, която организмът на майката произвежда преди кърмата, е по-богата на витамини, минерали и хранителни вещества. Тя съдържа имуноглобулин А, който покрива стените на незрелите бебешки черва и пречи на бактериите да преминават през тях, предотвратява хранителните алергии, като не позволява на молекулите на храните да проникнат в кръвообращението и да предизвикат алергична реакция. Бебето получава получава коластра точно когато за първи път е изложено на влиянието на външния свят и се нуждае от защита. Това първо мляко съдържа повече бели кръвни телца и субстанции, борещи се с инфекциите. То е своеобразна първа „имунизация” за вашето бебе.